18/6/14

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ειρηνευτικό σχέδιο Ποροσένκο και πρόωρες εκλογες

Ο Ποροσένκο ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή για μονομερή κατάπαυση του πυρός στα ανατολικά της Ουκρανίας, έτσι ώστε οι «παράνομες ένοπλες μονάδες να καταθέσουν τα όπλα, εντός ενός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος», ενώ ανακοίνωσε ότι αναμένει η Βουλή να αποφασίσει τη διάλυση της για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Χθες ο Ουκρανός πρόεδρος διόρισε την βουλευτή του κόμματος «Ούνταρ» Ιρίνα Γκεραστσενκο ως προσωπική του εκπρόσωπο για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ αργά χθες το βράδυ τηλεφώνησε στον ρώσο πρόεδρο για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για το θάνατο των δύο δημοσιογράφων της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, και αφού διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να βρεθούν οι υπεύθυνοι, τον ενημέρωσε για την ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.
Οι ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ απάντησαν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι έτοιμοι να αρχίσουν συνομιλίες με την εκπρόσωπο του Πορόσενκο.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ντόνιετσκ Ντένις Πουσίλιν είπε στο ITAR-TASS οτι ο Ποροσένκο δεν ελέγχει την κατάσταση, ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λουγκάνσκ Βαλέρι Μπολότοφ δήλωσε : «Εγώ θα τους μιλήσω μόνο όταν η Ουκρανία αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος μας».

Ο Ποροσένκο στις πρώτες κινήσεις του για να ασκήσει εξουσία, μετά την κατάπαυση του πυρός, απομάκρυνε τον Andriy Deshchytsia από το υπουργείο εξωτερικών και διόρισε τον μέχρι τώρα πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο Pavlo Klimkin ενώ τοποθέτησε ως γενικό εισαγγελέα τον Vitaliy Yarema στη θέση του Oleh Makhnitsky τον οποίο ειχε διορίσει η Ράντα, τον Φεβρουάριο. Ακόμα, ο Ποροσένκο τοποθέτησε την Valeriya Gontareva ως πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας (NBU), αντί του Stephan Kubiv που διορίστηκε μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου. Επίσης ανακοίνωσε ότι περιμένει την απόφαση της Verkhovna Rada για τη διάλυση της.
 Οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες των παρατάξεων, Udar, Svoboda και Batkivshchyna (Vitaliy Kovalchuk, Oleh Tyahnybok και Serhiy Sobolev, και ένας ανεξάρτητος βουλευτής), κατέθεσαν στην γραμματεία του κοινοβουλίου σχέδιο ψηφίσματος σχετικά για την πρόωρη λήξη της έβδομης Συνόδου της Verkhovna Rada.

Η «ραγδαία» αντιτρομοκρατική επιχείρηση που υποσχόταν προεκλογικά ο Ποροσέννκο,
δεν του βγήκε πέρα. Παρά το νέο σχέδιο, τις νέες οδηγίες και τις νέες τακτικές, ο στρατός δεν μπόρεσε να καταλάβει το Σλαβιάνσκ, ούτε να προχωρήσει  προς το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ.
Η απελευθέρωση της Μαριούπολης ήταν, ( για όσους αντιλαμβάνονται από ανταρτοπόλεμο) κωμικοτραγική, γιατί η πολιτοφυλακή απλά αναδιπλώθηκε.
Τα γεγονότα στο Λουγκάνσκ, όπου η προέλαση των κυβερνητικών μετά τις πολύνεκρες μάχες στο Shchastie ανεκόπη, γιατί όλες οι μονάδες του ουκρανικού στρατού που βρίσκονταν στα ανατολικά της πόλης προσχώρησαν εθελοντικά στην Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, ενώ ξέσπασε ένοπλη αντιπαράθεση στο αεροδρόμιο ανάμεσα στην ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών του Dnepropetrovsk με την ταξιαρχία του Lvov που επίσης σταθμεύει εκεί, ενώ ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ .(LPR), Βαλέρι Μπολότοφ, προσέφερε την υποστήριξη της πολιτοφυλακής στους αλεξιπτωτιστές, «αν την ζητήσουν», δείχνουν το βαθύ πολιτικό πρόβλημα και την αδυναμία του Κιέβου να ελέγξει τις ένοπλες δυνάμεις του.
Για το λόγο αυτό η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» (ΑΤΟ) , εκτός από τους βομβαρδισμούς «θέσεων της πολιτοφυλακής», που προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων, και των δημοσιογράφων δεν μπορεί να αποδώσει περισσότερα αποτελέσματα.
Ο στρατός του Πορόσενκο και οι στρατηγοί του, δεν μπορούν να ελέγξει ούτε τα σύνορα με τη Ρωσία. Άλλωστε τις προηγούμενες εβδομάδες οι περισσότερες μονάδες συνοροφυλάκων που αποτελούνταν από αυτόχθονες, αυτομόλησαν στο ρωσικό έδαφος, και τώρα ο Ποροσένκο προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο με μια νέα «Κρατική Υπηρεσία Συνόρων», που συγκροτείται με επαγγελματίες που εκπαιδεύουν οι αμερικανοί σύμβουλοι, και η οποία συνεργάζεται με τις μηχανοκίνητες μονάδες του στρατού.
 Αυτή η νέα υπηρεσία, ανέλαβε τον «έλεγχο», περίπου 250 χλμ, όπως είπε ο Πορόσενκό, που υποσχέθηκε να «σφραγίσει» τα σύνορα ως το τέλος της εβδομάδας και μετά να προτείνει εκεχειρία στους αυτονομιστές, «για να καταθέσουν τα όπλα τους» , ώστε να κερδίσει χρόνο, παρόλο που είπε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: