12/2/10

Κίνδυνος για τις καταθέσεις;

«Έφαγαν πόρτα» οι ελληνικές τράπεζες από τις «αγορές»!

http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/587-l-r-----

Αποκλεισμένες κατ’ ουσία από τη διεθνή διατραπεζική αγορά είναι για περισσότερες από δέκα ημέρες οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Financial Times, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη χωρίς να προβληθεί ιδιαίτερα (για ευνόητους λόγους…) από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Το ρεπορτάζ, που υπογράφεται από τρεις συντάκτες των F.T. (Ντέιβιντ Όουκλι στο Λονδίνο, Κέριν Χόουπ στην Αθήνα και Ραλφ Άτκινς στην Φρανκφούρτη) επιβεβαιώνει τις έντονες φήμες των τελευταίων ημερών, ότι οι τραπεζίτες στην Αθήνα αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς δυσκολίες χρηματοδότησης, λόγω της κατάρρευσης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι συντάκτες των F.T.

Αμέσως μετά το δημοσίευμα ήλθε η ευρωπαϊκή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας, με τη χθεσινή πολιτική δήλωση στήριξης, που όμως άφησε πολλά κενά στις αγορές για τις κρίσιμες «λεπτομέρειες» του σχεδίου διάσωσης που θα τεθεί σε εφαρμογή, σε μια περίοδο που οι επενδυτές ζητούν πολλά περισσότερα από προφορικές εγγυήσεις, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση κολοσσών όπως η Lehman Brothers και κρατών, όπως η Ισλανδία και το Ντουμπάι.

Τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα τόνιζανότι η δήλωση των ηγετών βοηθά την ανάκτηση πρόσβασης των τραπεζών στη διεθνή αγορά, αλλά δεν την εξασφαλίζει απόλυτα και θα πρέπει από σήμερα να επιβεβαιωθεί από τη συμπεριφορά των μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών funds, ότι σταδιακά αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα των F.T., πάντως, γίνεται μια ελάχιστα τιμητική σύγκριση των ελληνικών τραπεζών με τις ισλανδικές, που «απλώς έμειναν από μετρητά αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Το βασικότερο μάθημα που κάθε αναλυτής και επενδυτής θα πρέπει να έχει πάρει ήδη είναι ότι τα μετρητά είναι ο βασιλιάς», δηλώνει στους F.T. ο Γκάρι Τζένκινς, επικεφαλής αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Evolution. «Χωρίς πρόσβαση σε μετρητά ή ρευστότητα, έχεις καταρρεύσει. Χωρίς στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα και οι τράπεζές της να μείνουν από μετρητά».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των F.T., από τις αρχές του μήνα οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν αποκλεισθεί πλήρως από τη διατραπεζική αγορά και δεν λαμβάνουν μη εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις. «Παράθυρα» για άντληση ρευστότητας ανοίγουν πλέον μόνο με ρέπος ελληνικών ομολόγων, αλλά με πολύ υψηλό κόστος, ενώ εκφράζονται φόβοι, ότι από το 2011 θα κλείσει και η πόρτα της ΕΤΚ για δανεισμό με ενέχυρο κρατικά ομόλογα, αν υπάρξουν νέες υποβαθμίσεις από την Moody’s. Σήμερα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει ποσά που αντιστοιχούν στο 8% του ενεργητικού τους από την ΕΚΤ, έναντι ποσοστού μόλις 2,9% για τις γερμανικές τράπεζες.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Εθνική είναι η μόνη τράπεζα από τις τέσσερις μεγάλες που μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιέσεις, καθώς η σχέση δανείων/καταθέσεων παραμένει κάτω από το 100%, ενώ οι τρεις άλλες τράπεζες, παρά τη σταδιακή βελτίωση αυτής της σχέσης, μόλις που έχουν καταφέρει να την περιορίσουν λίγο κάτω από το 110%.

Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, δεν είναι τυχαίο ότι χθες η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση των μετοχών της Εθνικής και του Ταχ. Ταμιευτηρίου, συνιστώντας πώληση, και μειώνοντας τις τιμές-στόχους σε επίπεδα πρωτοφανή, ιδιαίτερα για τη μετοχή της ΕΤΕ (από 22,8 ευρώ σε 11,20!).

«Η δύσκολη μακροοικονομική συγκυρία, σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου θα καταστήσει δύσκολη την πορεία των τραπεζικών μετοχών», τονίζει η Goldman.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...