9/1/20

Η 9η Ιανουαρίου στην Ιστορία


475 . Ο αυτοκράτορας Ζήνων ο Ίσαυρος, μετά από συνομωσία της πεθεράς του, (και τέως αυτοκράτειρας) Βηρίνας, εγκατέλειψε το θρόνο και κατέφυγε στην Ισαυρία. Στο θρόνο ανέβηκε ο αδελφός της Βηρίνας στρατηγός Φλάβιος Βασιλίσκος. Στην Ισαυρία ο Ζήνων ετοίμασε στρατό και, με τη βοήθεια του στρατηγού Αρμάτου, τον οποίο έστειλαν εναντίον του, έδιωξε τη Βηρίνα και τον Βασιλίσκο και ξαναπήρε τον θρόνο. 



1317.Μετά τον θάνατο του βρέφους Ιωάννη Α΄ της Γαλλίας ο Φίλιππος Ε΄  ο Υψηλός με την υποστήριξη του θείου του Κάρολου του Βαλουά και τον Εύδη Δ΄ της Βουργουνδίας στέφθηκε βασιλιάς της Γαλλίας στον καθεδρικό ναό της Ρενς αλλά η πλειοψηφία των ευγενών στην Καμπανία, το Αρτουά και την Βουργουνδία αρνήθηκε να τον αναγνωρίσει.


1438. Με την παράδοση της  πολιορκημένης  Κλουζ-Ναπόκα, (Κολοζσβάαρ), έληξε η επανάσταση των Αγροτών στην Τρανσυλβανία. 
   Άρχισε η σύνοδος Φεράρας , που στο Βατικανό θεωρείται συνέχεια της συνόδου της Βασιλείας του 1431. Κατά την διάρκεια της συνόδου της Βασιλείας πέθανε ο πάπας Μαρτίνος Ε΄ και στην θέση του στην Ρώμη εξελέγη ο Ευγένιος Δ'. Οι περισσότεροι επίσκοποι στην σύνοδο της Βασιλείας που εμφορούντο από το πνεύμα του «συνοδικού κινήματος» και ζητούσαν την επιστροφή της εκκλησίας στο συνοδικό σύστημα διοίκησης, καθαίρεσαν τον Ευγένιο , εκλέγοντας στη θέση του τον Φιλίκα Ε΄. Ο πάπας Ευγένιος Δ΄ , για αντιπερισπασμό, μετέφερε την Σύνοδο, με όσους επισκόπους του ήταν πιστοί, στην Φεράρα το 1438 και αφόρισε τους επισκόπους που παρά τις διαταγές του συνέχιζαν να διαβουλεύονται στη Βασιλεία. Έτσι η δυτική εκκλησία βρέθηκε να έχει δύο αντιπάλους πάπες. Ο Ευγένιος για να ενισχύσει το κύρος του έναντι της συνόδου της Βασιλείας και των επισκόπων δεν τον αναγνώριζαν, έπαιξε το χαρτί της Ένωσης των Εκκλησιών. Οι Παλαιολόγοι και όσοι ήσαν κοντά τους δεχτήκαν τον νομιμότητα του Ευγένιου και της συνόδου της Φερράρας , μπήκαν στο τέλος Νοεμβρίου του 1437 σε βενετσιάνικα πλοία, που τους μετέφεραν από τη Κωνσταντινούπολη, στην Βενετία και από εκεί πήγαν στη Φερράρα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο αυτοκράτορας Ιωάννη Η' και τον γιός του Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος.


1448 . Στο Μιλάνο στην Πλατεία του Αγίου Αμβροσίου έγινε η πρώτη λοταρία, την οποία οργάνωσε ο τραπεζίτης Χριστόφορο Ταβέρνα για να αντλήσει χρήματα για τον πόλεμο εναντίον της Βενετίας.




1570. O Ιβάν o Τρομερός μπήκε  στο πολιορκημένο Νόβγκοροντ και στη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Βόλχοβ, τον συνάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Ποιμένας που θέλησε να ευλογήσει  τον Τσάρο, αλλά ο Ιβάν αρνήθηκε, κατηγορώντας τον Ποιμένας   για προδοσία και ότι συνωμοτούσε για να δώσει την πόλη στον Σιγισμούνδο της Πολωνολιθουανικής Κοινοπολιτείας. Ο Ιβάν συνέλαβε τον Ποιμένα κατέσχασε το θησυαροφυλάκειο της αρχιεπισκοπής και λεηλάτησε τα σπίτια των πλουσίων. Σκοτώθηκαν 1000-2.000 κάτοικοι του Νοβγκορόντ.

1693. Ο σεισμός της κοιλάδας του Νότο στη Σικελία, που υπολογίστηκε σε 7,3 Ρίχτερ και 11 βαθμούς της Κλίμακας Μερκάλι . 60000 νεκροί.


1713. Κατά το Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο οι Σουηδοί έκαψαν την πόλη της Αλτόνα στο Αμβούργο.


1792. Στις 29 του Δεκεμβρίου 1791/ 9 Ιανουαρίου 1792, υπογράφηκε μεταξύ της Ρωσικής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας η συνθήκη του Ιασίου. Λόγω του θανάτου του Γκρογκόρι Ποτέμνκιν στο Νικολάγιεφ, την συνθήκη διαπραγματευτήκαν ο κόμης Μπεζμπορόντκο και ο γεωργιανός Μεγάλος Βεζίρης Κοτζά Γιουσούφ Πασάς , που το 1785 είχε διατελέσει και διοικητής της Πελοποννήσου. Η συνθήκη φέρει τις υπογραφές του στρατηγού Αλέξανδρου Σαμοίλωφ , του ναπολιτάνου Ναύαρχου Χοσέ ντε Ριμπάς, και του στρατηγού Σεργκέι Λασκάρεφ.Από τους Τούρκους υπέγραψαν ο Αμπντουλάχ Εφέντι, ο Ιμπραήμ Ισμέτ Μπέης και Μεχμέτ Εφέντη. 


1799 . Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ουίλιαμ Πιτ ο νεότερος, επέβαλε  φόρο εισοδήματος δυο σελλίνια στη λίρα προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για την πολεμική προσπάθεια της Μεγάλης Βρετανίας στους Ναπολεόντειους πολέμους.

1804. Οι Γενίτσαροι που είχαν επαναστατήσει στη Σερβία εκτέλεσαν τον Αρχιμανδρίτη Γκεόργκι Χατζή-Τζόρτζεβιτς και έξη μέρες μετά σκότωσαν τους Σέρβους προεστούς στ Βάλιεβο. Αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν την εξεγερση του Φεβρουαρίου.


1823 Η ρωσική Αυλή, με υπόμνημά της προς τις άλλες Μεγάλες Δυνάμεις, πρότεινε ως λύση του ελληνικού ζητήματος τη σύσταση τριών ηγεμονιών κατά το πρότυπο της Βλαχίας και της Μολδαβίας. Οι προταθείσες ηγεμονίες ήταν, α) Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά Ελλάς, β) Δυτική Στερεά Ελλάς και Ήπειρος,
γ) Πελοπόννησος και Κρήτη. Για τα νησιά του Αιγαίου πρότεινε δημοτικούς θεσμούς και τοπική αυτοδιοίκηση. Οι τρεις ηγεμόνες θα πλήρωναν ετήσιο φόρο στην Τουρκία και θα εκπροσωπούνταν από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

1853. Ο Τσάρος Νικόλαος χαρακτήρισε την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως το «μεγάλο Ασθενή».

1878. Κατά το ρωσο-τουρκικό πόλεμο μεγάλη νίκη των Ρώσων στην μάχη της Σίπκας. Αιχμαλωτίστηκε ολόκληρο Σώμα Στρατού, (26 768 στρατιώτες), ενώ 4000 ήσαν οι Τούρκοι νεκροί και τραυματίες. Την ίδια ημέρα, στο δυτικό θέατρο των μαχών ο σερβικός στρατός εισήλθε στη Νις, τερματίζοντας την μακραίωνη τουρκική κατοχή. Στην Ιταλία, μετά το θάνατο του Βίκτωρα Εμμανουήλ Β,
ο μεγαλύτερος γιος του Ουμπέρτο Α έγινε νέος βασιλιάς της Ιταλίας.

1892. Στη Βουλγαρία εγκρίθηκε η αλλαγή στην οργανωτική δομή του βουλγαρικού στρατού από συντάγματα σε μεραρχίες

1901. Στη Βουλγαρία ο στρατηγός Πετρόφ σχημάτισε κυβέρνηση προσωπικοτήτων.


1916. Οι τελευταίες συμμαχικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την Καλλίπολη. Στην Μπιζέρτα  στην Τυνησία,  αποβιβάστηκαν οι πρώτοι Σέρβοι  τραυματίες και στρατιώτες του Βασιλείου της Σερβίας, τους οποίους παρέλαβαν τα γαλλικά πλοία από τις αλβανικές ακτές. Στην Μπιζέρτα  υπάρχουν 20 Σερβικοί στρατιωτικοί τάφοι

1917. Το γερμανικό πολεμικό Συμβούλιο αποφάσισε τον απεριόριστο υποβρύχιο πόλεμο .


1938 .Στην Ελλάδα, ο  διάδοχος του θρόνου Παύλος παντρεύτηκε  τη Φρειδερίκη,

1944. Αγγλο-αμερικανικός βομβαρδισμός της Σόφιας


1948. Δημοσιεύτηκε ο Νόμος 518 για την προσάρτηση της Δωδεκανήσου στην μητέρα Ελλάδα.

1949. Η πρώτη μάχη του 1949 με τον Δημοκρατικό Στρατό. Οι δυνάμεις του ΔΣΕ ξεκινώντας από το χιονισμένο Καϊμακτσαλάν, πραγματοποίησαν παραπλανητική επίθεση κατά των δυνάμεων που υπερασπίζονταν την Έδεσσα και πέρασαν στο Βέρμιο. 

1956. Κατάληξη σε αποτυχία του  κύκλου επαφών του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με τον Χάρτινγκ.

1957 . Μετά την αποτυχία της επιχείρησης για τον έλεγχο της διώρυγας του Σουέζ από την αιγυπτιακή κυριαρχία πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Άντονι Ήντεν παραιτήθηκε.


1960. Άρχισε η κατασκευή του φράγματος του Ασουάν στην Αίγυπτο. 
Οι πρόεδροι της Σοβιετικής Ενώσεως Νικίτα Χρουστσώφ και της Αιγύπτου, Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, επιβαίνοντες σε πλοιάριο, έριξαν συμβολικά πέτρες στο σημείο της θεμελιώσεως

1962. Η Σοβιετική Ένωση και την Κούβα υπέγραψαν εμπορική συμφωνία με την οποία η Κούβα θα προμηθευόταν πετρέλαιο μηχανήματα και αγαθά , σε χαμηλές τιμές. Η σύμβαση έληξε το 1991.

1965 . Η Αθήνα ανακοίνωσε επίσημα ότι μόνο οι 2.500 από τους περισσότερους απελαθέντες Έλληνες της Κωνσταντινούπολης το 1964 ήταν Έλληνες υπήκοοι.

1966 .Οι πρώτοι Τούρκοι μετανάστες έφυγαν σιδηροδρομικά για την Γερμανία.

1969 .Ανακοινώθηκε η ανέγερση του πρώτου ουρανοξύστη της Αθήνας, στους Αμπελοκήπους.

1970. Έφτασε στην Αθήνα ο νέος Αμερικανός πρέσβης Χένρι Τάσκα.

1978. Στο Ιράν, ξεκίνησε η Ισλαμική Επανάσταση με διαδήλωση υπέρ τυ Χομεινί στην Κομ.


1979 . Ελλάδα και Τουρκία ξεκίνησαν στη Βιέννη με μεγάλη μυστικότητα. συνομιλίες για την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.
Η ελληνική τηλεόραση άρχισε να μεταδίδει έγχρωμη εικόνα με το γαλλικό σύστημα «Σεκάμ».

1982. Φονικό ψύχος στην  Ελλάδα, με 3 νεκρούς. Το έστρωσε και στην Αθήνα.

1983. Ανακοινώθηκε από τα Κυριακάτικα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ, στις 9 το βράδι,η πρώτη υποτίμηση  της δραχμής επί ΠΑΣΟΚ. Ήταν 15,5 %. Το δολάριο πήγε στις 84 δραχμές αντί 71.

1991. Το συλλογικό Προεδρείο της Γιουγκοσλαβίας υιοθέτησε διάταγμα για τη διάλυση όλων των άτακτων παρακρατικών ένοπλων σχηματισμών.


1992 . Αντιδρώντας στην απόφαση Μουσουλμάνων και Κροατών να ζητήσουν την αναγνώριση της Ανεξαρτησίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Σέρβοι ανακήρυξαν τη Σερβική Δημοκρατία ως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

1993. Στο Μόσταρ, μέλη του Κροατικού Συμβουλίου Άμυνας σκότωσαν τη Σερβική οικογένεια Βούκοβιτς .


1996. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με μεγάλη  καθυστέρηση, στη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας της  29ης Δεκεμβρίου απορρίπτοντας, τον ισχυρισμό  ότι οι βραχονησίδες Ίμια έχουν καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.
Το ΜπιΜπιΣι άρχισε να εκπέμπει στην «μακεδονική γλώσσα» .Τσετσένοι αντάρτες κατέλαβαν ένα νοσοκομείο στο Νταγκεστάν και έπιασαν τουλάχιστον 2.000 ομήρους .


1998. Ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο τα 6 ναυτικά μίλια ως εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, και ότι οι τουρκικές πτήσεις στη ζώνη μεταξύ 6 και 10 ν.μ. δεν αποτελούν παραβιάσεις.
1999. Στο Τσάινιτς γάλλοι  της SFOR σκότωσαν σε ενέδρα τον Ντράγκαν Γκάγκοβιτς 38 ετών   πρώην διοικητή της ειδικής μονάδας της αστυνομίας της Ρεπούμπλικα Σερπσκα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Μαζί του στο όχημα ήταν πέντε ανήλικα παιδιά που επέζησαν από τύχη.


2000. Στο  Ουζμπεκιστάν επανεκλέχτηκε Πρόεδρος  ο Ισλάμ Καρίμοφ, με 91,9%

2001. Η πρώην Πρόεδρος της  Ρεπούμπλικα Σρπσκα, Μπίλιανα Πλάβσιτς, ταξίδεψε εθελοντικά στη Χάγη, όπου η εισαγγελία του Δικαστηρίου της Χάγης τις είχε απαγγείλει κατηγορίες   τον Ιούλιο του 2000.

2002 . Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε δικαστική έρευνα σχετικά με την πτώχευση της Ενρον.
2008. Πρόεδρος στο Κόσσοβο εκλέχτηκε  από το Κοινοβούλιο ο Φατμίρ Σεϊντίου και Πρωθυπουργός έγινε ο ΟΥΤΣΕΚΑΣ  Χασίμ Θάτσι. Η Χίλαρι Κλίντον με 39% έναντι 37% για τον Μπαράκ Ομπάμα πέτυχε  οριακή νίκη στις προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: