18/1/17

Μπουγιουρουμού: Ο πόθος των Αλβανών για το ΝΑΤΟ

Ενώ στα δικαστήρια συνεχίζεται η δίκη των στελεχών της μυστικής υπηρεσίας που κατηγορούνται από την ειδική εισαγγελία για τις υποκλοπές και το VMRO-DPMNE και η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση ανταλλάσουν κατηγορίες για το πιός φταίει γοα τους παγωμένους δρόμους, και τα αποκλεισμένα χωριά λόγω του χιονιού , δημοσκόπηση που έγινε από την θυγατρική της «Gallup» στα Σκόπια, (Βrima), με δείγμα 1.210 πολιτών, «για τον πόθο των πολιτών για ένταξη στο ΝΑΤΟ», κατέγραψε την μεγάλη απήχηση της Συμμαχίας μεταξύ των Αλβανών και γενικά των μουσουλμάνων, ενώ η «δημοτικότητα» της συμμαχίας μεταξύ των Σλαβομακεδόνων συναρτάται από την αποδοχή ή όχι της λεγόμενης «Συνταγματικής Ονομασίας».
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 77,4% των Αλβανών, Τούρκων και Βόσνιων, θέλει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μεταξύ των Σλαβομακεδόνων το 55,2% είναι υπέρ της «Ένταξης» με την «Συνταγματική Ονομασία». Ωστόσο, μόνο το 34,9% των Σλαβομακεδόνων, θα υποστήριζε την είσοδο στο ΝΑΤΟ με το ακρωνύμιο του ΟΗΕ, (FYROM), ενώ το 41,9% θα ήταν αντίθετο. Στην περίπτωση αλλαγής του «Ονόματος», ως προϋπόθεση ένταξης στο ΝΑΤΟ, το 76,3% των Σλαβομακεδόνων δήλωσαν αντίθετοι.
Στο σύνολο του πληθυσμού το 61,5% στηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και το 26,1% είναι κατά. Το 2014 η υποστήριξη ήταν στο 82%. Εναντίον του ΝΑΤΟ τάχθηκε το 32,3% των Σλαβομακεδόνων και το 13,2% των Αλβανών, Τούρκων και Βόσνιων.
Στο ερώτημα εάν προτιμούν την ουδετερότητα, το 42,5% του δείγματος απάντησε θετικά το 25,9 % δήλωσαν αντίθετοι και οι υπόλοιποι διάλεξαν το «δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Σε ερώτηση για τον ευρω-ατλαντικό προσανατολισμό της πολιτικής ηγεσίας της χώρας , το 50,9% του δείγματος απάντησε ότι «στηρίζει τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τους πολιτικούς ως μέρος της πολιτικής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ενώ το 30,1% δήλωσε αντίθετο με αυτές τις «προτεραιότητες» και οι υπόλοιποι δήλωσαν ,«δεν ξέρω, δεν απαντώ». Και πάλι, το επίπεδο της υποστήριξης ήταν πολύ υψηλότερο μεταξύ των Αλβανών σε σύγκριση με τους σλαβομακεδόνες.
Το πολιτικό ενδιαφέρον της δημοσκόπησης εστιάζεται στο πολύ υψηλό 30,1% που απορρίπτει τιες προτεραιότητες και του Γκρουέφκι και του Ζάεφ και του Αχμέτι, και το 76,3% των Σλαβομακεδόνων που δηλώνουν απρόθυμοι να δεχτούν έναν συμβιβασμό για την «κλεψίτυπη» ονομασία της χώρας τους, διότι αισθάνονται «μακεδόνες», αν και πολλοί εξ αυτών παράλληλα θα αισθάνονται και «βούλγαροι». Το υψηλό ποσοστό των ουδετερόφιλων εξάλλου αντικατοπτρίζει την ισχυρή Τιτοική παράδοση των «αδεσμεύτων».
(Η δημοσκόπηση δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με τις ηλικιακές ομάδες και τις προτιμήσεις τους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: