27/3/15

πΓΔΜ: Δημόσια έργα και Διαφάνεια

Μr 5% ο Γκρουέφσκι

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στα Σκόπια Ζόραν Ζάεφ, στην 14ο συνέντευξη Τύπου για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, παρουσίασε χθες, (26 Μαρτίου), αποσπάσματα από μαγνητοφωνήσεις στις οποίες ακούγεται η φωνή του Πρωθυπουργού Νικόλα Γκρουέφσκι να συζητά για να διακανονιστεί μίζα 25 εκ ευρώ από την εταιρεία Transmet DOO των Ισμέτ και Σαίντ Κοτσάν (Ismet, Sead Kocan) που ανέλαβε σε κοινοπραξία με Κινέζους, τους οδικούς άξονες Κίτσεβο-Αχρίδα και Μιλαντίνοβτσι-Στιπ . 

Στις ταινίες ακούγεται η φωνή του Γκρουέφσκι που συνομιλεί με τον υπουργό Μεταφορών Γιανακιέσκι και να λέει «Λοιπόν, όπως και πριν, δοκιμάστε 15, να δούμε πώς θα αντιδράσουν και στη συνέχεια να μου τηλεφωνήσεις». Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση κατήγγειλε ότι το κόστος των δύο δρόμων που κατασκευάζονται σήμερα χρηματοδοτούμενα από ένα κινεζικό δάνειο 580 εκ. ευρώ, διογκώθηκε για να βγουν οι προμήθειες των πολιτικών και παράνομα υπερκέρδη των εργολάβων.
Ο Ζόραν Ζάεφ είπε στη συνέντευξη τύπου ότι η τιμή του δρόμου Κίτσεβο-Αχρίδα καθορίστηκε τελικά σε 373.000.000 εκ, ευρώ, 103 εκ. πάνω από την εκτίμηση των κρατικών υπηρεσιών και είπε ότι οι μίζες ήταν 5%, ή 15-18.000.000 ευρώ για το έργο Κίτσεβο-Αχρίδα και 25 εκ. ευρώ από τις δύο εργολαβίες.
Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία για την κατασκευή των δύο τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου στις 25 Οκτωβρίου, 2013 και η κατασκευή άρχισε τον Φεβρουάριο του 2014.
Άλλες δύο ταινίες περιλαμβάνουν συνομιλίες μεταξύ των Γκρουέφσκι και Γιανακιέσκι σχετικά με το διαγωνισμό για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής από το Κουμάνοβο προς Μπελιάκοβτσι με την οποία το δίκτυο της πΓΔΜ θα συνδεθεί μα το βουλγαρικό. Η κατασκευή της γραμμής αξίας περίπου 50.000.000 ευρώ άρχισε τον Μάρτιο του 2014, και ανατέθηκε σε γερμανική εταιρεία.
Σε μια άλλη ταινία αποκαλύπτει συνομιλία μεταξύ του Γκρουέφσκι και διοικητή του κρατικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Μοναστήρι ,(Μπίτολα), κ. Βλάτκο Τσινγκόφσκι κατά την οποία ο Γκρουέφσκι του δίνει εντολή να βοηθήσει τον Γκόραν Ιβανόφσκι, ιδιοκτήτης του Τ/Ο σταθμού Sitel TV, να κερδίσει έναν διαγωνισμό για την εξόρυξη άνθρακα.
«Βοηθήστε τους με κάποιο τρόπο ...έτσι ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι ... Ξέρετε γιατί ο άνθρωπος από Κρατόφ είναι πολύ σημαντικός για εμάς», ακούγεται να λέει ο Γκρουέφσκι.

Στην προηγούμενη 13η συνέντευξη,  ο Ζάεφ αποκάλυψε συνομιλίες του Γκρουέφσκι και τον Γιανακιέσκι σχετικά με την αλλαγή της χρήσης γης και των όρων δόμησης στον λόφο «Βόντνο» στα Σκόπια όπου αγόρασε έκταση ο ίδιος ο Γκρουέφσκι και ήθελε να την «αξιοποιήσει». Το VMRO DPMNE απέρριψε τις καταγγελίες της SDSM λέγοντας ότι «ο Ζάεφ προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του κοινού και να αποφύγει την ευθύνη για τα δικά του σκάνδαλα» και αποκάλυψε ότι «τα εξαδέλφια του Ζάεφ αγόρασαν στην Χαλκιδική τριόροφο κτήριο αντί μόλις 110.000 ευρώ».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διευθαρμένοι οι Σκοπιανο-Βουλγαρο-Γυφτο-Σλαυο-ανθέλληνες.

Δεν έμοιασαν τους πολιτικούς του Γκρετσιλιστάν.

Ανώνυμος είπε...


Που είναι οι πολιτικοί του περήφανου ορθοδοξιστάν.