21/6/14

Η Ρωσία απέρριψε το αμερικανικό σχέδιο των 15 σημείων

Μπολότοφ: «Ο λαός μας δεν θα καταθέσει τα όπλα μέχρι η Ουκρανία να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από το έδαφός μας».
Κρεμλίνο: «Τελεσίγραφο το σχέδιο Ποροσένκο»

Η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου, στο αμερικανικό σχέδιο που ανακοίνωσε
(σε μετάφραση) ο Ποροσένκο ,από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ουκρανικής Εθνικής Φρουράς στο Svyatogorsk, 15 χλμ βόρεια του Σλαβιάνσκ, ήταν αρνητική.

Η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου, δηλαδή ο Πέσκώφ εκ μέρους του Πούτιν, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση που αναφέρει:
«Η ρωσική πλευρά θα εξετάσει προσεκτικά το κείμενο της απόφασης του Προέδρου της Ουκρανίας και τη διαδικασία για την εφαρμογή της. Η αρχική ανάλυση, δυστυχώς, δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων και δεν αποτελεί πρόσκληση για ειρήνη αλλά ένα τελεσίγραφο προς τους πολιτοφύλακες να καταθέσουν τα όπλα τους».

Στη Νέα Υόρκη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν τόνισε ότι, «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τη στήριξη της Ρωσίας προς το “σχέδιο Ποροσένκο”, της οποίας οι προβλέψεις για «νεκρή ζώνη» δέκα χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων, για «διάδρομο» αποχώρησης προς τη Ρωσία των ανθρώπων από τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, και για «αφοπλισμό», θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σοβαρά προβλήματα», και «να οδηγήσουν σε περισσότερη αιματοχυσία και όχι στη διευθέτηση της κατάστασης».

Η Ρωσία μετά την παρουσίαση του αμερικανικού σχεδίου σε μετάφραση Ποροσένκο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσει τις προσπάθειες για την έκδοση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι οι περισσότεροι όροι του σχεδίου Ποροσένκο έχουν τον χαρακτήρα τελεσιγράφου, ότι απουσιάζει το βασικότερο, η πρόσκληση σε διάλογο και ότι το σχέδιο απέχει πολύ από την συμφωνία της 17ης Απριλίου στη Γενεύη. Είπε ακόμα ότι μετά την ανακοίνωση του «ειρηνευτικού σχεδίου» Ποροσένκο εντάθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου στην Ανατολική Ουκρανία .

Όπως μεταδίδει το Reuters μάχες έγιναν κοντά στο αεροδρόμιο του Κραματόρσκ Στην περιφέρεια του Σλαβιάνσκ προς τον λόφο «Καραχούν» και στην περιφέρεια Της Αμβροσίεβκα κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ ο αρχιρουφιάνος του στρατιωτικού ρεπορτάζ , Dmitry Tymchuk, group coordinator της «Information resistance» και «έγκυρος αναλυτής» του μισθολογίου , ανέπτυξε τη θεωρία ότι ο βομβαρδισμός με όλμους του ρωσικού συνοριακού φυλακίου “Izvarino” έγινε από άνδρες της πολιτοφυλακής.

Το κέντρο πληροφόρησης του Συμβουλίου, Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας μετέφρασε πληροφορία των αμερικανικών υπηρεσιών ότι εντοπίστηκαν στην περιοχή Millerovo-Kuibyshev της περιφέρειας Ροστόφ, άρματα μάχης με ουκρανικά διακριτικά και με στρατιώτες, ντυμένους με στολές των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας», με στόχο... «την διάπραξη προκλήσεων στο έδαφος της Ουκρανίας ή ακόμη και στη Ρωσία».


Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ, Αντρέι Κελίν είπε ότι «δεν υπάρχει δέσμευση για αποκατάσταση της ειρήνης», στο σχέδιο Ποροσένκο, και ότι «για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός , είναι απαραίτητο να αρχίσει διάλογος που θα ικανοποιεί τα συμφέροντα όλων των πλευρών και των πολιτικών δυνάμεων».

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ , Αντρέι Μπολότοφ, δήλωσε σε απάντηση του τελεσιγράφου Ποροσένκο. «Ο λαός μας δεν θα καταθέσει τα όπλα μέχρι η Ουκρανία να αποσύρει όλα τα στρατεύματα κατοχής από το έδαφός μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: