24/9/09

Η εκδίκηση της Γυφτιάς από τον Καντάφι

Ο Καντάφι είπε όσα δεν λέγονται ούτε ακούγονται, στον ΟΗΕ

Πόσοι τον είδαν; Πόσοι τον άκουσαν; Τι μεταδόθηκε;

του Κώστα Μπετινάκη
http://www.styx.gr

Στην αρχή, από επαγγελματική διαστροφή είπα να παρακολουθήσω λίγο από το λόγο του Μουαμάρ Καντάφι (Muammar Abu Minyar al-Gaddafi) που μετέδιδε ζωντανά το CNN από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης, στην έδρα του ΟΗΕ.

Ήταν η πρώτη φορά στα 40 χρόνια που ο ντε φάκτο κυβερνήτης της Λιβύης (συνταγματάρχη τον αποκαλούσαμε επί χρόνια μετά το πραξικόπημα του 1969, που ανέτρεψε τον αυτοκράτορα Ίντρις) μιλούσε από το πόντιουμ της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Μία ώρα μετά την έναρξη της ομιλίας του Καντάφι, το CNN, μη αντέχοντας άλλο την σκληρή κριτική στην ιστορική αναδρομή των αμερικανικών επεμβάσεων, διέκοψε τη φωνή και έβγαλε σε παράθυρο να σχολιάσουν όσα είχε πει. Ο σχολιαστής θυμήθηκε την τραγωδία του Λόκερμπι και τους εκατοντάδες Αμερικανούς που βρήκαν τον θάνατο… Προφανώς δεν ήθελε να σχολιάσει τίποτα από όσα είχε πει ο Καντάφι. Ο Λίβυος ηγέτης ερώτησε, μεταξύ άλλων, «πότε θα μάθουμε ποιος σκότωσε τον πρόεδρο Κένεντι και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ;»

Η ομιλία του Καντάφι, την συνέχεια της οποίας παρακολούθησα στο Αλ-Τζαζήρα, κράτησε περίπου μιάμιση ώρα. Είχε σπάσει το πρωτόκολλο, υπερβαίνοντας το όριο των 15 λεπτών της ώρας, που οφείλουν να τηρούν οι ηγέτες των χωρών, αλλά δεν είχε σπάσει το ρεκόρ που κατέχει από το 1960 ο Φιντέλ Κάστρο, όταν η ομιλία του στην έδρα του ΟΗΕ είχε κρατήσει τέσσερις ώρες και 24 λεπτά.

Θα ήταν αδύνατο να μεταφέρω ολόκληρη την ομιλία, μια και δεν βρήκα να έχει δημοσιευθεί κάπου το κείμενο. Κρατούσα όμως σημειώσεις, επειδή από την αρχή μου προκάλεσε ενδιαφέρον. Περισσότερο κι από τον λόγιο πρόεδρο των ΗΠΑ, που είναι πολύ καλός στα λόγια αλλά δεν μας έχουν ακόμα πείσει τα έργα του. Όσα ελληνικά και ξένα ιστολόγια έψαξα, είχαν ασχοληθεί μόνο με την απαγόρευση από τις αμερικανικές αρχές, να στήσουν σκηνή βεδουίνου, για να φιλοξενηθεί ο Καντάφι.

Φορώντας παραδοσιακή φορεσιά ο Καντάφι, και έχοντας μπροστά του ένα σωρό χαρτιά που κάθε τόσο έδειχνε στο κοινό, επιτέθηκε ευθέως στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, και ζήτησε να μεταφερθεί αλλού η έδρα του ΟΗΕ. «Ο προσωπικός μου γιατρός δεν με συνοδεύει επειδή δεν του χορηγήθηκε βίζα», είπε. «Ξύπνησα στις τέσσερις το πρωί –στη χώρα μου θα ήταν έντεκα- και νοιώθω ήδη κουρασμένος. Το ίδιο βλέπω στα μάτια όλων σας», είπε.

Τον λόγο του δεν παρακολούθησε κάποιος Δυτικός ηγέτης, παρά μόνον ο πρόεδρος της Βενεζουέλα Ούγκο Τσάβεζ. Πήρε τα χειροκροτήματα όμως της ιταλικής αντιπροσωπείας, όταν εξήρε την Ιταλία που ζήτησε συγγνώμη για όσα είχε κάνει στη Λιβύη (τις δεκαετίες ‘20 και ‘30) και ότι από τότε έχει αναγείρει πολλά νοσοκομεία στη χώρα του.
Ο Καντάφι,
- Μίλησε για την κλοπή των αποικιοκρατών στις αφρικανικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, την οποία αποτίμησε σε πλέον των 7,77 $ τρισεκατομμυρίων και ζήτησε την επιστροφή τους. Και μίλησε για κλοπή από τους αποικιοκράτες στην Ασία και τη Νότια Αμερική.
- Έδωσε «λύση» στο ζήτημα των παράνομων μεταναστών: Επιστρέψτε αυτά που έχετε κλέψει και θα σταματήσει η μετανάστευση».
- Αμφισβήτησε τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και ζήτησε να ισχύσει μία ψήφος για όλα τα κράτη-μέλη και να τερματιστεί ο διαχωρισμός σε «ισχυρά με δικαίωμα βέτο και ασθενή». «Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μας προσφέρει ασφάλεια αλλά τρόμο και αντίποινα».
- Είχε να πει καλά λόγια μόνο για τον Αμερικανό πρόεδρο: «Ο Ομπάμα είχε δίκιο όταν είπε πως η Δημοκρατία δεν επιβάλλεται έξωθεν».
- Η διεθνής κοινότητα είναι οι πειρατές και όχι οι Σομαλοί, οι ακτές της χώρας των οποίων και η αλιεία, λεηλατούνται.
- Ζήτησε να χορηγούνται δωρεάν τα εμβόλια στα παιδιά όλου του κόσμου, και επισήμανε την «κλοπή των φαρμακευτικών εταιριών με τα φάρμακα στον τρίτο κόσμο».
- Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, κάλεσε για τη δημιουργία ενιαίου δημοκρατικού κράτους για Εβραίους και Παλαιστίνιους και είπε μεταξύ άλλων: «Οι Σαρόν και Άραφατ έχουν τελειώσει. Πρέπει να έρθει μια νέα γενιά ηγετών για να έρθει η ειρήνη στην Παλαιστίνη», και ζήτησε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους.
- Είπε ακόμα πως «δεν είμαστε εχθροί των Εβραίων. Ας κοιτάξουν ότι ο Χίτλερ ήταν εκείνος που εξολόθρεψε Εβραίους».
- Ζήτησε να ερευνηθούν όλες οι διεθνείς επεμβάσεις - από τον πόλεμο του Σουέζ, της Κορέας, του Βιετνάμ ως τον βομβαρδισμό της Λιβύης και της Σομαλίας, την εισβολή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατόρθωσε να σταματήσει 65 πολέμους που ξέσπασαν μετά το 1945».

Σας μετέφερα όσα μπόρεσα να συγκρατήσω από έναν χειμαρρώδη λόγο, ενός ανθρώπου που ως τώρα βρισκόταν στο στόχαστρο όλων των δυτικών Μέσων. Πρόσφατα ακούστηκαν πάλι επικρίσεις για την υποδοχή που είχε κάνει στον καταδικασμένο από στοιχεία της CIA φερόμενο ως υπεύθυνο της τραγωδίας του Λόκερμπι. Και την ώρα που μιλούσε στον ΟΗΕ, το αμερικανικό Κογκρέσο καταδίκαζε την υποδοχή εκείνη.
Ο Καντάφι δεν μπορεί να θεωρηθεί πως είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για την διακυβέρνηση μιας χώρας. Ούτε στη Λιβύη υφίστανται αξίες που αξιολογούνται (όχι ότι ισχύουν) στη Δύση, όπως "ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκλρατικές ελευθερίες". Κατόρθωσε όμως να κρατήσει τη Λιβύη αδέσμευτη και ανεξάρτητη. Πόσες χώρες μπορούν να υπερηφανευθούν για κάτι παρόμοιο;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Χατζάρα, ο αιώνιος φοιτητής της Φαρμακευτικής Στέλιος Κούλογλου σάς στοχοποιεί επειδή πήγατε στον Άγιο Παντελεήμονα. Μπήτε http://www.tvxs.gr/v21562
να δείτε πόσο ρουφιάνοι και μισέλληνες είναι οι κομμουνιστές!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΣΚΥΤΑΛΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΗΣ ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΑΥΤΟΙ ΤΩΡΑ
Ο ΣΦΥΡΙΖΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 3 ΣΤΑ ΕΚΑΤΟ ΚΑΙ ΕΚΡΥΨΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΩΘΟΜΑΝΟΥΣ.
Ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΥΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΝΑΦΙ ΣΑΣ.
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΟΥΡΜΠΕΤΙ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ.


Απόλυση και στο ΔΟΛ, εργαζόμενου ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλει, πως το περιοδικό “Vita” που ανήκει στο ΔΟΛ , προχώρησε στην απόλυση του εργαζόμενου Παναγιώτη Σηφογιωργάκη, υποψηφίου του, στη Β’ Πειραιά , 10 ημέρες πριν τις εκλογές. Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ζητάει την άμεση επαναπρόσληψη του Π. Σηφογιωργάκη , όχι μόνο γιατί είναι υποψήφιος αλλά και διότι “παλεύει για την παύση των απολύσεων όλων των εργαζομένων”.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλο το αρθρο για τον κανταφι αλλα το σχολιο μου θα αφορα ενα τελειως διαφορετικο θεμα.Το γραφω οχι για να δημοσιευθει αλλα με την ελπιδα οτι θα αναφερθεις στο θεμα που θα περιγραψω ειτε στο blog σου ειτε στο δελτιο του blue sky.Λοιπον δεν ξερω αν εχεις παρακολουθησει τις δυο τελευταιες μερες τις ειδησεις των 7 αυτου του αθλιου και ακρως ανθελληνικου καναλιου αλτερ με αυτον τον ανεκδιηγητο παυλοπουλο (εαν υπαρχει μια φατσα στον κοσμο που επαξια θα αποκαλουσαμε "ποντικομαμη" ειναι η δικη του.Παρουσιασαν που λες εναν λαθρομεταναστη αλβανο που εργαζεται ανασφαλιστος στην Ελλαδα και εφερε το κοριτσακι του απο την αλβανια να κανει θεραπεια για λευχαιμια λεγοντας πως οι γιατροι στο ιπποκρατειο αρνηθηκαν να το δεχτουν και οτι χρειαζονται 160.00 ευρω και οτι ο ιδιος δεν τα εχει κλπ.Αμεσως πηρε την σκυταλη ο γενιτσαρος παυλοπουλος και αρχισε να κατηγορει τους γιατρους του ιπποκρατειου αλλα και γενικα το Ελληνικο κρατος αλλα ουσιαστικα και εμας ολους οτι ειμαστε απανθρωποι αναλγητοι αδιαφοροι.Υπενθυμιζω οτι το κοριτσακι αυτο ειναι πολιτης και μονιμη κατοικος αλβανιας.Καμμια αντιρηση να βοηθησουμε να σωθει και χωρις λεφτα αλλα αυτος ο αθλιος παυλοπουλος γιατι λεει οτι ειμαστε αναλγητοι ολοι εμεις και δεν ειναι ο γαμημενος ο μπερισα και η αλβανικη πρεσβεια που αδιαφορησαν τελειως για την ζωη του δικου τους παιδιου και το εστειλαν εδω να θεραπευτει με χρηματα του Ελληνα φορολογουμενου.Περιττο να πω πως πριν καν τελειωσει το ρεπορταζ κατεφθασε ανακοινωση του υπουργου υγειας που δηλωνε οτι αναλαμβανει ολα τα εξοδα θεραπειας (160.000 ευρω)το υπουργειο."Τσακιστηκε" να ικανοποιησει τους αλβανους.Σε παρακαλω σχολιασε το.Ευχαριστω.

dimitrakis είπε...

το Δουβλινο ΙΙ ειναι του 2003

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32003R0343:EL:NOT

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...