23/9/09

Η αντιπυραυλική ασπίδα πάει βόλτα

Τόξο από Patriot PAC-3 σε Τουρκία και Ισραήλ

Του Κώστα Μπετινάκη


Η ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση Ομπάμα αναστέλλει την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού «αμυντικού» συστήματος στην Ευρώπη, είναι προφανές πως αποτελεί μέρος της νέας επιλογής ότι θα στείλει τους πυραύλους αυτούς στην Τουρκία, υποστηρίζουν οι «Washington Times» (18/9), σε αποκλειστικό ρεπορτάζ τους.

H απόφαση να μην εγκατασταθούν πύραυλοι στην Πολωνία και Τσεχία, ήρθε μερικές μέρες μετά την προτεινόμενη πώληση συστοιχιών του αντιπυραυλικού συστήματος «Patriot PAC-3» αξίας 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.
Ευρωπαίος διπλωμάτης που ζητήθηκε να παραμείνει ανώνυμος, σχολιάζοντας την απόφαση αυτή των ΗΠΑ, την χαρακτήρισε «πλέον ανέξοδη εναλλακτική λύση, που εναρμονίζεται με την ανάπτυξη του πυραυλικού προγράμματος του Ιράν».
Στην πραγματικότητα, αποτελεί λύση που εναρμονίζεται με την επιλογή των ΗΠΑ για αναβάθμιση του περιφερειακού ρόλου της Τουρκίας, και έρχεται να προστεθεί στο τόξο που δημιουργείται, μαζί με τις αντιπυραυλικές συστοιχίες που διαθέτει το Ισραήλ…
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Geoff Morrell, είπε πως η προτεινόμενη πώληση στην Τουρκία, για την οποία το αμερικανικό Κογκρέσο ενημερώθηκε την περασμένη Παρασκευή, «δεν αποτελεί μέρος μιας νέας αμυντικής αντιπυραυλικής στρατηγικής».

Ωστόσο, από το Λευκό Οίκο διέρρευσε, πως η αλλαγή της στρατηγικής, «δεν έχει σχέση με τις σταθερές αντιπυραυλικές θέσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα σύστημα πιο ευέλικτο και εύκολα προσαρμοζόμενο στις περιστάσεις που έχει στόχο την ανάπτυξη πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς από το Ιράν, παρά για μεγάλου βεληνεκούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν προφανώς για να καθησυχάσουν τις «ανησυχίες» και την αντίδραση που προκάλεσε η απόφαση για αναστολή του σχεδίου τοποθέτησης «αντιπυραυλικής ασπίδας» σε Τσεχία και Πολωνία που είχε προκαλέσει την έντονη δυσφορία της Μόσχας.
Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον παρέπεμψε τους ρεπόρτερς της «Washington Times» στο Πεντάγωνο και σε αμυντικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα, όταν ζητήθηκαν διευκρινήσεις. Η Τουρκία, ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και γείτονας του Ιράν, διατηρεί καλές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία, και έχει προτείνει να φιλοξενήσει τις πολύπλευρες διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που σχεδιάζονται για την 1η Οκτωβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στο ταξίδι του στην Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο, είχε πει πως η επίσκεψή του «αποτελεί επιβεβαίωση της σημασίας της Τουρκίας όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για τον Κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: