20/6/14

Καταγγελία ΚΕΔ

Εργοδοτικά κέντρα σπρώχνουν σε εμφύλιο τους δημοσιογράφους

Εργοδοτικά κέντρα και «πολιτικά μαγειρεία» με συνοδοιπόρους τους -δυστυχώς- και συνδικαλιστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεθοδεύουν την πλήρη χειραγώγηση της ενημέρωσης και την παράδοσή της στην πολιτική προπαγάνδα.

Αυτό αποκαλύπτει με ανακοίνωση της η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων(ΚΕΔ) που καταγγέλλει:
-την απόφαση της ΕΣΗΕΜΘ να νομιμοποιήσει από το παράθυρο
την παράγκα του Καψή
-τη επιμονή της κυβέρνησης αλλά και τού νέου προέδρου της σε ένα διαγωνισμό- παρωδία για δημοσιογράφους που οφείλουν όμως να ασπασθούν το δόγμα υποταγής της ενημέρωσης στην επικοινωνία.

Με επιστολή τους προς το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και όλες τις ενώσεις συντακτών τρεις εκπρόσωποι της ΚΕΔ, Κώστας Ντελέζος ( μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ) Μαρία Γκίκα (εργαζόμενη στη ΕΡΤ και π. μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΑ) και Δημήτρης Τσαλαπάτης π. πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ζητούν να αποφευχθεί η διάσπαση του κλάδου και ο εμφύλιος που σχεδιάζουν συγκεκριμένα κέντρα και ζητούν
-την άμεση πραγματοποίηση μέσα στο Σαββατοκύριακο συνεδρίασης του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ με τη συμμετοχή των προέδρων των Ενώσεων και των μελών των ΔΣ
-την μετεξέλιξη της συνεδρίασης σε Γενικό Συμβούλιο που αποτελεί οιονεί συνέδριο μέχρι τις επόμενες αρχαιρεσίες για την άμεση διαχείριση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει προκληθεί.
Στη συγκεκριμένη επιστολή αναφέρεται ειδικότερα ότι:
«..Συνάδελφοι, η κοινή γνώμη αλλά και ο δημοσιογραφικός κλάδος βρίσκονται αντιμέτωποι με δραματικές εξελίξεις. Εργοδοτικά κέντρα και «πολιτικά μαγειρεία» με συνοδοιπόρους τους -δυστυχώς- και συνδικαλιστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεθοδεύουν την πλήρη χειραγώγηση της ενημέρωσης και την παράδοσή της στην πολιτική προπαγάνδα. Στην κατεύθυνση αυτή επιδιώκουν:
* Την νομιμοποίηση απασχόλησης στα ΜΜΕ με ενοικιαζόμενους συντάκτες.
* Την μετατροπή των δημοσιογράφων σε δημοσίους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών στο «έκτρωμα» που οι κυβερνητικοί εταίροι εμφανίζουν ως δήθεν δημόσια ραδιοτηλεόραση.
* Την διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων του κλάδου με την νέα ληστεία των αποθεματικών και την κατάργηση του αγγελιοσήμου.
Συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), να αναγνωρίζει ως ραδιοτηλεοπτικό σταθμό τη ΝΕΡΙΤ.
Γνωρίζει άλλωστε, ότι αποτελεί κυβερνητικό βραχίονα, ο οποίος λειτουργεί με ενοικιαζόμενους συντάκτες, χωρίς ΣΣΕ, χωρίς κατοχύρωση της ελευθερίας της έκφρασης και η οποία -και για αυτό το λόγο- δεν αναγνωρίζεται ως δημόσια ραδιοτηλεόραση και από την ΕΒU.
Μια τέτοια κίνηση:
* Αποτελεί δεκανίκι στην κυβερνητική πολιτική που εκδηλώθηκε με το «Μαύρο στην ΕΡΤ» και συνεχίζεται.
* Νομιμοποιεί το πλιάτσικο με τις ψηφιακές συχνότητες και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
* Παρέχει αμνηστία στις χιλιάδες απολύσεις συναδέλφων και τινάζει στον αέρα τις χιλιάδες αγωγές συναδέλφων που ζητούν δικαίωση και τις δεδουλευμένες αποδοχές τους.

Συνάδελφοι, τέτοιες εξελίξεις σπρώχνουν σε συνδικαλιστικό εμφύλιο τους δημοσιογράφους, έναν καταστροφικό εμφύλιο ο οποίος ταιριάζει γάντι στις επιδιώξεις των εργοδοτών που πρέπει να αντιμετωπισθούν ακαριαία.
Αντί λοιπόν για χαρτοπόλεμο μεταξύ κέντρου και περιφέρειας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αμέσως έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ με τη συμμετοχή των προέδρων των Ενώσεων Συντακτών και των διοικητικών συμβουλίων στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ στη Θεσσαλονίκη.
Προτείνουμε η συνεδρίαση να γίνει άμεσα -το Σάββατο 21 ή την Κυριακή 22 Ιουνίου- και να εξελιχθεί σε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.
  Οι κρίσιμες στιγμές απαιτούν γενναίες αποφάσεις , υπεύθυνη στάση από όλους μας και καθαρές σχέσεις μεταξύ μας , για να υπερασπιστούμε την πραγματική υπόσταση της Δημοσιογραφίας, την Κοινωνία και την ίδια τη Δημοκρατία….»

Δεν υπάρχουν σχόλια: