26/1/17

Βουλγαρία: Εκλογές στις 26 Μαρτίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ υπέγραψε χθες το Διάταγμα για τη διάλυση της 43ης Εθνοσυνέλευσης στις 27 Ιανουαρίου, με το οποίο προσδιορίζεται ότι οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν στις 26 Μαρτίου. Το απόγευμα χθες προσήλθαν στο προεδρικό Μέγαρο πολιτικοί και εμπειρογνώμονες που είναι υποψήφιοι για να συμμετέχουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Από τα πολλά ονόματα που κυκλοφορούν ο πρέσβης της Βουλγαρίας στο Βερολίνο, Ράντι Ναιντένοφ, θεωρείται ως ο επικρατέστερος για υπουργός Εξωτερικών, η λέκτορας του Συνταγματικού Δικαίου Αικατερίνα Μιχαήλοβα για υπουργός Δικαιοσύνης και ο ηθοποιός Ράσκο Μλαντένοφ, για υπουργός πολιτισμού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επίσης συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάληψη των καθηκόντων του , στο οποίο ο κ. Ράντεβ υπογράμμισε πως «η Βουλγαρία εκτιμά τις συμμαχικές σχέσεις με τις ΗΠΑ» και εξέφρασε την ελπίδα πως «μαζί με τον κύριο Τραμπ θα συνεργαστούν για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων και του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών».
Η Βουλγαρία βρίσκεται στην 75η θέση από τις 176 χώρες για τις οποίες καταγράφεται ο «Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς» για το 2016 από την «Transparency International», και είναι η τελευταία από τις 28 χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Καλίν Σλάβοφ, εκτελεστικό διευθυντή της βουλγαρικής «Διαφάνειας» , ο τομέας με τη μεγαλύτερη διαφθορά στη Βουλγαρία είναι το δικαστικό σύστημα, ακολουθούμενο από τη νομοθετική εξουσία. Στην έρευνα σημειώνεται επίσης «ότι η διαφθορά ενισχύεται από τη διακυβέρνηση λαϊκιστών ηγετών».
Ταυτόχρονα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι 17 συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βουλγαρία στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου (MΣΕ) που εφαρμόζεται για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ύστερα από τη 10χρονη λειτουργία του ΜΣΕ οι Βρυξέλλες επανεξέτασαν την πρόοδο, «τις προκλήσεις που απομένουν» και περιέγραφαν «τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μπορεί να καταργηθεί ο Μηχανισμός». Οι συστάσεις αφορούν βασικά την ανεπαρκή πρόοδο στο δικαστικό σύστημα, καθώς και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...