18/9/13

Ο ΟΗΕ παίζει το παιχνίδι των ΗΠΑ

Η Ρωσία κατηγόρησε για «προκατάληψη» εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας τους επιθεωρητές του ΟΗΕ που διεξήγαγαν την έρευνα για την επίθεση με τα χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού.
«Απογοητευτήκαμε, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε, από την προσέγγιση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και των επιθεωρητών του ΟΗΕ ο, οι οποίοι συνέταξαν την έκθεσή τους κατά τρόπο επιλεκτικό και ελλιπή χωρίς να λάβουν υπόψη στοιχεία που επανειλημμένα είχαμε επισημάνει», τόνισε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.
Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ πάντως ανέφεραν ότι τα βλήματα που περιείχαν το αέριο σαρίν ρίχτηκαν από ένα παλαιό σοβιετικό σύστημα, το RPU-14 , το οποίο έχει αποσύρει και καταστρέψει προ πολλού ο Στρατός της Συρίας, αλλά όμως βρισκόταν σε χρήση στο ... Αφγανιστάν, και πέρασε στα χέρια της αλ Κάϊντα.
Στις 40 σελίδες της έκθεσης, οι ΟΗΕδες δεν προσδιορίζουν τον ένοχο αλλά περιγράφουν τον φορέα , τα βλήματα RPU-14 . Η έκθεση συμπίπτει με όσα υποστηρίζει η Ρωσία ότι χρησιμοποιήθηκαν αυτοσχέδιοι μηχανισμοί εκτόξευσης και γομώθηκαν σε αυτοσχέδια βλήματα.
Στη Συρία τέτοια συστήματα υπήρχαν μέχρι το 1969 και έχουν αποσυρθεί και καταστραφεί από τα μέσα της δεκαετίας το '70. Σύμφωνα όμως με στοιχεία του 2010, υπήρχαν στο Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και την Υεμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: