17/6/19

Ιστορία. Σαν σήμερα η μάχη στο Σκουλένι

1821. Στις 17/29 Ιουνίου οι Τούρκοι που διοικούσε ο πασάς της Βραίλας Κεχαγιάμπεης , με δυο χιλιάδες πεζούς, τέσσερις χιλιάδες ιππείς και έξι κανόνια επιτέθηκε σε 400 περίπου έλληνες του Στρατού του Υψηλαντη που είχαν οχυρωθεί στο Σκουλένι. Στη σύναξη των οπλαρχηγών Καρπενησιώτη, Ιντσέ, Δαγκλιόστρου, Σταύρακα, Μάγκλαρη, Κοντογόνη, Σοφιανού Καραγιώργη , του Κεφαλλονίτη καπετάνιου Μπαρμπαλιάρη, και του επίσης Κεφαλλονίτη Σφαέλου, αρχηγός όλων ορίστηκε ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης (Στον πίνακα του φον Ές αναφέρεται ως Αγραφιώτης). 
Ο αγωνιστής Δημήτριος Σφήκας από τη Στεμνίτσα Αρκαδίας, ο οποίος πήρε μέρος στη μάχη ως εκατόνταρχος και επικεφαλής της πλαγιοφυλακής 50 ιππέων, και πουδιασώθηκε περνώντας στη Ρωσία, περίγραψε στα απομνημονεύματά του με τον τίτλο "Αναμνήσεις των εν Δακία γεγονότων του 1821" τη μάχη. 
Οι συνολικές απώλειες της Μάχης στο Σκουλένι υπολογίζονται για μεν τους Έλληνες σε 300 νεκρούς και 50 τραυματίες, για δε τους Τούρκους σε 1.600 νεκρούς και 200 τραυματίες. Μετά τη μάχη αυτή απέμεινε μόνο το απόσπασμα του Γιωργάκη Ολύμπιου που προσπαθούσε να περάσει στη Βεσσαραβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: