1
1067. Η Μάχη του ποταμού Νεμίγκα ανάμεσα στον πρίγκιπα Βσέσλαβ του Πολότσκ που είχε καταλάβει το Νόβγκοροντ και τους τρείς Γιαροσλάβιτς. Τον Πρίγκιπα του Κιέβου Ζιασλάβ Γιάροσλάβιτς, τον Σβιάτοσλαβ Γιάροσλάβιτς του Τσερνίγκοφκαι και τον Βσέβολοντ Γιάροσλάβιτς του Περεσλάβ. Ηταν μια τις μεγαλύτερες και πιο αιματηρές μάχες μεταξύ των Ρώσων ευγενών .Στα χρονικά κατά την περιγραφή της μάχης γίνεται η πρώτη αναφορά του Μίνσκ, (Μένσκ) το οποίο κατέλαβαν οι Γιάροσλάβιτς πριν φθάσουν στον ποταμό Ναμίγκα. Σύμφωνα με τα χρονικά τα στρατεύματα συνέκλιναν στις όχθες του ποταμού Νέμιγκα και στάθηκαν το ένα πάνω στο άλλο σε βαθύ χιόνι για 7 ημέρες. Τέλος, ο Βσεσλάβ του Πολοτόσκ εξαπέλυσε επίθεση στην πανσέληνο. Η μάχη ήταν πολύνεκρη αλλά νίκησαν οι Γιαροσλάβιτς1804.Ο Τσάρος Αλέξανδρος Α εξέδωσε ουκάζιο με το οποίο απαγόρευε την πώληση αγροτών, επέτρεπε στους δουλοπάρικους να παντρευτούν χωρίς τη συγκατάθεση του γαιοκτήμονα και περιόριζε τις τιμωρίες .
1864. Ο Ρώσος Αυτοκράτορας Αλέξανδρος Β ' εξέδωσε Ουκάζιο για την αγροτική μεταρρύθμιση στην Πολωνία.
1878. Στις 19 Φεβρουαρίου/3 Μαρτίου υπογράφηκε στον Άγιο Στέφανο μεταξύ της Ρωσικής και της Οθωμανικής η Συνθήκη που τερμάτιζε τον 11o Ρωσο-Τουρκικό πόλεμο. Οι επιχειρήσεις είχαν διακοπεί με την ανακωχή της Αδριανούπολης . (30 Ιανουαρίου 1878). Η συνθήκη υπογράφτηκε από τους πληρεξούσιους των Αυτοκρατόρων. Εκ μέρους του Τσάρου Αλεξάνδρου Β΄ ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη Νικολάι Ιγνάτιεφ και από τον Αλεξάντερ Νελίντοφ. Εκ μέρους και του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών Σαφβέτ Πασάς και ο Πρέσβη στη Γερμανία Σαντουλάχ Μπέης.
1918. Οι μπολσεβίκοι υπέγραψαν στο Μπρεστ – Λιτόφσκ τη συνθήκη Ειρήνης με τις Κεντρικές Δυνάμεις. (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία), Οι Μπολσεβίκοι παρεδοσαν στις Κεντρικές Δυνάμεις την Καρελία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, και εκκένωσαν από τα ρωσικά στρατεύματα τη Λετονία, την Εσθονία, τη Φινλανδία και τα νησιά Ώλαντ, αναγνώρισαν την Ουκρανία, παρέδωσαν την Υπερκαυκασία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και δεσμεύτηκαν να διακόψουν κάθε μπολσεβικική προπαγάνδα εντός των εδαφών των Κεντρικών Δυνάμεων.
1919. Στο Βερολίνο άρχισε η εκκαθάριση από το στρατό της συνοικίας Λίχτενμπεργκ, τελευταίου προπύργιου των Σπαρτακιστών. Έγιναν περισσότερες από 1.200 εκτελέσεις.
1924 . Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση κατάργησε το Οθωμανικό Χαλιφάτο και εξόρισε τον τελευταίο χαλίφη, Αμπντούλ Μετζίτ Β΄ .Η Γερμανία υπόγραψε Συνθήκη Φιλίας με την Τουρκία. Στη Βουλγαρία, με απόφαση της κυβέρνησης συνελήφθησαν περίπου 500 ακτιβιστές της ΕΜΕΟ.
1932.Ο ιαπωνικός στρατός κατέλαβε τη Σαγκάη.
1933.Δύο μέρες πριν την πραγματοποίηση των τελευταίων πολυκομματικών εκλογών για το Ράιχσταγκ, συνελήφθη στη Γερμανία ο πολιτικός, ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Έρνστ Τέλμαν.
1938 .Στη Σαουδική Αραβία ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.
1941. Ενώ οι πρώτοι δυστυχισμένοι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί έπλεαν προς τον Πειραιά για να μας «βοηθήσουν» να νικήσουμε τον «Ναζισμό», στις 3 Μαρτίου 1941,( σημαδιακή μέρα γιατί ήταν Καθαρή Δευτέρα), αναχώρησε από τον Πειραιά με τα αντιτορπιλικά «Βασιλεύς Γεώργιος Α'» και «Βασίλισσα Όλγα», ο ελληνικός χρυσός, και μεταφέρθηκε στην Κρήτη. Η εντολή για την φόρτωση είχε δοθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Τόσο σίγουροι ήσαν ο Βασιλιάς και ο Τσόρτσιλ ότι, «με την βοήθεια του Θεού και την ευλογία της Παναγίας θα νικήσωμε» , και ότι, «η ιστορία των εθνών θα γράψει ακόμη μιαν φορά ότι η χώρα την οποίαν λαμπρύνει ο Μαραθών και η Σαλαμίς δεν υποκύπτει, δεν κάμπτεται, δεν παραδίδεται», ώστε 40 μέρες πριν την γερμανική επίθεση φρόντισαν να υπεξαιρέσουν τον ελληνικό χρυσό, και να τον παραδώσουν στα αγγλικά χέρια. Αυτό και μόνο τα λέει όλα.
1947. Στη Σοβιετική Ένωση, ο Στάλιν διόρισε ως υπουργό Άμυνας τον Νικολάι Μπουλγκάνιν.
1957 .Οι Άγγλοι έκαψαν ζωντανό μέσα σε μια σπηλιά της περιοχής Μαχαιρά Πάφου της Κύπρου τον υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, που τους αντιμετώπισε για 12 ώρες. Ήταν 29 ετών.
1958. Στο Ιράκ, ο Νούρι αλ-Σαΐντ έγινε πρωθυπουργός για την όγδοη φορά.
1961. Ο Χασάν Β΄ έγινε βασιλιάς του Μαρόκου.
1966 . Δημοσιεύτηκε επιστολή του Μακάριου προς τον Γεώργιο Παπανδρέου, με την οποία ο Κύπριος πρόεδρος τον κατηγορούσε ότι «διεπραγματεύθη ασύμφορον συμβιβασμόν και τον εγκατέλειψε μετά τα γεγονότα της Μανσούρας το 1964.
1991. Οι κάτοικοι της Λετονίας και της Εσθονίας ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Σοβιετική Ένωση. Το 74% του πληθυσμού της Λετονίας και το 83% στην Εσθονία.
1992. Ο Βόσνιος Πρόεδρος Αλία Ιζετμπέγκοβιτς κήρυξε την ανεξαρτησία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
1993.Στην Κύπρο, δόθηκε χάρη στον Νικόλαο Σαμψών, αγωνιστή της ΕΟΚΑ και πρόεδρο της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή.
2002. Έληξε η δίμηνη μεταβατική περίοδος προσαρμογής των καταναλωτών και της αγοράς στο ευρώ.
2003.Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ξεκίνησε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η Δίκη της 17Ν, με 19 κατηγορούμενους.
2010. Η κυβέρνηση του Αβάπτιστου Παπανδρέου ανακοίνωσε τη περικοπή κατά 30% των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και του επίδοματος αδείας στο Δημόσιο, και αύξησε τον Φ.Π.Α. και τους ειδικούς φόρους καταναλώσεως σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου