12/4/24

Η 12η Απριλίου στην Ιστορία

Η 12 Απριλίου είναι η 103η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατά τοΓρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 263 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους

 . 
467.Ο Ανθέμιος έγινε αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 

 627.Ο βασιλιάς Έντουιν της Νορθουμβρίας βαπτίστηκε χριστιανός από τον Παυλίνο, επίσκοπο του Γιορκ. 

 971. Την Μ. Τετάρτη του 971 Ιωάννης Τσιμικσκής μπήκε στα βουλγαρικά εδάφη, αιφνιδιάζοντας πλήρως τους Ρως, που είχαν αφήσει αφύλακτα τα περάσματα. Ο βυζαντινός στρατός, 30.000 ανδρες, υπό την ηγεσία του Τσιμισκή, βάδισε ταχέως και έφθασε στην Πρεσλάβα χωρίς να συναντήσει αντίσταση . Η πόλη κατελήφθη την επομένη 13 Απριλίου. Ο Μπόρις Β΄ και η οικογένειά του πιάστηκαν αιχμάλωτοι και εστάλησαν στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τα σύμβολα της βουλγαρικής αυτοκρατορικής εξουσίας. 

 1159. Ο Αυτοκράτωρ Μανουήλ Β' Κομνηνός συνεχίζοντας την εκστρατεία κατά του Σουλτανάτου του Ρουμ εισήλθε θριαμβευτικά στην Αντιόχεια. 

 1167. Δολοφονήθηκε στο Βίσινγκσο, ο βασιλιάς Κάρολος Ζ´ της Σουηδίας. 

1175. Με την ήττα του Γουλιέλμου Β΄ της Σικελίας έληξε η πολιορκία της Αλεξάνδρειας, που διήρκεσε πάνω από πέντε μήνες. 

1204. Οι σταυροφόροι της Δ' Σταυροφορίας κατέλαβαν τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και μπήκαν στην πόλη, οποία καταλήφθηκε πλήρως την επόμενη ημέρα.
1453. Ο τουρκικός στόλος του Μεχμέτ Β' του Πορθητή, κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη, και αγκυροβόλησε στο Διπλοκιόνιο στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου. Την ίδια μέρα ξεκίνησε ο βομβαρδισμός των τειχών με τα κανόνια, που συνεχίστηκε αδιάκοπα σε όλο το διάστημα της πολιορκίας. 
 
1457. Η Μάχη του Ντολιέστι, στην οποία ο Μέγας Στέφανος με την βοήθεια των Βλάχων νίκησε τον Πέτρο Αρόν και κατέλαβε το θρόνο της Μολδαβίας,. 

 1606. Ο Ιάκωβος Α΄ της Αγγλίας με διάταγμα εισήγαγε μια νέα σημαία, του Βασιλείου Αγγλίας και Σκωτίας που αργότερα ονομάστηκε «Union Jack».

1654. Το διάταγμα της Ένωσης μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο του κράτους.

1782 . Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας, ο  βρετανικός στόλος υπό τον ναύαρχο Ρόντνεϊ νίκησε  τον γαλλικό στόλο στη ναυμαχία των Αγίων Πάντων στις Δυτικές Ινδίες
 
1820. 31 Μαρτίου/ 12 Απριλίου. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ανέλαβε Γενικός Έφορος της Φιλομούσου Γραικικής Εταιρείας. 

 1823. Η Έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που όρισε η Β’ Εθνοσυνέλευση για να συντάξει ένα προϋπολογισμό του επαναστατημένου Έθνους, ανέφερε ότι τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου του 1823 θα ανήρχοντο σε 38 εκατομμύρια γρόσια και τα έσοδα σε μόλις 12 εκατομμύρια γρόσια, και άνοιξε τον δρόμο για τους δανειστές.

1856.  Ο πρίγκιψ του Μαυροβουνίου Ντανίλο   έστειλε υπόμνημα διαμαρτυρίας στο Συνέδριο των Μεγάλων Δυνάμεων στο Παρίσι, απαιτώντας την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου, τονίζοντας  ότι για 466 ετών, το Μαυροβούνιο δεν ήταν υποτελής σε καμία δύναμη, ούτε αναγνώρισε την εξουσία κανενός σε αυτό. Ο Κνιάζ Ντανίλο απαίτησε να αναγνωριστεί διπλωματικά η ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, να επεκταθούν τα σύνορά του με την Ερζεγοβίνη και την Αλβανία, και να οχυρωθούν τα σύνορα προς την Τουρκία με τον τρόπο που το έκανε με την Αυστρία. Οι μεγάλες δυνάμεις απέρριψαν το υπόμνημα του Κνιάζ Ντανίλο, θεωρώντας τα αιτήματά του εσωτερικό ζήτημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

1877 . Στις 12/24 Απριλίου η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

 1884. Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβερνήσεως του Χαρίλαου Τρικούπη για την ίδρυση παραγωγικής σχολής υπαξιωματικών με την ονομασία Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον (σημερινή Σ.Μ.Υ.). Λίγες ημέρες νωρίτερα κατεστάλη εν τη γενέσει του κίνημα Υπαξιωματικών που αντιδρούσαν στη νομοθετική πρωτοβουλία Τρικούπη κι έμεινε στην ιστορία ως «Λαρισαϊκά». 

1890 .Άρχισε  η κατασκευή του Βοτανικού Κήπου του Βελιγραδίου στην Παλιλούλα.

 1897. Κατά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο, ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τον Τύρναβο στις 12/24 Απριλίου. Οι Τυρναβίτες ακολούθησαν τον υποχωρούντα ελληνικό στρατό. Ο Ελληνικός Στρατός συμπτύχθηκε προσπάθησε να αμυνθεί στην γραμμή Φάρσαλα-Βελεστίνο. Η ανάμειξη του άμαχου πληθυσμού με τα υποχωρούντα στρατεύματα επέφερε μεγάλη σύγχυση. Οι πρόσφυγες από τη Λάρισα, τα Φάρσαλα, το Δομοκό, και τη Λαμία έφθασαν στην Χαλκίδα, στη Λειβαδιά και στην Αθήνα όπου έμειναν για έναν περίπου χρόνο ως πρόσφυγες. Οι Τούρκοι στην προέλασή τους προέβησαν σε εμπρησμούς και λεηλασίες. Τότε κάηκε και το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου. 

1911.Πραγματοποιήθηκε  η πρώτη απευθείας πτήση από το Λονδίνο στο Παρίσι , με μονοπλάνο Blériot με κινητήρα Gnome 50 ίππων. Διήρκεσε τρεις ώρες και 56 λεπτά. Στην Αγία Πετρούπολη πραγματοποιήθηκε το πρώτο Πανρωσικό Αεροναυτικό Συνέδριο.


 1914. Ο Ελληνικός Στρατός εκκένωσε το Τεπελένι. 

1918 .Στη Μόσχα στις 3 π.μ. εγινε επιδρομή , σε 26 «εστίες» Αναρχικών που τρομοκρατούσαν την πόλη. Οι αναρχικοί εκδιώχθηκαν από όλα τα σπίτια που είχαν καταλάβει.Διάταγμα του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων «για την απομάκρυνση των μνημείων που ανεγέρθηκαν προς τιμήν των Τσάρων και των υπηρετών του»

 1927.Ο Τσιανγκ Κάι Σεκ διέταξε την εκτέλεση των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη Σαγκάη. 

 1931. Mετά την κατάρρευση της δικτατορίας του στρατηγού Ριβέρα στις πρώτες εκλογές στην Ισπανία, για την τοπική αυτοδιοίκηση , αποδείχθηκε η μικρή υποστήριξη για τα φιλο-μοναρχία κόμματα στις μεγάλες πόλεις. Δυο μέρες μετά ο βασιλιάς Αλφόνσος ο 8ος παραιτήθηκε και εγκατέλειψε την Ισπανία ανοίγοντας το δρόμο για τη Δεύτερη Ισπανική Δημοκρατία. Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας ανέλαβε ο Νιθέτο Αλκαλά Θαμόρα. 

1933.  Η Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση καθαίρεσε  33 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος εφαρμόζοντας  το νόμο περί προστασίας του κράτους.

1935 Η πρώτη πτήση του βρετανικού αεροσκάφους Μπρίστολ Μπλένχαϊμ.

 1940. Η Ιταλία προσάρτησε την Αλβανία. Έναρξη της βρετανικής κατοχής των Νήσων Φερόε.

1941. Το Βελιγράδι παραδόθηκε στον 26χρονο λοχαγό των Βάφεν Ες-Ες, Φριτς Κλίγκενμπεργκ που μπήκε στη Σερβική πρωτεύουσάα με 6 άνδρες του. Σε αυτούς παραδόθηκε η φρουρά της πόλης . 1300 άνδρες. Από ένα χωράφι του Νίκσιτς απογειώθηκαν 5 αεροπλάνα που μετέφεραν στην Αθήνα τους τελευταίους εναπομείναντες αγγλόφιλους πολιτικούς και πραξικοπηματίες που είχαν εγκαταλείψει το Βελιγράδι. Ένα από αυτά, με κυβερνήτη τον Σίνισα Σίνομπαντ χάθηκε πάνω από τον Όλυμπο και μπορεί να έπεσε κάπου στην Ελασσώνα. Σε αυτό το δυστύχημα σκοτώθηκε και ο ιστορικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και μέλος της Σερβικής Βασιλικής Ακαδημίας, Βλαντίμιρ Τσόροβιτς. Ο Ελληνικός Στρατός εκκένωσε το Πόγραδετς και την Κορυτσά. 

 1944. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ της Ιταλίας ανακοίνωσε από το ραδιόφωνο την παραίτηση του, υπέρ του υιού του. 

 1945. Μετά το θάνατο του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ο Χάρι Τρούμαν ορκίστηκε ως 33ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός διέσπασε το Μέτωπο του Σρεμ.Το Βούκοβαρ απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό, τους Παρτιζάνους και ένα Βουλγαρικό Τάγμα. 

 1946. Η Συρία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γαλλία. Ομάδα Κ/Σ επετέθησαν δι όπλων και χειροβομβίδων κατά του Σταθμού Χωρίκης Πλαταμώνος. Η επίθεση αποκρούσθηκε τελικώς υπό των ανδρών του Σταθμού άνευ ημετέρων απωλειών. 

 1947. Κ/Σ επιτέθηκαν κατά του Σταθμού Χωροφυλακής Σπερχιάδος .    Ό Σταθμός κατελήφθη καί έφονεύθησαν 4 Χωροφύλακες. 

 1948 Τα ξημερώματα πολυμελής συμμορία, ωπλισμένη διά βαρέων οπλών επετέθη κατά του Σ. Χ. Μάνης Διδυμοτείχου .Οι συμμορίτες εισδύσαντες είς τό χωρίον στρατολόγησαν βιαίως 7 άνδρας και 3 γυναίκας και άφήρεσαν τρόφιμα. Απώλειαι ήμετέρων ούδεμία. Περί ωραν 18,00' έφιππος συμμορία επιδραμουσα είς τήν περιοχήν Έρετρείας Φαρσάλων διήρπασεν 5 κτήνη, είδη ιματισμού και τρόφιμα και απήγαγε 15 άτομα. Δύναμις τής Χωροφυλακής και ΜΑΥ. συμπλακεισα μετά τής συμμορίας, άπηλευθέρωσε τους άρπαγέντας πλήν 2. Περί ώραν 21,30' 200μελής συμμορία έπετέθη διά βαρέων οπλών κατά τής Ζαγοράς Βόλου, υπερασπιζομένης υπό Λόχου Χωροφυλακής. Ή έπίθεσ,ς διήρκεσε μέχρις τής 04,30' ώρας τής επομένης, άποκρουσθεΐσα υπό τών ήμετέρων. Έξ άκραίων οικιών τής κωμοπόλεως άπήχθησαν υπό τών συμμοριτών 20 άτομα, έξ ών άπηλευθερώθησαν υπό τών ήμετέρων 10. Απώλειες συμμοριτών νεκροί 10, έν οις και ο Διοικητής συμμοριακού συγκροτήματος Καραγιάννης·ή Καπετάν Κόζιακας. 

 

1949
. Ο Σαφούλης υπέβαλε στον Βασιλέα την παραίτηση της Κυβερνήσεως του και ο Παύλος του ανέθεσε και πάλι την εντολή.
Οι Κ]Σ επέδραμαν κατά του χωρίου Πετράδες Διδυμοτείχου και στρατολόγησαν βιαίως 15 άτομα. Εφόνευσαν έναν που αποπειράθηκε να δραπετεύσει. Στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης άρχισε η δίκη του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, που κατηγορούνταν ότι βοήθησε τον Αδάμ Μουζενίδη και τον Βαγγέλη Βασβανά να σκοτώσουν τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζορτζ Πολκ. Η απόφαση εκδόθηκε στις 22 Απριλίου και ο Γρηγόρης Στακτόπουλος καταδικάσθηκε σε ισόβιο κάθειρξη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία, οι Μουζενίδης και Βασβανάς στην ποινή του θανάτου ως φυσικοί αυτουργοί, ενώ η Άννα Στακτοπούλου αθωώθηκε. 

1951. Μαύρη Πέμπτη της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ημέρα αυτή κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, οι Αμερικανοί έχασαν περισσότερα από 10 βομβαρδιστικά B-29, που καταρρίφθηκαν  από σοβιετικά μαχητικά MiG-15.

1960 .Η Ελλάς του Καραμανλή, ως πελάτης των Η.Π.Α. στη διάσκεψη του Ο.Η.Ε. για το δίκαιο της θάλασσας. τάχθηκε υπέρ της αμερικανικής θέσης για τον καθορισμό του πλάτους της ζώνης χωρικών υδάτων και της ζώνης αλιείας σε έξι μίλια. Αντιθέτως, η Γιουγκοσλαβία, η Γκάνα, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες υποστήριξαν την πρόταση περί 12 μιλίων.
1961. Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν με το διαστημόπλοιο Βοστόκ 1, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και έκανε την πρώτη επανδρωμένη πτήση, σε τροχιά γύρω από τη Γη για 108 λεπτά. 

 1965. Στη Βουλγαρία άρχισαν οι συλλήψεις των συμμετεχόντων στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον Τοντόρ Ζίβκοφ. 

 1966 . Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποίησε τις πρώτες αεροπορικές επιθέσεις κατά της Βορείου Βιετνάμ. 

 1967. Εννέα ημέρες πριν τη δικτατορία συμπλοκές των οικοδόμων του ΚΚΕ με την αστυνομία έξω από το θέατρο «Περοκέ», επεκτάθηκαν σε όλη την Αθήνα. 

 1970 .Το σοβιετικό υποβρύχιο K-8, βυθίστηκε στον Βισκαϊκό Κόλπο, ενώ το ρυμουλκούσαν. Το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη το Σάκη Καράγιωργα. 

 1975. Οι Χμερ περικύκλωσαν την Πνομ Πενχ, στην Καμπότζη. 

 1980 . Στη Λιβερία έγινε το πραξικόπημα του Σάμιουελ Ντόε. 
Η Ολυμπιακή Επιτροπή των Η.Π.Α. αποφάσισε το μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας.

 1990. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Αντρέι Λουκάνοφ κήρυξε μορατόριουμ σχετικά με την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της Βουλγαρίας. 

 1993 . Οι Σέρβοι στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατέρριψαν ένα γαλλικό Μιράζ που έπεσε στην Αδριατική Θάλασσα. Ο Στρατός της Ρεπούμπλικα Σερπσκα με τη βοήθεια Ρώσων εθελοντών, κατάφερε να αναχαιτίσει ισχυρή μουσουλμανική επίθεση, που είχε ως στόχο το Βίσεγκραντ.          Οι μουσουλμάνοι της Σρεμπρένιτσα, υπό τον Νάσερ Όριτς, σκότωσαν στο χωριό Σκελτσάνι, 17 Σέρβους στρατιώτες ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν 22 ετών. 1995. Στη Μόσχα, η Ανω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου απαίτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο Μπόρις Γιέλτσιν να επιδιώξει την κατάργηση των κυρώσεων κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

1997.Ο πρώην βασιλιάς της Σκιπερίας Λέκα Α ́ επέστρεψε στη χώρα μετά από 58 χρόνια εξορίας.

1999. Την 20η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία περίπου στις 11:40 το πρωί, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε την επιβατική αμαξοστοιχία που έκανε το δρομολόγιο Βελιγράδι-Θεσσαλονίκη στο φαράγγι Γκρντέλιτσα , 15 χιλιόμετρα μακριά από το Λέσκοβατς. Το τρίτο και το τέταρτο βαγόνι καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ η ατμομηχανή και το πρώτο βαγόνι παρέμειναν άθικτα Στην Πρίστινα βομβαρδίστηκε η ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου Σλάτινα. Σε Πάντσεβο ήταν στις 2:30 βομβαρδίστηκαν διυλιστήρια πετρελαίου. Στο Κρούσεβατς, περίπου στις 2:00 χτυπήθηκε η βιομηχανία «14 Οκτώβρη» και η μονάδα θερμού νερού τη πόλης. Στο Κραγκούγεβατς στις 2:44 βομβάρδισαν εκ νέου το εργοστάσιο αυτοκινήτων «Ζάσταβα»Zastava». Το βράδυ της 12ης Απριλίου στο Πάντσεβο περίπου στις 22:35 βομβάρδισαν και πάλι το διυλιστήριο πετρελαίου. Δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Στο Νόβι Σαντ, γύρω στις 23:00 χτύπησαν και πάλι το διυλιστήριο. Την ίδια ώρα στο Σόμπορ για πέμπτη φορά βομβαρδίστηκαν οι εγκαταστάσεις της «Νάφθαγκαζ» αποθήκευσης «Naftagas». Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Γιουγκοσλαβίας ελαβε απόφαση υπ΄ρ της προσχώρησης στην Ένωση Λευκορωσίας Ρωσίας . Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου, δεν συμμετείχαν στη σύνοδο. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την εναρξη των βομβαρδισμών αποφάσισαν ότι οι επιθέσεις δεν θα σταματήσουν όσο το Βελιγράδι δεν πληροί τις απαιτήσεις που είχαν οριστεί προηγουμένως από το ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει και ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Μιλόσεβιτς. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Γουίλιμα Κοέν δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση στο ΝΑΤΟ σχετικά με την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην ΟΔΓ. Η Ρωσία ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να καθορίσει ποιες είναι οι νομικές συνέπειες για τη χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. πέρ. 

2001. Μετά την παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, η Κίνα συμφώνησε, μετά από 11 ημέρες, να απελευθερώσει τα 24 μέλη του πληρώματος  αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους.

2002 .Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες παραιτήθηκε υπό την πίεση αξιωματικών, μετά από σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του και των αντιπάλων του με17 νεκρούς. Μέσα σε 48 ώρες, ο Τσάβες αποκαταστάθηκε ως πρόεδρος με διάταγμα.

2003. Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για την ένταξη στην ΕΕ. Η Συμμετοχή ήταν 45% και το 84% ψήφισε υπερ,.

2004.Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στο Τέξας για να καθορίσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

 2008.Το Κοινοβούλιο της Ρεπούμπλικας Βόρεια της Μακεδονίας με 70 ψήφους υπέρ και 50 αποχές αποφάσισε τη διάλυσή του και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ προσκάλεσε τα Σκόπια για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας. 

2009 ‎‎. Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπχισίτ Βέντζαντους κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα για να περιορίσει τις πολιτικές αναταραχές.‎Η Ζιμπάμπουε εγκατέλειψε επίσημα το νόμισμά της, το δολάριο της Ζιμπάμπουε.

2010. Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε «έτοιμο να μετάσχει στην προσπάθεια» των χωρών της ζώνης του ευρώ για να δοθεί μια οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα στην περίπτωση ανάγκης. «Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση για το σχέδιο οικονομικής υποστήριξης που θα παρασχεθεί από τις χώρες της ευρωζώνης στην Ελλάδα, όταν αυτό χρειαστεί, για να προφυλαχθεί η σταθερότητα σε όλη τη ζώνη του ευρώ» ανάφερε ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχθηκε ότι δεν τοποθετήθηκε σωστά προς την εξάπλωση του ιού της γρίπης H1N1 παγκοσμίως ή ότι ο ιός δεν ήταν τόσο θανατηφόρος όσο παρουσιάστηκε.‎

2014. Άρχισε η μάχη του Σλαβιάνσκ, η πρώτη μάχη του πολέμου στην περιοχή του Ντονμπάς στην Ουκρανία. O Ίγκορ Στρελκόφ, με μια ομάδα ενόπλων κατέλαβε το Αστυνομικό τμήμα και την Ασφάλεια του Σλαβιάνσκ, ανακηρύσσοντας τη Δημοκρατία του Ντονέτσκ. 

2017. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί να διατηρήσει τα αμερικανικά επιτόκια χαμηλά επίπεδο, και ότι το δολάριο παρέχει ανατιμηθεί και προκάλεσε την εξασθένηση του δολαρίου, στις «Αγορές».
2018. Νοτιοανατολικά της Σκύρου, κατά την αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών στο κεντρικό Αιγαίο κατέπεσε μαχητικό αεροσκάφους τύπου Μιράζ 2000-5 της ΠΑ.Έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ο πιλότος του, σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος.

2022. Στην Ελλάδα καταγράφηκε ραγδαία αύξηση 24,68% των θανάτων τις πρώτες 9 εβδομάδες του 2022 σε σχέση με το 2021. Η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ έκρυβαν τα στοιχεία για το πόσοι από τους θανόντες είχαν εμβολιαστεί με μία δόση , πόσοι με δυο και πόσοι με τρείς, και πόσοι πέθαναν εντός των 21 πρώτων ημερών μετά τον εμβολισμό τους. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξακολουθούσε να μην δίνει εντολή στον ΕΟΔΥ να δώσει τα στοιχεία στον Ζώη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: