19/8/24

102 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ. ΣΤΙΣ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ /1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ: «ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ , Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΑΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΕΜΠΡΟΣ!» Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΠΑΡΑΔΟΔΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΓΚΟΤΖΕΜ ΜΕΡΙΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΌ ΤΟ ΟΥΣΑΚ,

 




Μια φάλαγγα 1.500 πεινασμένων και διψασμένων ανδρών με 82 αξιωματικούς με τον Δημαρά και του συνταγματάρχη Περικλή Καλλιδόπουλου που δεν περπατούσαν το ίδιο γρήγορα με τον Τρικούπη παραδόθηκαν στο όρος Μουράτ Νταγ, στους Τούρκους. Στη Σμύρνη με εντολή του Στεργιάδη άρχισε η εκκένωση των πολιτικών και στρατιωτικών αρχείων. Ο στρατηγός Φράγκου μαζί τους συνταγματάρχες  Τσολάκογλου , Πλαστήρα,  Λούφα και τον Γαρδίκα, συγκετρώθηκαν στο Ουσάκ. 

Οι τίτλοι των εφημερίδων έλεγαν την αλήθεια. Ο Φράγκου, με την 1η Μεραρχία, το 5/42, την 4η Μεραρχία, ότι είχε απομείνει από την 9η βρισκόταν και το 27ο Σύνταγμα του Χαράλαμπου Λούφα, βρισκόντουσαν στο Ουσάκ. Αλλά είχαν εντολή να υποχωρήσουν στην Σμύρνη.Ηταν αλήθεια ότι δεν αντιμετώπιζαν σοβαρή πίεση. Τους ακολουθούσαν κυρίως "εφιπποι Τσέτες" του οποίους αντιμετώπιζαν επαρκώς το 5/42 και το 27ο που κάλυπταν την υποχώριση.
Δεν ηταν αλήθεια ότι υπηρχε πληρης συνοχή των μονάδων. 
Οι εφημερίδες δημοσίευσαν το ακόλουθο δελτίο στρατιωτικής καταστάσεως με υπογραφήΧατζηανέστη

Ο ΑΡΧΙΣΤΡΆΤΗΓΟΣ ΕΛΕΓΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ 'ΗΡΕΜΙΑ΄ΣΤΟ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ ΕΝΩ ΕΊΧΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΑΠΌ ΤΙΣ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΖΗΡΑΣ ΕΦΥΓΕ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΣΤΙΣ 18 ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: