17/6/19

Όταν η «Λεωφόρος» έγινε Περού

Η 17 Ιουνίου 1964, ήταν Τετάρτη. Στο κατάμεστο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έπαιζαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός αντιμέτωποι στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. 
Ήμουν και εγώ εκεί με τον πατέρα μου. Καθόμασταν στο Πέταλο. 
Ο Παναθηναϊκός είχε στόχο το νταμπλ, μετά την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος - μοναδικό ρεκόρ στην Α' Εθνική και ο Ολυμπιακός επιζητούσε τη νίκη για να «σώσει τη χρονιά» με τη διεκδίκηση του Κυπέλλου. Ο νικητής θα αντιμετώπιζε στον μεγάλο τελικό την ΑΕΚ. 
Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 16ο λεπτό με τον Νεοφώτιστο και ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε στο 36ο με τον Δομάζο.
 Η ζέστη είχε επιδράσει στους 22 ποδοσφαιριστές, που παρέπαιαν στο δεύτερο ημίχρονο μέσα στο γήπεδο.
 Στην ημίωρη παράταση οι ευκαιρίες που χάθηκαν έπεισαν όσους «μουρμούριζαν» σε όλο το δεύτερο ημίχρονο ότι το ματς είχε συμφωνηθεί να λήξει για να επαναληφθεί προς όφελος των ταμείων της ΕΠΟ, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και άρχισαν οι φωνές , «Που-λη-μένοι», «Θα μπούμε μέσα», «Θα γίνει Περού». 
Το Περού ήταν το «καλό παράδειγμα» με την εισβολή των φιλάθλων κατά τη διάρκεια του αγώνα Περού - Αργεντινής , όταν ο διαιτητής ακύρωσε γκολ των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 318 φίλαθλοι. 
Το σύνθημα «Θα μπούμε μέσα» ξανακούστηκε πριν από τη λήξη της παράτασης και στο 115ο λεπτό έγινε η «μπούκα». 
Οι θεατές, γάβροι και βάζελοι , «αδελφωμένοι» μπουκάρησαν στον αγωνιστικό χώρο και έσπασαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Παίκτες, διαιτητές και παράγοντες εξαφανίσθηκαν και ο αγώνας διακόπηκε.
 Οι 1500 αστυφύλακες που ήταν επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης άρχισαν να χειροκροτούν το οργισμένο πλήθος, με διαταγή του αστυνομικού διευθυντή Γεωργίου Κανελλάκη, προκειμένου να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης. 
Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο γήπεδο ξεπέρασαν το 1.000.000 δραχμές, ποσό πολύ μεγάλο για την εποχή εκείνη. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παναθηναϊκού συνεδρίασε εκτάκτως μετά τα θλιβερά γεγονότα και εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμιζόταν: 
«Ο Παναθηναϊκός αποκρούει με αγανάκτησιν τη µοµφή ότι το ματς ήτο προσυνεννοηµένο. Διαμαρτύρεται για τους βανδαλισµούς και ζητά την παραδειγµατικήν τιµωρίαν των ενόχων». Και η αντίστοιχη ανακοίνωση του Ολυμπιακού: «Ουδείς έχει το δικαίωμα να κατασπιλώνει την ιστορία του Ολυμπιακού, τους αθλητάς του και τη διοίκησή του. 
Αποδοκιμάζουμε τους βανδαλισμούς και εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον Παναθηναϊκόv». 
Η ΕΠΟ, που επελήφθη της υποθέσεως μηδένισε και τους δύο αντιπάλους και δεν όρισε επαναληπτικό ημιτελικό. Δεν ανακήρυξε, όμως, κυπελλούχο την ΑΕΚ, που είχε προκριθεί στον τελικό, όπως ζητούσαν οι εφημερίδες και η φίλαθλη γνώμη. Απλώς τη δήλωσε ως εκπρόσωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης της προσεχούς περιόδου. 
Αργότερα, η αδικία άρθηκε και η ΕΠΟ αναγνώρισε την ΑΕΚ ως Κυπελλούχο Ελλάδας για το 1964 άνευ αγώνος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ώστε υπήρχαν κάποτε και αξιωματικοί της αστυνομίας με νιονιό κ φιλότιμο; Εάν επαναλαμβανόταν το σκηνικό σήμερα, ακόμα νεκρούς θα μαζέυαμε.

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...