16/9/09

Έρχονται νέες καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων FDIC, Sheila Bair δήλωσε σήμερα ότι οι καταρρεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο του 2009, αν και επισήμανε ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί σε σχέση με τη μετά Lehman εποχή.

"Έχουμε ακόμη να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις στον τραπεζικό τομέα, αλλά έχουμε χρόνο και μπορούμε να το κάνουμε αυτό με μεθοδικό τρόπο", δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.

Επισήμανε παράλληλα ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτή την στιγμή αν η υπηρεσία της θα ζητήσει από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπίσει το μπαράζ των πτωχεύσεων. Απέρριψε ωστόσο το ενδεχόμενο να ζητήσει επιπλέον κεφάλαια από το Κογκρέσο.
Όπως επισήμανε η κ. Sheila Bair η FDIC διαθέτει περίπου 42 δισ. δολ. σε αποθεματικά, ενώ τα 32 δισ. δολ. προορίζονται για την κάλυψη των προβλεπόμενων ζημιών στους επόμενους 12 μήνες. Η υπηρεσία έχει ήδη αναλάβει 92 αμερικανικές τράπεζας που κατέρρευσαν από την αρχή του έτους. Η κ.Sheila Bair έκανε έκκληση για ένα "αποτελεσματικό μηχανισμό" σε ομοσπονδιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατάρρευσης μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιβολής πιο αυστηρών κεφαλαιακών απαιτήσεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: