20/2/10

Χρόνια πολλά στα Γιάννενα.

21/02/1913. Τα Ιωάννινα είναι ελεύθερα !

Σαν αύριο,97 χρονια πριν,ο Ηρωικός Ελληνικός Στρατός,απελευθερώνει τα Ιωάννινα.

Η νύχτα της σκλαβιάς που διήρκεσε 5 αιώνες,σκόρπισε από το φως της Ελλάδος.
Οι ψυχές των χιλιάδων Ηπειρωτών που χάθηκαν από τις κρεμάλες των υπανθρώπων,επιτέλους αναπαυθήκαν.
Η Hπειρος Ανέστη !
Ο Χριστός Ανέστη !

Εφημερίδα “Hπειρος” :
«Η παράδοσις είχε ήδη συντελεστεί και ο διοικητής του 3ου Πεζικού Συντάγματος, κύριος Ιωάννης Γιανακίτσας, με δύο τάγματα, ευρίσκετο από του μεσονυκτίουεις Άγιος Ιωάννην Μπουνίλας, εις την εσπευσμένην δε ταύτην άφιξιν χρεωστεί η πόλις, κατά μέγα μέρος, την περίσωσίν της.

……………………………………………………………………………………….Τι έγινε πλέον από της στιγμής ταύτης, ούτε καμία πένα ειμπορεί αν ζωγραφίσει, ούτε κανένας άνθρωπος να διηγηθεί, ούτε καμιά μνήμη να συγκρατήσει. Χιλιάδες ανθρώπων ερίπτοντο εις τους τράχηλους των ίππων και μη δυνάμενοι να φιλήσωσι τους γενναίους ιππείς κατησπάζοντο τα φάλαρα και τους χαλινούς, ως αγιασμένα κειμήλια. Κλαίοντες εξ ακρατήτου ενθουσιασμού οι πολίται, γνωστοί και άγνωστοι, εναγκαλίζοντο αλλήλους. Γυναίκες εγονυπέτουν εν μέση οδώ, κλαίσουσαι και γονυπετούσαι, ενώ εκατομμύρια πυροβολισμών από κάθε γωνίαν και σπίτι και ζητωκραύγαζαν πλατύστομοι, εχαιρέτιζον την ανύψωσιν της γαλανόλευκης εις το διοικητήριον και το φρούριον. Τα Γιάννενα ήσαν Ελληνικά. Ελεύθερα πλέον»!


«Αι χιλιάδες του πλήθους κινούνται από ενθουσιασμόν, ως θάλασσα και πόντος, εξυπνήσας από φύσημα δυνατής θυέλλης. Και ενώ η ατμόσφαιρα είναι νήνεμος, ηλιόλουστος και γαληνιαία, αι χιλιάδες των Ελληνικών σημαιών κυματίζουν ελαφρά. Η πολυπαθείς πόλις αναπνέει και η αναπνοή της τας λικνίζει με προσφιλές άσμα.

Και αι σημαίαι απαλά χαμογελούν και παίζουν με την χαράν της φιλτάτης πόλις.
Που ευρέθησαν αι τόσαι χιλιάδες των σημαιών αυτών; Ιστορία αληθινή και παθητική ποίησις!»

http://www.epcon.gr/baseis/agr/agr/a_mpiggos1.htm

Ας θυμηθούμε για λίγο τις καθοριστικές και δύσκολες εκείνες ημέρες. Απο την 7η Ιανουαρίου 1913 οι ελληνικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες απο πεζικό και βαρύ πυροβολικό,άρχισαν συντονισμένες επιθέσεις κατά των οχυρών που κατείχαν οι Τούρκοι στην Ήπειρο. Στο τέλος του ίδιου μήνα ήρθε στην Ήπειρο ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, για να σχηματίσει προσωπική αντίληψη γύρω απο την κατάσταση του Μετώπου. Σε συζητήσεις με τον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο προσδιόρισε τους τρόπους με τους οποίους οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα εξυπηρετούσαν αποτελεσματικά τις πολιτικές προθέσεις της Κυβέρνησης. Εθεσε στη διάθεση του Κωνσταντίνου το 4ο Σύνταγμα(της 4ης Μεραρχίας) για δράση στην περιοχή Μετσόβου και την 3η Μεραρχία της περιοχής Κορυτσάς για επιθετικές ενέργειες στα νώτα των Τούρκων. Ο Στρατός της Ηπείρου ενισχύθηκε ακόμη και με νέες μονάδες Ιππικού και Πυροβολικού.

Στις 16 Φεβρουαρίου καταρτίστηκε το τελικό Σχέδιο επίθεσης, σύμφωνα με το οποίο η Στρατιά Ηπείρου χωριζόταν σε 2 Τμήματα. Η Ταξιαρχία Μετσόβου και οι Μεραρχίες 6η και 8η υποστηριζόμενες απο βαρύ και πεδινό πυροβολικό θα κάλυπταν το Μέτωπο μέχρι το Χάνι Μπιζανίου. Στο Τμήμα αυτό είχε ανατεθεί η διενέργεια παραπλανητικής επίθεσης στο αριστερό της εχθρικής παράταξης. Το δεύτερο Τμήμα(χωρισμένο σε 3 φάλαγγες και συγκροτούμενο απο την 4η Μεραρχία, το Απόσπασμα της Ολύτσικας και ενισχύσεις του πρώτου Τμήματος) θα ενεργούσε την κύρια επίθεση στο Μέτωπο της Μανωλιάσσας. Γενική εφεδρεία ορίστηκε το Σύνταγμα Ιππικού και οι υπόλοιπες Μονάδες του Πυροβολικού. Σχέδιο προέβλεπε παράλληλες αποβατικές επιχειρήσεις στους Αγίους Σαράντα, για να αποκλειστεί μετακίνηση της 13ης τουρκικής Μεραρχίας προς τα Γιάννινα.

Στις 19 Φεβρουαρίου το ελληνικό Πυροβολικό άρχισε να βάλλει ασταμάτητα κατά των εχθρικών πυροβολείων και των κυριοτέρων χαρακωμάτων του τουρκικού πεζικού. Οι Τούρκοι ανταπάντησαν με το σύνολο των πυροβόλων του Μπιζανίου, χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα και προς το μεσημέρι σταμάτησαν.

Η γενική επίθεση των ελληνικών δυνάμεων εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της επομένης. Η 2η Μεραρχία κατέλαβε θέσεις στον τομέα Αυγό και η Ταξιαρχία Μετσόβου το Κοντοβράκι. Η 1η και 3η φάλαγγα του Α'Τμήματος Στρατιάς κατέλαβαν τα υψίστης στρατηγικής σημασίας υψώματα του Καστρίου, του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Νικολάου και της Τσούκας, ύστερα απο μεγάλο και σκληρό αγώνα. Η 2η φάλαγγα του Τμήματος κινήθηκε δια μέσου της Μανωλιάσας καταδιώκοντας τους υποχωρούντες Τούρκους προς την κατεύθυνση Ιωαννίνων και κατέλαβε την κοιλάδα Δωδώνης, φτάνοντας μέχρι τον Αγιο Νικόλαο. Συνεχίζοντας την προέλαση έφτασε στη Ραψίστα, όπου ανέτρεψε την τουρκική αντίσταση. Μάλιστα δυο τολμηροί και γενναίοι αξιωματικοί, ο ξακουστός Ιατρίδης, και ο ατρόμητος Βελισσαρίου(Διοικητές των Ταγμάτων 8ου και 9ου αντίστοιχα), συνέχισαν την καταδίωξη του εχθρού μέσα στη βαλτώδη πεδιάδα της Ραψίστας και το βράδυ έφτασαν στους λόφους του Αγίου Ιωάννη Μπουνίλας, όπου εγκατέστησαν προφυλακές για ασφάλεια και έκοψαν τα καλώδια τηλεφώνων και τηλεγράφων , νεκρώνοντας έτσι την επικοινωνία Ιωαννίνων-Μπιζανίου.

Ο Εσατ Πασάς, που δεν έπαιρνε πια ειδήσεις απο το Μπιζάνι, υποψιάστηκε ότι ο Ελληνικός Στρατός είχε προελάσει μέχρι τα Γιάννινα και ανακοίνωσε στις 8 το βράδυ στον Μητροπολίτη Γερβάσιο και στους Προξένους ότι θεωρούσε πλέον μάταιη κάθε αντίσταση και τους παρακάλεσε να μεσολαβήσουν για την παράδοση της πόλης. Οι Πρόξενοι ανακοίνωσαν στον Κωνσταντίνο τον μεσολαβητικό ρόλο που τους ανέθεσε ο Εσάτ Πασάς με έγγραφο που στάλθηκε με τους αξιωματικούς Ρεουφ βεη(ανεψιό του Εσατ) και Ταλαάτ βεη(υπασπιστή του Εσατ), που τους συνόδευε ο Επίσκοπος Δωδώνης ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης. Μαζί με τον Ταγματάρχη Βελισσαρίου οδηγήθηκαν στις 2 το πρωϊ της 21ης Φεβρουαρίου στο Γενικό Στρατηγείο στο Χάνι του Εμιν Αγά. Ύστερα απο σύντομη συζήτηση με τον Κωνσταντίνο συμφώνησαν την παράδοση της πόλης και του τουρκικού στρατού και εφοδιασμένοι με τους όρους του Γενικού Στρατηγείου για την παράδοση των οχυρών και των τουρκικών δυνάμεων, οδηγήθηκαν πίσω στα Γιάννινα. Στις 5.30 ακριβώς δόθηκε απο το Γενικό Στρατηγείο Διαταγή κατάπαυσις του πυρός σε όλα τα Μέτωπα.

Τα Γιάννινα ήταν ελεύθερα, όπως ελεύθερη θα ήταν σε λίγο και ολόκληρη η πολύπαθη Ηπειρος. Η δημοτική μούσα επάξια τραγούδησε:

Τα πήραμε τα Γιάννινα μάτια
πολλά το λένε
μάτια πολλά το λένε όπου γελούν
και κλαίνε.
Το λέν'πουλιά των Γρεβενών κι
αηδόνια του Μετσόβου
που τασκιαζαν η παγωνιά κι
ανατριχίλα φόβου.
Το λέν'οι χτύποι κι οι βροντές το
λένε κι οι καμπάνες,
το λένε κι οι χαρούμενες κι οι
μαυροφόρες μάνες.
Το λένε κι οι Γιαννιώτισσες που
ζούσαν χρόνια βόγγου
το λένε κι οι Σουλιώτισσες κι οι
βράχοι του Ζαλόγγου.

Περισσότεροι απο 20000 Τούρκοι της περιοχής Ιωαννίνων-Μπιζανίου αιχμαλωτίστηκαν απο τον γενναίο Ελληνικό Στρατό (μετά απο την παράδοση των Ιωαννίνων).

Ακολούθησε μετάβαση Συντάγματος Ιππικού για την κατάληψη της πολυθρύλητης πόλης. Μαζί ήταν και οι απεσταλμένοι Επιτελείς του Κωνσταντίνου για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου παράδοσης, το οποίο έφεραν το απόγευμα επιστρέφοντας στο Γενικό Στρατηγείο του Εμιν Αγα.

Το χαρμόσυνο και πολυπόθητο αυτό γεγονός της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων χαιρετίστηκε επάξια με πανηγυρισμούς απο όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα όμως απο τους Ηπειρώτες, των οποίων τα όνειρα και οι πόθοι αιώνων για απελευθέρωση επι τέλους πραγματοποιήθηκαν.

Την επομένη (22 Φεβρουαρίου) ο ένδοξος Ελληνικός Στρατός εισήλθε θριαμβευτής στην πόλη των Ιωαννίνων και η προσοχή ήταν πράγματι αποθεωτική. Η πόλη των Γραμμάτων και των θρύλων σημαιοστολισμένη πανηγύριζε και ζητωκραύγαζε με ασυγκράτητο ξέσπασμα ενθουσιασμού για τη μεγάλη νίκη.

Έχουμε λοιπόν ιερή υποχρέωση να διατηρήσουμε πάντοτε θαλερό και ανθισμένο το δέντρο της Λευτεριάς που οι αξιοθαύμαστοι γενναίοι μας πρόγονοι φύτεψαν και πότισαν με το αίμα τους. Έτσι θα είμαστε αντάξιοι των θυσιών εκείνων που μας κληροδότησαν το πολύτιμο αγαθό της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, για την οποία ο Εθνικός μας Ποιητής τονίζει:
Απ'τα κόκκαλα βγαλμένη
των Ελλήνων τα ιερά
και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!.

Ευριπίδης Μπίλλης
Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ
psilastometopoembatirio http://www.youtube.com/watch?v=f50RRTALE0Q&feature=related


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα παρελάσει αύριο η Μεραρχία ή εν όψει της κατάργησης των εκδηλώσεων για λόγους οικονομίας θα γιορτάσουν οι Γιαννιώτες στα σπίτια τους;

Dimitris είπε...

Τα πήραμε τα Γιάννενα,
μάτια πολλά το λένε...κ.λπ., κ.λπ.
παρά τις προσπάθειες που έκανε ο Ιουδαίος Μινέικο, πρόπαππος του σημερινού "πρωθυπουργού" που μας έχουνε κάτσει στον σβέρκο,να παραμείνει η πρωτεύουσα της Ηπείρου υπό τουρκική κυριαρχία.

28 Μαρτίου 1957. Οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «αλλαγμένο» Μακάριο που είχε κάνει συμφωνία μαζί τους

  Το "κλειδί" για να καταλάβουμε τι έγινε, ηταν το πρωτοσέλιδο του πρακτορείου των Κόκκα Μητσοτάκη, που τόνιζε: "χωρίς να δεσ...