28/6/10

G20: Στροφή προς διεθνή δημοσιονομική λιτότητα

Διεθνής στροφή προς σημαντική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων στο G20, μεταξύ των ηγετών των χωρών που αντιστοιχούν στο 85% της παγκόσμιας οικονομίας. Στόχος είναι η μείωση κατά το ήμισυ των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέχρι το 2013. Κάθε χώρα όμως θα επιλέξει τη δική της πολιτική για τον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου.

Στο ανακοινωθέν του G20 η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χαρακτηρίζεται "άνιση και εύθραυστη" και επισημαίνεται ότι η ανεργία παραμένει "σε μη αποδεκτά επίπεδα" σε πολλές χώρες. Ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Obama, παράλληλα, ο οποίος την Παρασκευή είχε υποστηρίξει ότι προέχει η αναπτυξιακή πολιτική και όχι η δημοσιονομική λιτότητα, κάλεσε εκ νέου τους ηγέτες της Γερμανίας και της Βρετανίας να δώσουν αναπτυξιακά κίνητρα.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση Obama προβλέπει έλλειμμα των ΗΠΑ για το 2013 στα 778 δισ. δολ. έναντι 1,6 τρισ. δολ. για το 2010. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επίσης, δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να μειωθεί το αμερικανικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.

- Μέτρα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Οι ηγέτες του G20 συμφώνησαν επίσης να προωθήσουν μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Επισήμως ανακοινώθηκε ότι στην επόμενη σύνοδο της Επιτροπής της Βασιλείας στη Σεούλ τον Νοέμβριο θα παρουσιαστεί ένας "οδικός χάρτης" (road map) για την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της απαιτούμενης κεφαλαιακής επάρκειας των μεγάλων τραπεζών ώστε να προστατευτούν από ενδεχόμενες μελλοντικές χρηματοοικονομικές κρίσεις. Οι νέες απαιτήσεις θα καθοριστούν βάσει "των διαφορετικών σημείων εκκίνησης και των διαφορετικών περιστάσεων", αλλά με στόχο να εφαρμοστούν στα τέλη του 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: