16/6/14

Η πραγματική Οικονομία

Έρχεται επιτέλους η «Ανάπτυξις» της…. Πάολας

του Σπύρου Χατζάρα

Εντάξει! Κουραστήκατε. Το λέει και το Ταμείο, που διαπιστώνει «κόπωση»
στην προσπάθεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, αλλά τώρα που μιλάμε, το αναπτυξιακό μήνυμα περνάει τα Απέννινα και την Αδριατική και πλησιάζει στις ακτές μας. Κουράγιο. Ε-Ε-Έρχεται.! Σε λίγο θα είναι εδώ.
Στις 22 Μαΐου, η Ιταλική στατιστική υπηρεσία (Istat), ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα υπολογίζει τα λεφτά από τη διακίνηση ναρκωτικών, την πορνεία και το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων , στους Εθνικούς της Λογαριασμούς.
Η καταγραφή της «παράνομης οικονομικής δραστηριότητας», στην οποία οι συμβαλλόμενοι «συμμετάσχουν εθελοντικά», προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ΕΣΛ), του 2010, και καθίσταται υποχρεωτική για τα κράτη μέλη της ΕΕ από τον Σεπτέμβριο, οπότε η «Γιουροστάτ» θα δώσει «κατευθυντήριες οδηγίες» για το πως θα υπολογίζεται το «εισόδημα» από την πορνεία, τα ναρκωτικά και τα λαθραία τσιγάρα.
Η μαφία με τα κορίτσια της και της Κοντσίτες της, τα ναρκωτικά της και τα λαθραία τσιγάρα της θα γίνει η ατμομηχανή της «ευρω-ανάπτυξη». Οι πλανόδιοι πωλητές πρέζας πέριξ του Πολυτεχνείου θα είναι, «αναπτυξιακός πόλος».
Η ένταξη των παράνομων δραστηριοτήτων στο ΑΕΠ, θυμίζει το Colpo Grosso του 1987, όταν με τον συνυπολογισμό της Ιταλικής «παραοικονομίας, αυξήθηκε το ιταλικό ΑΕΠ εν μία νυκτί κατά 18% .
Το ίδιο «γκρίζο» κόλπο, έγινε και το 2006 με τη λογιστική αύξηση του ελληνικού AEΠ κατά... 25%, από τον Aλογοσκούφη. Τότε , που συνυπολογίστηκε και το εισόδημα και από τα νόμιμα «σπίτια», το ελληνικό ΑΕΠ ανέβηκε, «εικονικά», στα 228 δισ. ευρώ από τα 181 δισ. που ήταν το 2005, και το Δημόσιο Χρέος έπεσε στο 85,6% του ΑΕΠ από το 107% το 2005, αλλά μετά μας …χρεοκόπησαν και μας έβαλαν στον γύψο το 2009, επειδή η Ελλάδα είχε χρέος 298,7 δισ. ευρώ ή 127% επί του εικονικού ΑΕΠ.
Και φυσικά, μετά από 5 χρόνια μνημονική «θεραπεία» και δίαιτα, ανέβασαν το χρέος σε 328,7 δις, (30 δις παραπάνω), ενώ υπάρχει και ένα χρέος 70 δις ευρώ, (που δεν υπολογίζεται στην κεντρική διοίκηση) και αφορά σε δάνεια του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Αυτό σημαίνει ότι τον Απρίλιο του 2014, το πραγματικό δημόσιο χρέος ήταν 398,7 δις ευρώ ή 221,5% του ΑΕΠ, χωρίς να υπολογίζουμε τις «συμφωνίες ανταλλαγής» (swaps), για τις οποίες δεν υπάρχουν (και δεν δίνονται) στοιχεία.

Αλλά να, ο Ματέο τώρα , προσθέτοντας το μεροκάματο της Κοντσίτα στο εθνικό εισόδημα θα αυξήσει το ΑΕΠ του κατά 2% , (σύμφωνα με την Eurostat). Με τον τρόπο αυτό, οι «πουτάνες» και τα «πρεζόνια» θα βοηθήσουν τον Ρέντζι να φέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας κάτω από το 3% του Μάαστριχτ, οπότε το ιταλικό χρέος θα γίνει «βιώσιμο» και η «κρίσις χρέους» του ευρώ θα αποτελεί παρελθόν.
Η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας, εκτιμά ότι η αναθεώρηση των Εθνικών Λογαριασμών θα οδηγήσει σε αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ κατά 3,2%, ενώ το ΑΕΠ της Βρετανίας, θα αυξηθεί κατά 1% .
Η Ευρώπη χάρις στο «συναινετικό» μεροκάματο της μουσάτης Κοντσίτα
βρήκε την πηγή της οικονομικής ανάπτυξης.
Η «ελεύθερη και εκούσια επιλογή ερωτικού συντρόφου», η «ελεύθερη και εκούσια αγορά πρέζας» θα τροφοδοτεί την ανάπτυξη.
Αυτό έβλεπε και ο αναπτυξιακός δήμαρχος Θεσσαλονίκης που εκλέχτηκε με το σύνθημα «δώσε πρέζα στον λαό», και ο επίσης αναπτυξιακός προστάτης του λαθρεμπορίου, ο λαθροδήμαρχος της ισλαμικής Αθήνας. 
  Δυστυχώς οι ληστείες και οι κλοπές που είναι ακούσιες δεν θα μετράνε, οπότε χάθηκε η «αναπτυξιακή διάσταση» των ένοπλων αγωνιστών κατά του καπιταλισμού. 
  Στους επόμενους μήνες, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αυξήσουν το ΑΕΠ τους, και κάπως έτσι, θα του βγει και του φον Αντωνάκη η «ανάπτυξις» 0,6% στο τέλος του χρόνου και η «φουλ ανάπτυξη» το 2015, για την οποία θα εργαστεί ο Gikas ο αναπτυξιακός, που είχε δώσει προφορικές εξετάσεις στη Σύνοδο της «Λέσχης» στο St. Moritz, (9-12 Ιουνίου 2011), και πέρασε, ( με λίαν καλώς), οπότε τώρα έγινε υπουργός Μπίλντερμπεργκ.
Όμως ο καθηγητής, ο φίλος του φον Αντωνάκη, που πρότεινε δια της «Καθημερινής», επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της ευρωζώνης στα 75 έτη, έμεινε μετεξεταστέος και αδιόριστος.
Και εγώ το 2012 που πρότεινα προεκλογικά εξόφληση σε 50-100 χρόνια με σταθερό επιτόκιο 0.75% , (τότε που το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν 0.5%), τα άκουγα μόνος μου διότι οι «νοικοκυραίοι», ψωνίζουν «σταθερότητα» και πρεζο-ανάπτυξη στου Rογκάκου.
Στο επίκεντρο της επιθεώρησης της τρόικας που αρχίζει τον Ιούλιο, θα είναι η άρση των περιορισμών στις μαζικές απολύσεις, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας και να ευνοηθούν «οι αναπτυξιακές προσλήψεις και οι επενδύσεις». 
 Μέσω των απολύσεων, θα έρθουν μέχρι το 2018, και οι 550.000 θέσεις εργασίας που υποσχέθηκε προεκλογικά ο κ.Σαμαράς. Χαμός προσλήψεων. Πάνω από 4,5 χιλιάδες μέχρι τέλος του έτους στην Ιονία οδό. 1.983 προσλήψεις στον χώρο της Υγείας από τον Μάκη τον Φασίστα. 1000 προσλήψεις οπλιτών στο Υπουργείο Άμυνας. 600 προσλήψεις στη ΔΕΗ. Πάνω από 35.000 προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ. Χαμός . Πάρε κόσμε.
«Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στην αρχή ενός αγαθού κύκλου ανάκαμψης», αναφέρεται στην έκθεση του Ταμείου. Άλλωστε θα μετράνε και τα «εκούσια εισιτήρια», των «παράτυπων», στο πλοίο των οκτώ, στη γραμμή Τουρκία-Ευρώπη. 
  Για όσους ελπίζουν από τη νόμιμη οικονομία τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Η ουκρανική κρίση «φρενάρει» την ανάπτυξη και η Παγκόσμια Τράπεζα στην εξαμηνιαία της έκθεση εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% το 2014, έναντι 3,2% που ανέμενε ενώ στις τις ΗΠΑ, η ανάπτυξη θα είναι 2,1% έναντι προβλέψεων 2,8% .
Στην Ιαπωνία ο Αμπε αυξάνοντας την προσφορά χρήματος πέτυχε ανάπτυξη 6,7% το πρώτο τρίμηνο του 2014 με πληθωρισμό 3,2%. «Ανορθόδοξο», σύμφωνα με τις θεωρίες της αγοράς αλλά πραγματικό. Και ο Άμπε αύξησε τη ζήτηση και όχι τη φούσκα των παραγώγων. Αυτά έλεγα και εγώ το 2012, αλλά είπαμε. Οι «νοικοκυραίοι», ψωνίζουν «σταθερότητα» και πρεζο-ανάπτυξη στου ρογκάκου.
Μετά τα μέτρα ασπιρίνες του Μόντι η «ενδεικτική ισοτιμία» ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ,»διατηρήθηκε στο 1,3547. Σωθήκαμε!
Ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ είπε στο Reuters ότι «εάν η ΕΚΤ θέλει να αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή οικονομία, θα πρέπει να αγοράσει μεγάλης αξίας κρατικά ομολόγα των χωρών μελών. Έτσι θα μπορούσαν να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού». «Πρόκειται, άλλωστε, για κάτι που εφαρμόζουν εδώ και αρκετό καιρό χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία». Δηλαδή πράγματα που λέμε και γράφουμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Αλλά είπαμε: Οι «νοικοκυραίοι», ψωνίζουν «σταθερότητα» και πρεζο-ανάπτυξη στου Ρογκάκου και αυτό θα εισπράξουν. Πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

ΥΓ. Με τα νέα ευρωπαϊκά λογιστικά πρότυπα η Αλβανία και το Κόσσοβο θα χτυπήσουν την πόρτα των G7!

Δημοσιεύτηκε στην ΑΛΦΑΕΝΑ 14-06-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  29/3/23 Η 29η Μαρτίου στην Ιστορία Η 29η Μαρτίου είναι η 88η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 277 μέρες μέχρι το τέλος του έτ...