16/6/19

Όταν η Ιντελιτζενς Σέρβις διέγραψε τον νεκρό Βελουχιώτη

Το Σάββατο 16 Ιουνίου 1945, ο Ριζοσπάστης δημοσίευσε με τίτλο «η προδοσία του Βελουχιώτη», την απόφαση διαγραφής από το Κόμμα η οποία είχε ληφθεί από τις 12 Ιουνίου.
Το κείμενο του Ριζοσπάστη:
"Το ΠΓ ενέκρινε
τη δημοσίευση στο «Ριζοσπάστη»,
της απόφασης της 1ης Ολομέλειας της ΚΕ για τον Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια).
Ο Κλάρας, αφού μια φορά πρόδωσε
και αποκήρυξε το ΚΚΕ γιατί λύγισε μπροστά στην τρομοκρατία του Μανιαδάκη,
ξαναζήτησε στον καιρό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα να ξαναστρώσει με το αίμα του την προδοσία του εκείνη που αναγνώρισε και καταδίκασε.
Το ΚΚΕ του δωσε τη δυνατότητα αυτή.
Σήμερα όμως σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι, ξαναπροδίδει το ΚΚΕ με την τυχοδιωκτική και ύποπτη δράση του που μονάχα τον εχθρό ευνοεί.
Στο ΚΚΕ δεν έχει θέση κανένας οσοδήποτε ψηλά κι αν στέκει και οσοδήποτε μεγάλος κι αν είναι,
όταν οι πράξεις του δεν συμβιβάζονται με το κοινό συμφέρον και όταν παραβιάζεται
η δημοκρατική εσωκομματική πειθαρχία".

Την ίδια μέρα, (16.6.45), κατέβηκε πρωί-πρωί στο φαράγγι του Φάγγου στη Μεσούντα μια Διμοιρία 33 Εθνοφυλάκων μαζί με τους με τους δυο προσκόπους του «Άρη» τον Σωτήρη Δράκου και τον Πάλλα που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι.

 Όταν έφτασαν στα τρία πτώματα ο Δράκος έδειξε το Βελουχιώτη και είπε: «Αυτό το σκυλί είναι ο Άρης». Ο διπλανός του ήταν ο Τζαβέλας και ο τρίτος ο Νικήτας. Του έδωσαν ένα μαχαίρι και ο Δράκος απέκοψε τα κεφάλια του Βελουχιώτη και του Τζαβέλα.  Του Τζαβέλλα του κόψανε και το δεξί χέρι.

Ο Σωτήρης Δράκος που ήταν παλιός ληστοσυμμορίτης των βουνών, έζησε λίγα χρόνια στη φυλακή αποφυλακίστηκε και έζησε ως θυρωρός σε πολυκατοικία στην Αθήνα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Βελουχιώτης ήταν εμπόδιο στην εφαρμογή της συμφωνίας Τσώρτσιλ-Στάλιν για την Ελλάδα και για αυτό έπρεπε να βγει από τη μέση. Κι εσύ Χατζάρα αντί να εξάρεις τον πατριωτισμό του Βελουχιώτη, που εναντιώθηκε στην ηγεσία του ΚΚΕ και ειδικά για το θέμα της Μακεδονίας, στην ουσία υποστηρίζεις τους διώκτες του Αγγλόδουλους και Σοβιετόδουλους...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον προηγούμενο. Εκπληκτικό σχόλιο! Ο ξένος παράγοντας και όλες οι παρατάξεις της εποχής εκείνης έβριζαν εν χορώ τον ίδιο άνθρωπο. Και μόνο αυτό θα έπρεπε να μας πονηρέυει.