30/6/14

Ο Επανεξοπλισμένος της Ιαπωνίας





Σήμερα ο κινεζικός στόλος (φωτο) έκανε ασκήσεις στα νησιά Senkaku και σύμφωνα με την ιαπωνική ακτοφυλακή δυο από τα πλοία παραβίασαν τα ιαπωνικά χωρικά ύδατα.

 Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε θα περάσει αύριο από το υπουργικό του συμβούλιο ερμηνευτική απόφαση του (αμερικανικού) συντάγματος της χώρας που θα επιτρέπει στις Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (SDF) να βοηθήσουν τους συμμάχους τους που δέχονται επίθεση.
Η «τροπολογία Αμπε», που έχει πάρει πράσινο φως από τον Ομπάμα , επικαλείται «θεμελιώδεις αλλαγές», στην ασφάλεια της Ιαπωνίας. Η διασταλτική ερμηνεία, θα επιτρέπει στο πλαίσιο της συλλογικής αυτοάμυνας, «η Ιαπωνία να καταρρίψει βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τη Βόρεια Κορέα με στόχο τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Γκουάμ».
Το άρθρο 9 του συντάγματος που χάρισαν οι ΗΠΑ στους Ιάπωνες αναφέρει: " ο ιαπωνικός λαός αποκηρύσσει για πάντα το κυριαρχικό του δικαίωμα, ως έθνος, στην κήρυξη πολέμου καθώς και την απειλή ή τη χρήση βίας ως μέσο επίλυσης των διεθνών διαφορών. Για να επιτευχθεί ο στόχος της προηγούμενης παραγράφου, δεν θα συντηρούνται ένοπλες δυνάμεις, ξηράς, θαλάσσης και αέρος και κάθε άλλη πολεμική δυνατότητα. Το κράτος δεν κηρυχτεί ποτέ σε κατάσταση πολέμου"

Δεν υπάρχουν σχόλια: