11/3/22

Η 11η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 11η Μαρτίου είναι η 70η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 295 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

843. Η Κυριακή της ορθοδοξίας . Η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα αποκατέστησε επίσημα τη προσκύνηση των εικόνων κατά τη λειτουργία στην Αγία Σοφία.
Σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων καθιερώθηκε η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης τεσσαρακοστής ως Κυριακή της Ορθοδοξίας.

928. Μετά την εξαφάνιση του αδελφού του Τόμισλαβ έγινε βασιλιάς της Χορβατών ο Τρίπμιρ Β. (928–935).

1387. Μάχη του Καστανιάρο. Ο Άγγλος κοντοτιέρος Τζον Χόουκγουντ οδήγησε τους μισθοφόρους της Πάντοβα σε νίκη εναντίον των μισθοφόρων της Βερόνα που διοικούσε ο Τζιοβάνι Ορντελάφι.

1431. Ο στρατός της Καστίλλης κατέλαβε την Χερέθ ντε λα Φροντέρα , στο Καδίθ, διώχνοντας τους μουσουλμάνους

1513. Ο καρδινάλιος Ιωάννης των Μεδίκων, εξελέγη Πάπας με το όνομα Λέων 10ος.

1578. Ο Νικολό Ντα Πόντε εξελέγη Δόγης της Βενετίας.

1649. Οι συνωμότες της Σφενδόνης υπό τον Λουδοβίκου Β΄ των Βουρβόνων, Πρίγκιπα του Κοντέ, υπέγραψαν την Ειρήνη του Ριέιγ με τον καρδινάλιο Μαζαρέν και την Αντιβασίλισσα Αννα της Αυστρίας.

1669. Έκρηξη της Αίτνας . 15.000-20000 θύματα.

1710. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου, οι Σουηδοί νίκησαν τους Δανούς που διοικούσε ο Τζόργκεν Ραντάου στη μάχη της Χέλσινγκμποργκ. 

1714 .Διάταγμα του Μεγάλου Πέτρου για το άνοιγμα σε 40 πόλεις της Ρωσίας σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για αγόρια που θα τα δίδασκαν ανάγνωση, γραφή, αριθμητική και τις αρχές της γεωμετρίας.


1801. Στις 11/23 Μαρτίου δολοφονήθηκε στην Αγία Πετρούπολη
ο αυτοκράτορας Παύλος Α της Ρωσίας.

1810. Ο Ναπολέων παντρεύτηκε στην Βιέννη την αυστριακή αρχιδούκισσα Μαρία Λουίζα.

1811. Έκανε την εμφάνιση του το κίνημα των Λουδιτών στη Βρετανία, με την καταστροφή μηχανών κλωστοϋφαντουργείων στο Άρνολντ του Νότιγχαμ.

1812. Ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Γ΄ της Πρωσίας εξέδωσε το διάταγμα για την ισότητα των Εβραίων πολιτών στην Πρωσία.

1813. Είσοδος του ρωσικού αυτοκρατορικού στρατού στο Βερολίνο.


1822. έγινε η τυχοδιωκτική κατάληψη της Χίου από τους Καρμανιόλους της Σάμου. Ο αρχηγός της επανάστασης στη Σάμο , Λυκούργος Λογοθέτης, αποβιβάστηκε στη Χίο μαζί με το Χιώτη Μπουρνιά και με 2500-4500 άνδρες κηρύσσοντας την επανάσταση. (Ο σαμιώτικος στόλος ήταν 8 μπρίκια και 30 βοηθητικά πλοία).
Η απόβαση του Λογοθέτη έγινε ταυτόχρονα στον κόλπο της Αγίας Ελένης και στην Αγκάλη. Όσοι Χιώτες «καραμνιόλοι» είχαν ειδοποιηθεί έσπευσαν να ενωθούν με τους άνδρες του Λογοθέτη.
Ο διοικητής της Χίου Βαχήτ Πασάς έστειλε δύο τμήματα στρατού , ένα για να εμποδίσουν την απόβαση και ένα άλλο στον Κάμπο, για να πλευροκοπήσει την αποβατική δύναμη του Λογοθέτη. Οι μάχες έγειραν προς την πλευρά των Ελλήνων.
Στόχος της επιχείρησης ήταν τα έσοδα της μαστίχας. Η κατάληψη της Χίου έγινε δεκτή από τους περισσότερους Χιώτες με αίσθημα φόβου και πολλοί πλούσιοι Χιώτες δραπέτευσαν από το νησί προς την Τουρκία, φοβούμενοι περισσότερο τους «Καραμνιόλους», από τους Τούρκους.
1872. Στη Λειψία άρχισε η δίκη για εσχάτη προδοσία του Αυγούστου Μπέμπελ και του Βίλχελμ Λίμπκνεχτ.

1882. Σε ομιλία του στη Σορβόννη, με τίτλο «Τι είναι το έθνος» ο Ερνέστος Ρενάν εξέφρασε την ιδέα μιας ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.

1901. Στη Γαλλία, εγκαινιάστηκε το μετρό του Παρισιού.

1907.Στη Σόφια δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Πετκόφ. Κυβέρνηση σχημάτισε ο Ντιμιταρ Στάντσοφ.


1912. Η κυβέρνηση Βενιζέλου έκανε εκλογές με πλειοψηφικό και το Κόμμα των Φιλελευθέρων, εξέλεξε τους 146 από τους 181 βουλευτες. Εκλογές έγιναν και στην Κρήτη και εκλέχτηκαν 69 βουλευτές, αλλά δεν τους δέχτηκαν στην βουλή λόγω του ότι η Κρήτη δεν είχε ακόμη ενωθεί με το Ελληνικό κράτος. Πλην των Φιλελευθέρων Το «Νεωτεριστικόν» του Γεώργιου Θεοτόκη έβγαλε 10, τον «Εθνικόν» του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη 8, το «Νεοελληνικόν» του Δημήτριου Ράλλη 6 και το «Τρίτον Κόμμα» του Αλέξανδρου Ζαΐμη 4.

Στη Βουλγαρία η βουλγαρική κυβέρνηση του Ιβάν Γκέσοφ αποφάσισε να αγοράσει τα δύο πρώτα αεροσκάφη του βουλγαρικού στρατού.

1913. Κατά τον πρώτο Βαλκανικό Πολέμο οι Βούλγαροι κατέλαβαν την Αδριανούπολη.

1917. Ο άγγλος στρατηγός Στάνλει Μοντ, με 50.000 Βρετανούς και Ινδούς κατέλαβε τη Βαγδάτη, όπου παραδόθηκαν 9.000 Τούρκοι.

1918.
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα  της «ισπανικής γρίπης» στις Ηνωμένες Πολιτείες.Η Σοβιετική κυβέρνηση μετακόμισε από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα.

1919. Άρχισε η εξέγερση των Κοζάκων του Ντον κατά των Μπολσεβίκων.

1920 . Ο Εμίρης Φαϊζάλ ανακηρύχθηκε βασιλιάς της ανεξάρτητης Συρίας.

1921. Οι Γαλλοι υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης με τον Κεμάλ στην Κιλικία.

1935. Ο Χέρμαν Γκέριγκ ίδρυσε επισήμως τη Γερμανική Αεροπορία, τη Λουφτβάφε.

1938. Ο Αυστριακός Καγκελάριος Κουρτ φον Σούσνιγκ μετά από τελεσίγραφο του Αδόλφου Χίτλερ παραιτήθηκε και το Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Άρτουρ Ζάις-Ίνκβαρτ σχημάτισε νέα κυβέρνηση. Την ίδια ημέρα ο Χίτλερ εξέδωσε την οδηγία για τη στρατιωτική εισβολή και την Ένωση με την Αυστρία.

1941. Τρίτη ημέρα των μαχών στα υψώματα της Τρεμπεσίνας . Τις πρωινές ώρες κάλυπτε την χαράδρα Πρόι-Μαθ πυκνή ομίχλη και οι Ιταλοί θέλησαν με μία δύναμη 1500 στρατιωτών καλυπτόμενοι από την ομίχλη να πλαγιοκοπήσουν τις θέσεις του 2ου Τάγματος του 5ου Συντάγματος στο ύψωμα 731. Ωστόσο οι Ιταλοί έγιναν αντιληπτοί από τους παρατηρητές και τους χτύπησε το ελληνικό πυροβολικό από απόσταση μόλις 300 μέτρων. Η χαράδρα Πρόι – Μαθ γέμισε με εκατοντάδες πτώματα Ιταλών, και οι υπόλοιποι αιχμαλωτίστηκαν. Συνελήφθησαν 1 αντισυνταγματάρχης, 2 ταγματάρχες και 501 στρατιώτες. Το μεσημέρι έπειτα από ισχυρότατο βομβαρδισμό εξαπολύθηκε νέα επίθεση επί της τοποθεσίας Μπρέκου Ραπίτ Το απόγευμα εξαπέλυσαν νέα λυσσώδη επίθεση που όμως απεκρούσθηκε. Έτσι τελείωσε και η Τρίτη ημέρα που ήταν η πλέον δαπανηρά και ανηλεής σε απώλειες, για τους Ιταλούς. Το βράδυ της τρίτης ημέρας βρήκε
το 5° σύνταγμα Τρικάλων-Καρδίτσης να έχει απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες 586 άνδρες. Περίπου τη μισή του δύναμη. Το βράδυ εκείνο ο διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού, Υποστράτηγος Γεώργιος Μπάκος, και ο Διοικητής της 1ης Μεραρχίας, Υποστράτηγος Βασίλης Βραχνός εξέδωσε ημερησίες διαταγές για να εκφράσει τον θαυμασμό τους και την υπερηφάνεια τους για τον ακάματο ηρωισμών των πολεμιστών της 1ης Μεραρχίας που σύντριψαν τρεις νωπές Ιταλικές Μεραρχίες. Το βράδυ εκείνο το Ιταλικό Στρατηγείο αντικατέστησε την Μεραρχία που ήταν απέναντι από το 731 γιατί τα συντάγματά της είχαν αποδεκατισθεί. Την νύχτα της 11ης προς 12η Μαρτίου το ιταλικό πυροβολικό επιτέθηκε και πάλι στην περιοχή Μπούμπεσι Τρεμπεσίνα χωρίς να ανατραπούν τα ελληνικά τμήματα. Η Ελληνική Αεροπορία στις 11 Μαρτίου θρήνησε την απώλεια έξι αεροπόρων. Οι Ιταλοί κατέρριψαν στην Αλβανία ένα Fairey Battle της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού και ένα Blenheim της 32ης Μοίρας .Σμηναγός Δημήτριος Πιτσίκας, κ Επισμηναγός Δημήτριος Σταθάκος και Αρχισμηνίες Στέφανος Μαυροματίδης και Ματθαίος Τσολακίδης). Κατερρίφθησαν και δύο Avro 626 της 3ης Μοίρας Στρατιωτικής Συνεργασίας (Σμηνίες Χρήστος Σαραντόπουλος και Σωτήριος Κορίτσας). Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε και το Ληξούρι.
Στις ΗΠΑ το Κογκρέσο ύστερα από πρόταση του Προέδρου Ρούσβελτ ψήφισε το νόμο περί δανεισμού και εκμίσθωσης πολεμικών μέσων , που άνοιξε τον ποταμό των πιστώσεων για την αμερικανική βιομηχανία που στήριξε όσους εξακολουθούσαν να μάχονται για την ελευθερία στη Βρετανία και αργότερα στη Σοβιετική Ένωση.




1943. Στη Βαρντάρσκα, οι Βουλγαρικές Αρχές συνέλαβαν όλους τους Εβραίους από το Στιπ, το Μοναστήρι και τα Σκόπια και τους μετέφερε σε στρατόπεδο στα Σκόπια. Από εκεί 7215 στάλθηκαν στην Τρεμπλίνκα.

1947. Πολυμελής συμμορία υπό τον Παπούα επιτέθηκε της Ελατοβρύσης Ναυπακτίας. Οι συμμορίτες εισελθόντες στο χωριό το λεηλάτησαν. Όταν έφυγαν ‘άφησαν ελευθέρους τους 12 χωροφύλακες που ειχαν συλλάβει. Περί ώραν 13,00' αποσπάσματα Χωροφυλακής συνεπλάκησαν εις περιοχήν Αρτοτίνης Άμφίσσης μετά συμμορίας Παπαϊωάννου, φονευθέντων των συμμοριτών. Θεμιστοκλέους Βασιλακοπούλου και Δημητρίου Κατράτζου . Τρεις συμμορίτες παραδόθηκαν είς τά άποσπάσματα.

1948. Τη νύχτα της 11ης Μαρτίου , 200μελής συμμορία επιτέθηκε στα χωριό Λάβαρα Λαβάρα Διδυμοτείχου. Οι Συμμορίτες εισχώρησαν στο χωριό έκαψαν το Κοινοτικό Κατάστημα και ένα αλευρόμυλον και στρατολόγησαν 100 άτομα, εξ ων 60 γυναίκες και κοριτσια νεάνιδας. Οι συμμορίτες υποχωρούντες στρατολόγησαν έτερα 8 άτομα εκ του χωρίου Κεσάριο Διδυμοτείχου.

1956 .Στις 11 - 12 Μαρτίου 1956 συνήλθε στο Βουκουρέστι η «6η πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ», ύστερα από πρόσκληση της «Διεθνούς Επιτροπής» που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, από τα 6 κομμουνιστικά κόμματα των χωρών όπου ζούσαν Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες. Δηλαδή, από τα ΚΚ Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σοβιετικής Ενωσης και Τσεχοσλοβακίας. Στην Ολομέλεια πήραν μέρος τα μέλη της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ που βρίσκονταν στο εξωτερικό καθώς και μέλη της ΚΕ εκλεγμένα από το 7ο Συνέδριο και την 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ που κατά καιρούς είχαν καθαιρεθεί ή διαγραφεί. Επίσης, παρακολούθησαν τις εργασίες αντιπροσωπείες των οργανώσεων του Κόμματος από τις χώρες όπου ζούσαν πολιτικοί πρόσφυγες . Η Διεθνής Επιτροπή των 6 κομμάτων εισηγήθηκε στην Ολομέλεια, την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος μέσα στο ΚΚΕ. Η 6η Πλατιά Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, καθαίρεσε το Νίκο Ζαχαριάδη, στο πλαίσιο της αποσταλινοποίησης.

1956. Στην Κύπρο σκοτώθηκε ο 20χρονος ήρωας της ΕΟΚΑ Χαραλάμπους Αριστείδης.



1962. Πέθανε ο μέγιστος συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης.

1963. Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας υιοθέτησε τη νέα πολιτική του Κόμματος για το Μακεδονικό Ζήτημα.
Ο Τόντορ Ζίβκοφ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει μακεδονική εθνικότητα, δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος , ούτε υπήρχε Μακεδονικό κράτος κατά τον Μεσαίωνα και ότι η «Μακεδονία του Βαρδάρη» ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1944 ως Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας και από τότε άρχισε σταδιακά η διαμόρφωσης μακεδονικής εθνικής συνείδησης, μέσα από τα σχολεία, την προπαγάνδα και με τη βία. Είπε ακόμα η Μακεδονική εθνική γλώσσα δεν υπήρξε ποτέ και δημιουργήθηκε τεχνητά.

1964. Στη Γαλλία, εκτελέστηκε δια τουφεκισμού ο εγκέφαλος της απόπειρας δολοφονίας του Ντε Γκολ στο Πετί Κλαμάρ, αντισμηνάρχου Ζαν Μπαστιέν Τιρί.

1969 .Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα ήταν 1.900.

1970. Το Ιράκ παραχώρησε αυτονομία στους Κούρδους, τερματίζοντας τον εννεαετή πόλεμο μαζί τους.

1971. Στην Ινδία, το Κόμμα του Κογκρέσου της Ιντίρα Γκάντι κέρδισε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

1975. Στη Λισαβόνα απέτυχε το πραξικόπημα των αλεξιπτωτιστών εναντίον της αριστερής στρατιωτικής κυβέρνησης, και ο πρώην πρόεδρος, στρατηγός Αντόνιο Σπίνολα κατέφυγε στην Ισπανία.

1976 . Ο Ρίτσαρντ Νίξον παραδέχτηκε ότι ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έδωσε εντολή στην CIA για την ανατροπή , του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

1978 . Έκρηξη Βόμβας στον κινηματογράφο «Έλλη» της οδού Ακαδημίας, κατά τη διάρκεια της προβολής της σοβιετικής ταινίας «Ουράνιο Τόξο» του σκηνοθέτη Μαρκ Ντονσκόι. 18 θεατές τραυματίστηκαν. απ’ τους οποίους οι τρεις πολύ σοβαρά. Η τρομοκρατική πράξη αποδόθηκε στην ακροδεξιά. Μπορεί να ηταν και η ΚΥΠ.

1981. Με το σύνθημα «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου» ξέσπασαν στην Πρίστινα φοιτητικές διαδηλώσεις των Αλβανών που ζητούσαν το Κοσσυοπέδιο να αποκτήσει καθεστώς «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας» εντός της Γιουγκοσλαβίας. Σεισμός 5,6 Ρίχτερ συγκλόνισε την Ήπειρο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 50 χωριά.

1985. Μια μέρα μετά το θάνατο του Κονσταντίν Τσερνιένκο, με πτοταση του Αντρει Γρομύκο εκλέχτηκε ομόφωνα από το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΣΕ ως νέος Γραμματέας ο 54χρονος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και η απόφαση επικυρώθηκε στη συνέχεια από την έκτακτη ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ .
Ο υποψήφιος της παράταξης της ΚαΓκεΜπε Γριγκόρι Ρομανόφ δεν έβαλε υποψηφιότητα.


1990 . Το λιθουανικό Σοβιέτ διακήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση. Ήταν η πρώτη σοβιετική δημοκρατία που έφυγε από τη Σοβιετική Ένωση.

1991. Ξεκίνησε η δίκη για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης, με κατηγορούμενους τον Ανδρέα Παπανδρέου , τον Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, τον Δημήτρη Τσοβόλα και τον Γ. Πέτσομε. Πρόεδρος του Δικαστηρίου ο Β. Κόκκινος. Την ιδία ημέρα παραιτήθηκαν από την ηγεσία του ΣΥΝ ο Χ. Φλωράκης και ο Λ. Κύρκος.




1995. Οι ελεύθεροι σκοπευτές των μουσουλμάνων στο Σεράγεβο πυροβόλησαν από το κτίριο «Λόρις» στην Πλατεία Πέρο Κόσοριτς, δυο κοριτσάκια που έπαιζαν μπροστά στο σπίτι τους στην Γκριμπαβίτσα. Η Μίλιτσα Λάλοβιτς ήταν 10 ετών και η Νατάσα Ούτσουρ 9.



1999. Παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών και ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, Όσκαρ Λαφοντέν. Οι αγορές αντέδρασαν με κατακόρυφη άνοδο των δεικτών στα χρηματιστήρια. Στις εκλογές στη Δανία, οι σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν 63 από τις 179 έδρες.

2000. Ορκίστηκε ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για δεύτερη συνεχή θητεία ο Κωστής Στεφανόπουλος .


2003. Ο Ερντογάν που εξελέγη βουλευτής στις επαναληπτικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στις 9 Μαρτίου στο νομό Σίιρτ της νοτιοανατολικής Τουρκίας έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Καναδός δικαστής Φίλιπ Κίρς εξελέγη πρόεδρος του πρώτου μόνιμου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης,

2004 .Πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης. 192 νεκροί , 1800, τραυματίες.Το Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε το Σερβοβόσνιο Ράνκο Τσέσιτς σε 18 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα πολέμου κατά μουσουλμάνων κρατουμένων στο Μπράτσκο, την άνοιξη του 1992

2006 . Πέθανε στη φυλακή Σεβενίγκεν της Χάγης, ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε ηλικία 64 ετών. Η Μισέλ Μπατσελέτ έγινε η πρώτη γυναίκα  πρόεδρος της Χιλής.

2009 .Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε την επιστροφή της Γαλλίας του στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Στο Βίνεντεν της Γερμανίας, κοντά στην Στουτγάρδη, ένας 17χρονος πρώην μαθητής, σκότωσε 12 μαθητές και καθηγητές και 3 περαστικούς, και μετά αυτοκτόνησε.

2011 Σεισμός 9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία. Ακολουθεί γιγαντιαίο τσουνάμι που κατέστρεψε τις παραλιακές πόλεις σε βάθος ακόμη και 20 χλμ., από τις ακτές. 
18.446 νεκροί, 8.206 αγνοούμενοι και πάνω από 300.000 άστεγοι. Διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα.

2014.Η Δημοκρατία της Κριμαίας κήρυξε την ανεξαρτησία της.

2018. Στη Χιλή ο Σεμπαστιάν Πινιέρα ανέλαβε την προεδρία.

2020 .Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε  τη  νέα ασθένεια του κορωνοϊού COVID-19 ως πανδημία.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

John J. Mearsheimer, “The False Promise of Liberal Hegemony”

https://www.youtube.com/watch?v=ESwIVY2oimI