28/3/15

28 Μαρτίου 1979. Το Πυρηνικό ατύχημα του Three Mile Island

Το χειρότερο ατύχημα εμπορικού αντιδραστήρα στις ΗΠΑ συνέβη στις 28 Μαρτίου 1979 στο νησί «Τρια Μίλια» στην Πενσυλβάνια, στις 4.00 το πρωί, όταν στον αντιδραστήρα Νο. 2 εμφανίστηκε μια απλή βλάβη στην τροφοδοσία των ατμογεννητριών με νερό.
Τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας σταμάτησαν την πυρηνική αντίδραση και ενεργοποίησαν τις αντλίες ασφαλείας, οι οποίες όμως δεν λειτουργούσαν, διότι είχε μείνει ανοιχτή κατά λάθος μια βάνα. Προκλήθηκε μερική τήξη του καυσίμου του αντιδραστήρα, ο οποίος υπερθερμάνθηκε και είχε μείνει επί τέσσερις ώρες χωρίς νερό.
Περίπου δέκα ώρες μετά την εκδήλωση του ατυχήματος, περίπου 300 kg υδρογόνου από το καύσιμο το οποίο είχε υποστεί τήξη, εξερράγησαν, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Επακολούθησε χάος. Οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή , ενώ τα στελέχη της εταιρείας προσπαθούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τη σημασία του ατυχήματος. Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να υπολογιστεί η έκταση των ζημιών και της μόλυνσης.
Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών εμφάνισαν καούρες στο δέρμα, κάψιμο και δυνατούς πόνους στα μάτια, ναυτία, εμετούς, διάρροια, έβγαζαν εξανθήματα, είχαν αυξημένο αριθμό αιμοσφαιρίων, πάθαιναν λοιμώξεις του Θυρεοειδούς και σε πολλούς από αυτούς εκδηλώθηκε καρκίνος.
Το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο σε περιοχές γύρω από το σταθμό ήταν πολλαπλάσιο του εθνικού μέσου όρου. Η βρεφική θνησιμότητα επίσης γνωρίσει δραματική αύξηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: