9/4/17

9 Απριλίου 1944. Οι Ελασίτες συλλαμβάνουν και εκτελούν 44 αστυνομικούς

Ήταν και τότε Κυριακή των Βαίων. 9 Απριλίου 1944. Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ προκάλεσαν τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας από την Αθήνα προς την Πάτρα. (Είχαν ανατινάξει ένα κομμάτι από τις γραμμές).
Ο εκτροχιασμός έγινε ανάμεσα στα χωριά Δερβένι και Πεταλού Κορινθίας. Στο τρένο μαζί με τους επιβάτες ταξίδευαν και 44 αστυνομικοί που είχαν αποφοιτήσει από τη σχολή στην Αθήνα, και πήγαιναν για να αναλάβουν υπηρεσία στα τμήματα της Πάτρας και της Κέρκυρας. Και οι 44 συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι από τον ΕΛΑΣ.
Ξεκίνησαν από το σημείο του εκτροχιασμού, πέρασαν από τα χωριά Πεταλού, Ροζενά, Κουμαριάς και μετά από πορεία 5 ωρών έφτασαν στην Ευρωστίνα (Ζάχολη). Επειδή οι 6 τραυματίες καθυστερούσαν την κίνηση ανταρτών και δεν μπορούσαν να ακολουθούν, εκτελέστηκαν αμέσως μόλις η φάλαγγα άφησε πίσω της την Ευρωστίνα.
Οι εκτελεσθέντες στην Ζάχολη  ήσαν :
-Αγγελόπουλος Γεώργιος χωροφύλακας
-Δημακόπουλος Παναγιώτης αστυφύλακας
- Μουντούρος Σπυρίδων αρχιφύλακας
-Παπαδημητρόπουλος Νικόλαος αρχιφύλακας
- Σιδέρης Γεώργιος αστυφύλακας
-Σταματόπουλος Γρηγόρης αστυφύλακας.
Οι υπόλοιποι συνέχισαν την πορεία προς Σαραντάπηχο, Γκούρα. Οι 37 από τους άλλους 38 αστυφύλακες, εκτελέστηκαν την Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου 1944 στη θέση «Σωληνάρι» του χωριού Δεχούνι Αχαΐας.

Το χρονολόγιο της 9ης Απριλίου θα βρείτε στο .....
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: