20/6/14

Ουκρανία: Εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα


Οι ανθρακωρύχοι του Ντονμπάς  μπήκαν στον πόλεμο. Απέτυχαν οι προσπάθειες του Ποροσένκο να βρει συνομιλητές από την Ανατολή. 

Υπόσχεται κατάπαυση του πυρός, αλλά μέχρι
τις 27 Ιουνίου.

Η εκεχειρία που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εκλεγμένος «πρόεδρος» κατέρρευσε και σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ουκρανία .
Ο Ποροσένκο υποσχέθηκε να υπογράψει διάταγμα για κατάπαυση του πυρός, μέχρι τις 27 Ιουνίου.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις του Κιέβου αποδέχτηκαν και νέες απώλειες . Επτά νεκρούς και 30 τραυματίες, από τις συγκρούσεις τη νύχτα της Πέμπτης, στα χωριά Γιαμπίλ και Ζάκιτνε επτά μίλια ανατολικά της Κράσνι Λίμαν του Ντόνιετσκ.
Ο εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής του ανακοίνωσε και την κατάρριψη ενός Su-25.

Ο υπουργός Άμυνας Μιχαϊλο Κόβαλ, ανακοίνωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις επανάκτησαν τον έλεγχο στην ουκρανική μεθόριο.

Οι Υπηρεσίες Τύπου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (ΠΔ) και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ απάντησαν  ότι οι εκθέσεις του ουκρανικού στρατού για «αποκατάσταση του ελέγχου» στα σύνορα με τη Ρωσία δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Στο μαρτυρικό Σλαβιάνσκ, στις 6 το πρωί της Πέμπτης 19 Ιουνίου όταν ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε τον ορθόδοξο καθεδρικού της Ανάστασης, που είναι κτίσμα του 18ου αιώνα. Σκότωσαν τον καντηλανάφτη Alexander Afendikov.
Ο Ποροσένκο μίλησε τηλεφωνικά το βράδυ της Πέμπτης με τον Πούτιν και συζήτησαν τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις και το σχέδιο του Ουκρανού προέδρου για την επίλυση της κρίσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τον Ουκρανό, «τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ουκρανικών δυνάμεων κατά των ρωσοφώσων στις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ». Αμέσως μετά συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας στην οποία συμμετείχαν, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, οι πρόεδροι της Ανω και ης Κάτω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο και Σεργκέι Ναρίσκιν, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

  Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να επικοινωνήσουν «εντός των προσεχών ημερών» για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, στο Ιράκ και στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, δήλωσε ότι η Δύση παρεμποδίζει το έργο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εκπόνηση σχεδίου ψηφίσματος για την Ουκρανία. Πολλές Δυτικές χώρες, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συνεχίζουν να παρεμποδίζουν με διάφορες προφάσεις, την επεξεργασία του ρωσικού σχεδίου απόφασης , που προσφέρει ρεαλιστικές προοπτικές για να ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης της κατάστασης με πολιτικές μεθόδους, μέσω ενός εθνικού διαλόγου και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και καιρό» υπογράμμισε ο Λουκάσεβιτς.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνιετσκ πάντως υπέβαλε αίτημα για αναγνώριση στον ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ της Δημοκρατίας Βλαντιμίρ Μάκοβιτς.
Επιστολές, με το αίτημα της αναγνώρισης στάλθηκαν επίσης στα κοινοβούλια της Σερβίας και της Νότιας Οσετίας, η οποία έχει ήδη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, η οποία έχει ήδη ζητήσει και την αναγνώριση της από τον ΟΗΕ από τις 19 Μαΐου.

Ο Ποροσένκο συναντήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή με 400 «εκπρόσωπους» από τις ανατολικές περιοχές χωρίς να μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Valery Chaly.
Πίσω από αυτές τις συναντήσεις ήταν ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματία του Ντόνετσκ Rinat Akhmetov, ο οποίος ζήτησε μια «ειρηνική λύση», και απευθείας διάλογο με τους αυτονομιστές. "Οι άνθρωποι στο Donbass θέλουν να ζήσουν ειρηνικά. Δεν ενδιαφέρονται για τη διαδικασία, από όπου και αν ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα", δήλωσε.

Η προσωπική απεσταλμένη του Ουκρανού Προέδρου για την ειρήνευση στο Ντόνιετσκ και το Λουγκάνσκ κ. Irina Gerashchenko απάντησε ότι, «δεν θα υπάρξουν θα συνομιλίες με τους εκπροσώπους των Λαικών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ».

Από σήμερα στον πόλεμο μπήκαν και οι ανθρακωρύχοι. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντνονιέτσκ σχημάτισε την πρώτη ταξιαρχία ανθρακωρύχων. Από την πρώτη μέρα κατατάχτηκαν πεντακόσιοι εθελοντές , όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Λαικής Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Μποροντάι. Η δύναμη της ταξιαρχίας αναμένεται να φτάσει τους 10.000.
Οι ανθρακωρύχοι από την Ανατολική Ουκρανία είχαν ανακοινώσει ότι θα πάρουν τα όπλα, αν το Κίεβο δεν σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην αντιπολεμική διαδήλωση των εργαζομένων στο Ντόνιετσκ στις 18 Ιουνίου.

Ο Ποροσένκο, πάντως ανακοίνωσε, δίκην νικητή, ένα αμερικανικό σχέδιο 15 σημείων, για την παράδοση άνευ όρων των «αυτονομιστών», οι οποίοι πρέπει, «να αφοπλιστούν», «να τερματίσουν την παράνομη κατοχή κυβερνητικών κτιρίων στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ», και «να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούν». Ο Ποροσένκο χωρίς να κάνει αναφορά σε μονομερή κατάπαυση του πυρός, υπόσχεται, ότι θα αφήσει να φύγουν, «μέσα από έναν ειδικό διαδρόμου οι Ρώσοι και Ουκρανοί μισθοφόροι που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα», υπόσχεται την «αμνήστευση όσων έχουν καταθέσει τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα», τη «δημιουργία μίας ουδέτερης ζώνης πλάτους 100 χιλιομέτρων στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», (τα οποία δεν έχουν οριοθετηθεί και θα το πράξη μονομερώς το Κίεβο), υπόσχεται «αποκέντρωση εξουσιών» με μεταφορά αρμοδιοτήτων στους νομάρχες, και «την προστασία της ρωσικής γλώσσας» με Συνταγματικές εγγυήσεις. Υπόσχεται ακόμα ότι θα γίνουν σύντομα δημοτικές και βουλευτικές εκλογές. (Οι βουλευτικές προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο).
Το αμερικανικό «ειρηνευτικό σχέδιο», περιλαμβάνεται και πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης . Όλα τα σημεία θα πρέπει να υλοποιηθούν ταυτοχρόνω και όχι διαδοχικά.

  Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Ντένις Πασούλιν δήλωσε ότι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» δεν θα υπάρξουν εάν δεν τους εγγυηθεί δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ.
\
Παράλληλα συνεχίζεται από τα αμερικανόφιλα διεθνή μμε ο πόλεμος της βλακώδους προπαγάνδας . Εκπρόσωπος της «αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης» του Κιέβου, δήλωσε ότι περίπου 300 αυτονομιστές σκοτώθηκαν την Πέμπτη από αεροπορικές επιδρομές και πυρά όλμων. Ο εκπρόσωπος του Ουκρανικού National Security and Defense Council (NSDC), κ. Volodymyr Chepovy, ανακοίνωσε ότι ο τοπικός πληθυσμός στην Donbas δεν υποστηρίζει τις ενέργειες των μελών των παράνομων ένοπλων ομάδων. Μετά τα τρία Τ- 64 βρέθηκε και ένα BTR-80, που το είχαν οι αυτονομιστές και το οποίο είχε περάσει τεχνικό έλεγχο σε... συνεργείο του ρωσικού στρατού στις 31 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: