30/6/19

Η εκδίκηση για την δολοφονία του Καπετάν Αγρα

Στις 30 Ιουνίου/13 Ιουλίου 1907, ο μακεδονομάχος λοχαγός Νικόλαος Δουμπιώτης, ή Καπετάν Αμύντας, και οι άνδρες του, εξόντωσαν τη συμμορία του διαβόητου αρχικομιτατζί της ΕΜΕΟ Κασάπτσε ή Χαψάσκι , ο οποίος είχε κρεμάσει τον Καπετάν Άγρα στις 7 Ιουνίου. 
Ο Νικόλαος Δουμπιώτης γεννήθηκε στην Αταλάντη το 1866 . Ο πατέρας του Ιωάννης Δουμπιώτης συμμετείχε με τον Τσάμη Καρατάσο στην επανάσταση του 1854 στη Μακεδονία. 
Το 1882 ο Νικόλαος κατετάγη εθελοντής στον ελληνικό στρατό. Συμμετείχε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 ως ανθυπολοχαγός του 4ου συντάγματος. 
Το 1907 με το βαθμό του λοχαγού και με το ψευδώνυμο καπετάν Αμύντας πέρασε στη Μακεδονία αντικαθιστώντας το σώμα του Άγρα.
 Η περιοχή ευθύνης του περιελάμβανε τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα, όπου αντιμετώπισε τις συμμορίες των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους ως ταγματάρχης. Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποστράτηγου το 1923.
 Πέθανε στην Αθήνα το 1951. 
Ο γιος του Ιωάννης, σκοτώθηκε το 1940 στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

όταν έχεις τέτοια πρότυπα είναι λίγα αυτά που μπορείς να κάνεις σε μια σύγχρονη εκφυλισμένης κιναιδο-καπιταλιστική κοινωνία και καταλήγεις ντελιβεράς με 2 πτυχία από το πανεπιστήμιο και το πολυτεχνείο διότι πάνω στο μηχανάκι είσαι πολύ πιο ελεύθερος από οποιαδήποτε φάκα γραφείου.