16/3/22

«Η οικονομία των ΗΠΑ είναι χρεοκοπημένη»: Οι ειδικοί είπαν τι θα συμβεί στο δολάριο εάν πληρώσετε με εθνικό νόμισμα

 

Μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η συναλλαγματική ισοτιμία του ρούβλι έναντι του δολαρίου και του ευρώ μειώθηκε απότομα. Παγώνοντας τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας στο εξωτερικό, η Δύση ουσιαστικά πιέζει τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα ή τα ΗΑΕ να πληρώσουν ο ένας τον άλλον σε εθνικό νόμισμα. 
Πώς αυτό θα επηρεάσει την περαιτέρω συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου και αν θα είναι σε θέση να ενισχύσει τη θέση του ρούβλι, διαπίστωσε ο ανταποκριτής του Mir24.tv. "Η τρέχουσα κατάσταση σοβαρής πίεσης κυρώσεων δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για μείωση της πίεσης από το δολάριο και το ευρώ ως διεθνή συναλλαγματικά διαθέσιμα και δημιουργία ενιαίου διεθνούς νομίσματος για τη Ρωσία και τις χώρες της ΕΕ. 
Στο μέλλον, οι χώρες της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας που δεν είναι μέλη της ΕΕ μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το μπλοκ. 
Και αυτή είναι η αρχή του τέλους της μονοπολικής οικονομικής παγκόσμιας τάξης στην οποία μένουμε τα τελευταία 60-70 χρόνια»,σχολίασε η οικονομολόγος Inna Litvinenko. 
 Η αγορά ακινήτων έχει παγώσει: Τι θα συμβεί με τις τιμές των κατοικιών στο Ρωσία ; Ο ειδικός είναι βέβαιος ότι η Ρωσία θα λάβει τη δεύτερη θέση μετά την Κίνα στο ανατολικό οικονομικό, γεωπολιτικό και χρηματοπιστωτικό μπλοκ. 
 "Ίσως, ως εναλλακτική λύση στο δολάριο και το ευρώ, το ψηφιακό γουάν να δράσει στα πρώτα στάδια.
 Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει εποικοδομητική εμπειρία σε αυτό το θέμα. 
Ήδη τώρα, οι ηγετικές Αραβικές χώρες είναι έτοιμες να ενταχθούν σε αυτό το μπλοκ. 
Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία διαπραγματεύεται με την Κίνα για το ενδεχόμενο καταβολής πληρωμών για το παρεχόμενο πετρέλαιο σε γουάν σε σχέση με τη διαφωνία στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον", πρόσθεσε ο Λιτβινένκο.
 Ο οικονομολόγος και πρόεδρος της Λέσχης Επενδυτικών Σχέσεων Αλεξάντερ Μπεσπάλοφ δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η μετάβαση στα εθνικά νομίσματα θα είναι σε θέση να αποδυναμώσει τη θέση του δολαρίου στον κόσμο. 
 "Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και άλλων φιλικών χωρών σχετικά με τη δυνατότητα μετάβασης σε διευθετήσεις σε εθνικά νομίσματα συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό. 
Στο πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης, πιστεύω ότι αυτό το ζήτημα θα λάβει το πράσινο φως.
 Στο εγγύς μέλλον αναμένονται πιλοτικά σχέδια.
 Εάν ξεκινήσει αυτό το σύστημα διακανονισμού, σίγουρα θα αποδυναμώσει τη θέση του δολαρίου στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά πιστεύω ότι αυτό δεν θα συμβεί άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα, τουλάχιστον σε λίγα χρόνια", ανέφερε. Ο πρύτανης της Ευρασιατικής Σχολής Διοίκησης και Διοίκησης και οικονομολόγος Αντρέι Κολιάδα, σημειώνει ότι η αμερικανική οικονομία εξαρτάται άμεσα από τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου στον κόσμο.
 "Η αμερικανική οικονομία είναι διαρθρωτικά χρεοκοπημένη. Λαμβάνει συστηματικά λιγότερα έσοδα από όσα δαπανά. 
Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι εισαγωγές των ΗΠΑ υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που εξάγουν. Εξωτερικά, οι Αμερικανοί τα πάνε καλά μόνο και μόνο επειδή η παγκόσμια οικονομία είναι χτισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε όλες οι άλλες χώρες να χρειάζονται ένα δολάριο για διεθνείς πληρωμές.
 Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλύουν όλα τα οικονομικά τους προβλήματα πολύ απλά - τυπώνουν νέα δολάρια, τα οποία δεν υποστηρίζονται από απολύτως τίποτα. 
Μόλις το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αλλάξει το νόμισμα των διακανονισμών στο διεθνές εμπόριο και αρνηθεί να αποθηκεύσει αποθέματα σε δολάρια, το σύστημα θα σταματήσει να λειτουργεί. Τα δολάρια δεν θα έχουν πλέον τόσο ζήτηση από άλλες χώρες", κατέληξε ο ειδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: