10/3/22

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Η Ουκρανία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της Ρωσίας

 

Η ουκρανική πλευρά δήλωσε στην Αττάλεια σήμερα ότι δεν προτίθεται να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που προέβαλε η Ρωσία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δρ συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες είπε ότι η συνομιλία με τον Λαβρόφ ήταν δύσκολη κσι δημείωσε ότι η συζήτηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα με τη μεσολάβηση της Τουρκίας. 
Όπως είπε προσήλθε ήρθε στην Αττάλεια με δύο καθήκοντα .Να οργανώσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από τη Μαριούπολη και μια 24ωρη ανακωχή.
 «Έκανα ό,τι μπορούσα για να βρω διπλωματική λύση στην ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Κουλέμπα. 
Ο Ουκρανός Υπουργός δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ ως οργανισμός δεν παρέχει βοήθεια στο Κίεβο, και ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ακόμα έτοιμο να εξασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας, οπότε η Ουκρανία βρίσκεται σε «κενό ασφαλείας». Ο Κουλέμπα είπε ότι ο Λαβρόφ πρότεινε τη διεξαγωγή τριμερών διαβουλεύσεων με ειδικούς του ΔΟΑΕ, της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας. 
«Ο Λαβρόφ έθεσε το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας. Τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής τριμερών διαβουλεύσεων μεταξύ εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ, Ουκρανών και Ρώσων πυρηνικών επιστημόνων. Του απάντησα ότι πριν από την άφιξη Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, όλα ήταν εντάξει με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις μας», είπε ο Κουλέμπα. και, τόνισε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για διπλωματικές λύσεις στη σύγκρουση, αλλά ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν. Ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία δεν σκοπεύει να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ρωσίας και δήλωσε ότι το Κίεβο δεν βλέπει πλέον προοπτικές κατάπαυσης του πυρός. 
 Ο Κουλέμπα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μορφή των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, η οποία διεξήχθη στις 10 Μαρτίου, θα συνεχιστεί. 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση ανθρωπιστικής λύσης επί τόπου. 

 Με τη σειρά του, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να διαπραγματευτεί σοβαρά με την Ουκρανία στη Λευκορωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια δεν αντικαθιστά τις κύριες επαφές των αντιπροσωπειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας στη Λευκορωσία. 

 "Θέλουμε να έχουμε μια σοβαρή συζήτηση για την πλατφόρμα της Λευκορωσίας, όχι για να ξεφύγουμε με κάποια άτυπα έγγραφα, για να συντονίσουμε αυτά τα πράγματα που, από κάθε άποψη, θα πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών που επιβεβαίωσε ότι η πρωτοβουλία για το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων παραμένει σε ισχύ. Και οι διαδρομές τέτοιων διαδρόμων, ο χρόνος του ανοίγματος τους «καθορίζονται από εκείνους που ελέγχουν την κατάσταση επί τόπου, με βάση την ανάλυση της κατάστασης και την ανάγκη επιλογής των ασφαλέστερων και αποτελεσματικότερων διαδρομών για την έξοδο των πολιτών». "
"Όσο για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από το εξωτερικό, βλέπουμε πόσο επικίνδυνοι είναι τώρα οι Δυτικοί συνάδελφοί μας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, παραβιάζοντας όλες τις λεγόμενες αρχές και αξίες της, στην πραγματικότητα, ενθαρρύνει την προμήθεια θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων φορητών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων", δήλωσε ο Λαβρόφ. 

 Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία πιστεύει πως αυτές οι χώρες δημιουργούν «κολοσσιαίες απειλές για τον εαυτό τους» και σημείωσε ότι «το πυρηνικό ζήτημα στο πλαίσιο των γεγονότων που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία ... μόνο δυτικοί εκπρόσωποι, κυρίως μέλη του ΝΑΤΟ, το ανακίνησαν». 

Ο Λαβρόφ τόνισε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αρνείται ποτέ τις επαφές. «Ο Πούτιν δεν αρνείται να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πιθανότατα, κάποια μέρα, ελπίζω, θα προκύψει μια τέτοια ανάγκη. Ωστόσο, για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν προπαρασκευαστικές εργασίες, οι οποίες διεξάγονται κατά μήκος της λευκορωσικής γραμμής. Έλαβαν χώρα τρεις γύροι. Οι πολύ συγκεκριμένες προτάσεις μας ελήφθησαν από την ουκρανική πλευρά και μας υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις. Περιμένουμε», δήλωσε ο Λάβροφ .

«Δεν θέλουμε τη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, είτε στο ΝΑΤΟ, χωρίς ΝΑΤΟ... Φυσικά, θέλουμε η Ουκρανία να είναι ουδέτερη, ο Πρόεδρος Πούτιν έχει πει πολλές φορές ότι επιμένοντας στη μη επέκταση του ΝΑΤΟ, δεν θέλουμε να επιβάλουμε ασφάλεια στον ουκρανικό λαό, στο ουκρανικό κράτος, και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε εγγυήσεις ασφαλείας για το ουκρανικό κράτος μαζί με εγγυήσεις για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών και, φυσικά, την ασφάλεια της Ρωσία»", δήλωσε ο Λαβρόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: