9/4/24

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν στραφεί σε ένα «σχέδιο Β» για να αντιμετωπίσουν την ηγεμονία της Δύσης


 Η Ρωσία και η Κίνα συνεχίζουν να εμβαθύνουν την εταιρική τους σχέση. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ και ο ομόλογός του Γουάνγκ Γι συζήτησαν στο Πεκίνο για την «κοινή αντίδραση» στις δυτικές κυρώσεις, καθώς και τη δημιουργία εναλλακτικών διεθνών θεσμών στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας. Αυτά τα σχέδια φέρνουν πιο κοντά τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο και ο διάλογος μεταξύ των δυο κρατών βασίζεται στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης.

Ταυτόχρονα, ο Λαβρόφ τόνισε ότι η εγγύτητα των προσεγγίσεων της Ρωσίας και της Κίνας για την επίλυση των βασικών προβλημάτων της εποχής μας δημιουργεί τη βάση για την ενίσχυση του στρατηγικού συντονισμού στην παγκόσμια σκηνή. Η φιλική ρητορική ενισχύθηκε από σημαντικές πρωτοβουλίες. Έτσι, μετά τη συνάντηση, έγινε γνωστό ότι οι χώρες θα λύσουν από κοινού το πρόβλημα των κυρώσεων, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες των BRICS και του SCO.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οι παράνομοι μονομερείς περιορισμοί δημιουργούν «οικονομικά κενά» που σχεδιάζεται να εξαλειφθούν στο πλαίσιο αυτών των διεθνών οργανισμών. Επιπλέον, η Μόσχα και το Πεκίνο συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο για την ευρασιατική ασφάλεια με τη συμμετοχή άλλων ομοϊδεατών κρατών.

Οι επικεφαλής των διπλωματικών υπηρεσιών τόνισαν ότι η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας. Η συνάφειά του υπαγορεύεται από την αδυναμία του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ να εκτελέσουν τις λειτουργίες της υπεράσπισης της παγκόσμιας τάξης. Η Κίνα και η Ρωσία πρότειναν επίσης τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας διαλόγου βασισμένης στην ισορροπία συμφερόντων όλων των συμμετεχόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: