28/3/15

28 Μαρτίου.Το Ακακιανό σχίσμα και ο Τύπος του Πάπα Ορμίσδα

Ο «τύπος» που υπογράφηκε 28 Μαρτίου 519 μ.Χ., (επί του αγραμμάτου Ιουστίνου του Α), από όλους τους επισκόπους του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους, ήταν διπλωματικό προϊόν του Ιουστινιανού , και με το έγγραφο αυτό και ήρθη το σχίσμα που είχε προκάλεσε το «Ενωτικόν» του αυτοκράτορα Ζήνωνα, το οποίο αναγνώριζε δόγματα και απόψεις των μονοφυσιτών.
Ο Πάπας Ορμίσδας και οι Επίσκοποι που υποστήριζαν τη «Χαλκηδόνα» είχαν προκαλέσει την εξέγερση του στρατηγού Βιταλιανού ενός μιξοβάρβαρου από τη Μοισία που το 513 μ.Χ είχε γίνει ανώτερος διοικητής στη Θράκη.
Ο Βιταλιανός με τη βοήθεια των επισκόπων, των χρημάτων που έστειλε ο Πάπας, και των Σκυθών Μοναχών, κέρδισε γρήγορα μεγάλα τμήματα του στρατού και του λαού της Θράκης και εμφανίστηκε μπροστά στην Κωνσταντινούπολη, και ανάγκασε τον Αναστάσιο να αποκηρύξει επίσημα τον μονοφυσιτισμό το καλοκαίρι του 515.
Ωστόσο, όταν ο Αναστασίου υπαναχώρησε, ο Βιταλιανός επέστρεψε και πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη, με 50.000 χωρικούς και στρατιώτες και 200 πλοία αλλά ηττήθηκε από τις δυνάμεις του Αναστάσιου που τις διοικούσε ο ναύαρχος Μαρίνος. Μετά ο Βιταλιανός κατέφυγε στην Μοισία όπου κρυβόταν μέχρι το θάνατο του Αναστασίου το 518.
Ο Ιουστίνος Α, που όταν ανέλαβε έκανε εκκαθαρίσεις στον Στρατό από τους μονοφυσίτες και οι στρατιώτες διατάχθηκαν να δηλώσουν ότι αποδέχονται την Οικουμενική σύνοδος της Χαλκηδόνας, έδωσε χάρη σςτον Βιταλιανό, τον έκανε πρόξενο, και τον έστειλε στη Ρώμη για τις διαπραγματεύσεις με τον Πάπα για τον τερματισμό του Ακακιανού σχίσματος.
Ο Βιταλιανός δολοφονήθηκε το 520, πιθανώς με εντολή του Ιουστινιανού που έβλεπε στο πρόσωπο του έναν ανταγωνιστή για το θρόνο. Ο πάπας Ορμίσδας αργότερα αναγνωρίστηκε ως Άγιος. Το κείμενο του Πάπα που υπέγραψαν οι επίσκοποι ανέφερε: «Πρώτη προϋπόθεση για την σωτηρία είναι η διατήρηση της ορθόδοξης πίστης και σε καμία περίπτωση η απομάκρυνση από τα δόγματα των Πατέρων. Γιατί είναι αδύνατον οι λέξεις του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που είπε, «Εσύ είσαι Πέτρος, και πάνω σε αυτήν την Πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησίαν μου», να μην είναι αληθινά. Και η αλήθεια τους αποδείχθηκε από την πορεία της ιστορίας, αφού στην Αποστολική Έδρα η Ορθοδοξία διατηρήθηκε πάντοτε αναλλοίωτη. Από αυτήν την ελπίδα και πίστη εμείς δεν επιθυμούμε να χωριστούμε και ακολουθώντας την πίστη των Πατέρων, αναθεματίζουμε όλες τις αιρέσεις και συγκεκριμένα, τον αιρετικό Νεστόριο, πρώην Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος αναθεματίστηκε από την Σύνοδο της Εφέσου, από τον Όσιο Κελεστινό, Πάπα, και από τον Κύριλο, επίσκοπο Αλεξανδρείας. Κι εμείς, λοιπόν, αναθεματίζουμε τους Ευτύχη και Διόσκορο από την Αλεξάνδρεια, οι οποίοι αναθεματίστηκαν από την αγία Σύνοδο της Χαλκηδόνας, την οποία ακολουθούμε και σεβόμαστε. Αυτή η Σύνοδος, μαζί με την αγία Σύνοδο της Νίκαιας δίδαξε την αποστολική πίστη. Και εμείς καταδικάζουμε τον δολοφόνο Τιμόθεο Αίλουρο και τον Πέτρο [Μόνγκος] από την Αλεξάνδρεια, τον μαθητή του και ακόλουθό του σε όλα. Επίσης αναθεματίζουμε τον βοηθό και πιστό τους, Ακάκιο από την Κωνσταντινούπολη, επίσκοπο αναθεματισμένο από την Ρώμη, και όλους όσους παραμένουν σε επαφή και συντροφιά με αυτόν. Επειδή ο Ακάκιος ήρθε σε Κοινωνία και Ένωση με αυτούς, αξίζει να καταδικαστεί ομοίως με αυτούς. Καθώς επίσης, καταδικάζουμε τον Πέτρο από την Αντιόχεια μαζί με όλους τους μαθητές του και μαζί με τους μαθητές όλων αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Μένοντας πιστοί λοιπόν, όπως είπαμε παραπάνω, και ακολουθώντας σε όλα την Αποστολική Έδρα και κηρύττοντας όλες τις αποφάσεις της, επικυρώνουμε και εγκρίνουμε όλες τις επιστολές του Πάπα Αγ. Λέοντα που έγραψε όσον αφορά την Χριστιανική πίστη. Και ελπίζω να κριθώ άξιος να είμαι μαζί σου σε ένωση με ότι η Αποστολική Έδρα της Ρώμης κηρύττει και διδάσκει, στην οποία, βρίσκεται ολόκληρη, αληθινή και τέλεια η ασφάλεια της Χριστιανικής πίστης. Υπόσχομαι, ότι από τώρα και στο εξής όσοι είναι χωρισμένοι από την Καθολική Εκκλησία, δηλαδή όσοι διαφωνούν με την διδασκαλία της Αποστολικής Έδρας δεν θα μνημονεύονται κατά την διάρκεια των Θείων Μυστηρίων. Όμως, αν παραβιάσω την παραμικρή από τις μαρτυρίες μου, τότε ο ίδιος δηλώνω ότι είμαι συνεργός όσων καταδίκασα. Υπογράφω την μαρτυρία μου με το ίδιο μου το χέρι και το παραδίδω σε εσένα, Ορμίσδα, Παναγιώτατο Πάπα της Αποστολικής Έδρας της Ρώμης.
Με το έγγραφο αυτό αποδέχτηκαν οι Επίσκοπου της Ανατολής το «πρωτείο» του Παπα. Ο Τύπος χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της Α' Βατικανικής Συνόδου ως απόδειξη για την εξάσκηση του Παπικού Πρωτείου και του Παπικού Αλάθητου. Για το Σχίσμα του Ακάκιου http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/catehism/theologia_zoi/themata.asp?cat=hist&NF=1&main=texts&file=41.htm  

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ.
ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Στην Αλεξάνδρεια, σωματοφύλακες (παραβολάνοι) του εκεί πατριαρχείου, βρίσκουν στο δρόμο τη μαθηματικό και νεοπλατωνική φιλόσοφο Υπατία, ένα από τα πιο φωτεινά πνεύματα της εποχής. Τη συλλαμβάνουν και τη σέρνουν μέσα στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, της ξεσκίζουν τα ρούχα, γδέρνουν το δέρμα της με κοφτερά όστρακα, της σπάνε τα κόκαλα, την κόβουν σε μικρά κομμάτια και τα πετάνε μαζί με τα έργα της στην πυρά και στα αδέσποτα σκυλιά. Η μόνη αιτία του ειδεχθέστερου εγκλήματος όλων των αιώνων, το γεγονός ότι η Υπατία ήταν μαθηματικός και φιλόσοφος, άρα μάγισσα για τους χριστιανούς και το σημαντικότερο, κοινωνός του ελληνικού πνεύματος. Φυσικά κανένα από τα κτήνη που ευθύνονταν για τον θάνατό της δεν τιμωρήθηκε. Το αντίθετο μάλιστα. Ο πατριάρχης Αλεξάνδρειας Κύριλλος, ο ηθικός αυτουργός της άγριας δολοφονίας, ΑΓΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ! Νέοι διωγμοί των εθνικών στην Αφρική όπου οι τρόποι εκτέλεσης είναι δύο: σταύρωση ή θάνατος στην πυρά.

Ανώνυμος είπε...

To βιολί σου, εσύ.

Ξέχασες..

-Πως οι ειδωλολάτρες έριχναν τους Χριστιανούς στα άγρια θηρία στις αρένες της Ρώμης;

-Τους διωχμούς ενάντια στους Χριστιανούς από τους ειδωλολάτρες αυτοκράτορες της Ρώμης;

Μόνο τα εγκλήματα των Χριστιανών θυμάσαι...

Όταν επικρατήσει το Ισλάμ στην Ελλάδα εξαιτίας της επερχόμενης πληθυσμιακής ανακατανομής, θα διαπιστώσουν όλοι με τον χειρότερο τρόπο τι σημαίνει 'μη αποδοχή της θρησκείας του άλλου'.

Να δούμε τότε αν θα τολμά κάποιος να κατακρίνει την επικρατούσα θρησκεία του Ισλάμ με την ευκολία που σήμερα το κάνει ενάντια στον Χριστιανισμό!

Ο Τουρκόσπορος δεν περιμένει να μάθει από τον Λαφαζάνη. Εχει πληροφορίες από πρώτο χέρι. Του τα λέει η Σκύλα που έχει άνθρωπο μέσα στο Λάγκλέϋ

 Και τα σκυλάκια της Σκύλας ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για αυτά που τους είπε το Λάγκλεϋ οτι πρέιει οπωσδήποτε να μάθουμε Ε! Αφού το είπε ...