11/10/17

Ο πράκτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις Δαβίδ Μπάλφουρ και η πράκτορας Τζόυς

Ο εστεμμένος τενεκές Γεώργιος, ο πρωτότοκος του Κωνσταντίνου, το 1935 πήρε διαζύγιο από την Ελισσάβετ της Ρουμανίας και σε ένα ταξίδι στις Ινδίες, συνάντησε τη γυναίκα που θα γινόταν η ερωμένη του μέχρι το τέλος της ζωής.

Η Joyce Brittain-Jones, σύζυγος βρετανού , και ο εστεμμένος τενεκές εξόριστος ερωτεύθηκαν και πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης δεκαετίας μαζί. Στην Αθήνα ήταν κυρία των τιμών της πριγκίπισσας Αικατερίνης. Μετά τον πόλεμο, έζησαν μαζί στο Λονδίνο, ώσπου ο τενεκές επέστρεψε στον θρόνο αλλά η Τζόυς με βέτο της υπηρεσίας.

Αναφέρομαι στην υπόθεση της Τζόυς για να εξηγήσω την αναφορά του πράκτορα Δαβίδ Μπάλφουρ την οποία μας μετέφερε ο φίλος του και συνομιλητής του. αλλά όχι μόνον. Αιμίλιος Ταχιάος.

Ο «αδελφός» , καθηγητής, Ταχιάος, έγραψε ότι ,«έχοντας με τον Μπάλφουρ μια μακροχρόνια φιλική σχέση απέκτησε το θάρρος να προχωρήσει και σε πιο ιδιωτικές πτυχές της ζωής του». «Τόλμησα» έγραψε ,«να υπαινιχθώ αυτά για τα οποία τον κατηγορούσαν. Τότε μου απάντησε ευθαρσώς: «Γιατί θα ‘πρεπε εγώ να κατασκοπεύω και να καθοδηγώ τον βασιλέα Γεώργιο B΄, τη στιγμή που αυτός συζούσε με βρετανίδα ερωμένη»;

Ο διάλογος με τον Ταχιάο φυσικά δεν ήταν ειλικρινείς και φυσικά ήταν η μισή «τεκτονική» αλήθεια.

Ο πράκτορας Δαβίδ Μπάλφουρ ως υπεύθυνος του Κλιμακίου της Ιντέλιτζενς Σέρβις, καθοδηγούσε το δίκτυο του σταθμάρχη Δημητρίου Λαμπράκη, και άλλους πράκτορες όπως το Νίκο Πλουμπίδη και τον Ιωάννη Δράκο αλλά και τον Παπάγο.

Ο εστεμμένος τενεκές έπαιρνε "γραμμή" Λονδίνου, από τον πρέσβη Μάικλ Πάλερετ και την πράκτορα Τζόυς.
Το κόλπο με τις Αγγλίδες συζύγους και ερωμένες ήταν από τα πρώτα που εφάρμοσε η υπηρεσία. Τόσο αρχαίο όσο και η Πουστιά.
Ο Δαβίδ Μπάλφουρ που στο Κάιρο έγινε φίλος με τον γκέι Παύλο, δεν συμπαθούσε τον Γεώργιο.
Η αποκάλυψη του Δαβίδ Μπάλφουρ από τον Ριζοσπάστη τον Ιανουάριο του 1947 δεν έγινε με πρωτοβουλία του Καραγιώργη ,αλλά με εντολή του Ζαχαριάδη, που ήθελε να απαλλαγεί από το δίκτυο Μπαλφουρ-Πλουμπίδη, καθως η Μόσχα από τα τέλη του 1946 αποφάσισε να εγκαταλείψει τις Συμφωνίες Στάλιν-Τσώρτσιλ δεδομένου οτι ο Τσώρτσιλ είχε χάσει τις εκλογές και ο αμερικανικός παράγων αναλάμβανε το ρόλο της Αγγλίας, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα με το Δόγμα Τρούμαν στις 12 Μαρτίου 1947.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...