29/9/13

Γκάφα Παντελή στο Συμβούλιο Επικρατείας

ρεπορτάζ από το www.styx.gr


Ομολογία σοκ έγινε την Παρασκευή, από τους δικηγόρους του Δημοσίου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά τη συζήτηση της αίτησης της ΠΟΣΠΕΡ με την οποία ζητάει να ανασταλεί η από 11.6.2013 απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού παρά τον πρωθυπουργό Σίμου Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου υποχρεώθηκαν να παραδεχθούν ότι δεν τηρήθηκε η νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις, επειδή ακριβώς δεν τηρήθηκε. Υποστήριξαν ότι αυτό έγινε, επειδή η εφαρμογή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις προϋποθέτει την ύπαρξη εργοδότη, ενώ «στην περίπτωση της ΕΡΤ δεν συνέτρεχε», αφού με τη διάλυση της η ΕΡΤ, «δεν υπήρχε εργοδότης».

Η διαφορά όμως, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, είναι ότι με την ίδια απόφαση (ΚΥΑ) που «έκλεισε» η ΕΡΤ έγιναν και οι απολύσεις των εργαζομένων, γεγονός που αποτελεί ήδη « αγκάθι» στην εξέλιξη της διαδικασίας με δεδομένη και τη συγκεκριμένη ομολογία του Δημοσίου.

Όλοι γνωρίζουν -και έγκυροι νομικοί κύκλοι παρατηρούν ότι η ολομέλεια του Σ.τ Ε δεν είναι εύκολο να προσπεράσει, ότι στο θέμα του μαύρου της ΕΡΤ, προκύπτει εκτός των άλλων κατάφωρη παραβίαση του νόμου περί ομαδικών απολύσεων. Πρόκειται για το Νόμο 1387/1983 « έλεγχος Ομαδικών Απολύσεων και άλλες διατάξεις» όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε και της υπ άριθμ. 75/129 Οδηγίας της Ε.Ε , η οποία τροποποιήθηκε με τη Οδηγία 92/56/ ΕΟΚ και στη συνέχεια κωδικοποιήθηκε με την Οδηγία 98/59/ΕΕ του Συμβουλίου της 20.7.1998.  
Όπως προβλέπεται επίσης με το άρθρο 15 παρ. 2 ν. 2736/1999 ο τι «ο εργοδότης οφείλει
α) να παρέχει στους εκπροσώπους των εργαζομένων όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και β) να τους ανακοινώνει εγγράφως
1. τους λόγους του σχεδίου απολύσεων, 2. τον αριθμό και τις κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων, 3. τον αριθμό και τις κατηγορίες των συνήθως απασχολούμενων εργαζομένων, 4. το χρονικό διάστημα στο οποίο πρόκειται να γίνουν απολύσεις, 5. τα κριτήρια και την επιλογή των εργαζομένων που θα απολυθούν.
Οι παραπάνω υποχρεώσεις εφαρμόζονται, τονίζεται, ανεξάρτητα αν η απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις λαμβάνεται από τον εργοδότη ή από επιχείρηση που ελέγχει τον εργοδότη».     

Εξ άλλου με απόφαση του ΔΕΚ( 7/09/2006) επί προδικαστικού ερωτήματος του Α.Π. κρίθηκε ότι είναι άκυρες οι ομαδικές απολύσεις που πραγματοποιούνται λόγω διακοπής της δραστηριότητας της επιχείρησης, χωρίς να λάβει χώρα ενημέρωση και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων εφ’ όσον η διακοπή αυτή της λειτουργίας αποφασίσθηκε οικειοθελώς από τον εργοδότη χωρίς να προηγηθεί δικαστική απόφαση.  
Σύμφωνα με πληροφορίες οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου κατέληξαν στην κατεύθυνση αυτή, με βάση και το κλίμα των συνεργατών και των συμβούλων του γραφείου του υφυπουργού δημόσιας τηλεόρασης Π. Καψή, γεγονός που θεωρείται ως πολιτική αλλά και νομική γκάφα πρώτου μεγέθους που προκαλεί έντονη δυσφορία στην κυβέρνηση.  
Η κατεύθυνση χειρισμού γίνεται σαφέστερη από την τοποθέτηση των δικηγόρων του Δημοσίου, που μετέφεραν στη συζήτηση της προσφυγής την προσωπική θέση του υφυπουργού ότι ο νέος τηλεοπτικός φορέας, δήθεν «έχει πλουσιότατο και πλήρες πρόγραμμα» που δύσκολα όμως επιβεβαιώνεται από την καθημερινή εικόνα της «ΔΤ».

Στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ  

Το θέμα της ΕΡΤ και οι χειρισμοί του συγκεκριμένου υφυπουργού, για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες για σπατάλες, αναθέσεις εργολαβιών σε ιδιωτικά κανάλια, απασχόληση συνταξιούχων στη «ΔΤ», προσλήψεις ημετέρων χωρίς υποβολή αιτήσεων κλπ, αναμένεται να απασχολήσουν το ΔΣ αλλά και το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, σε συνδυασμό με την δήλωση- απειλή του για τους πόρους των δημοσιογραφικών ασφαλιστικών ταμείων.  
Ήδη το θέμα απασχόλησε κατ’ αρχήν το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ την περασμένη Τρίτη, χωρίς να καταστεί δυνατόν να ληφθεί απόφαση, επειδή διατυπώθηκε από μέλη του, η άποψη ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη καταγγελία ή έγκληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: