12/6/14

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

Οι ισλαμιστές θα «φάνε» τον Θάτσι;

Αμέσως μετά τους κυριακάτικους πανηγυρισμούς της «Νίκης» ο κ. Θάτσι, (όπως είχαμε προβλέψει), βρέθηκε μόνος και ηττημένος.
Την Τρίτη (10 Ιουνίου) τρία κόμματα της «αντιπολίτευσης» ανακοίνωσαν τον σχηματισμό τρικομματικής συμμαχίας για την απομάκρυνση του κ. Θάτσι από την εξουσία.
Η Δημοκρατική Ένωση Κοσσόβου (LDK) που κέρδισε τελικά 30 έδρες., η «Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου», (AΑΚ), που θα έχει 13 έδρες στη νέα Βουλή και η «Πρωτοβουλία για το Κόσσοβο» των Φατμίρ Λιμάι και Γιακούμπ Κρασνίκι που θα έχει 7 ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν, πως την πρωθυπουργία θα αναλάβει ο κ. Ραμούς Χαραντινάι και ζήτησαν από την πρόεδρο του Κοσσόβου να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον τρικομματικό συνασπισμό που διαθέτει 50 έδρες έναντι των 36 του κ. Θάτσι.
Η ανακοίνωση του συνασπισμού την Τρίτη, προκάλεσε σοκ στην Πρίστινα.
Oι πιθανότητες του «συνασπισμού» να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη , (παρά το ότι τον αντιμετωπίζουν εχθρικά οι «μειονότητες», και ιδίως οι Σέρβοι που θεωρούν τον κ. Χαραντινάι ως εγκληματία πολέμου) ενισχύθηκαν από τη δήλωση του ηγέτη του κινήματος Vetevendosje ,Αλμπίν Κούρτι, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει Τρίτη κυβέρνηση Θάτσι, και ότι το κόμμα του θα στηρίξει «μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την ελπίδα.»
Ο κ. Κούρτι όμως, έθεσε ως όρους για την στήριξη του, πρώτον να μην εφαρμοστούν οι συμφωνίες με τη Σερβία που συνομολογήθηκαν υπό την αιγίδα στηρίξει της ΕΕ και δεύτερον σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Το εκπληκτικό είναι ότι σε τηλεγράφημα του Ρώυτερς (10 Ιουνίου) των Fatos Bytyci/ Matt Robinson/Tom Heneghan το κίνημα του κ Κούρτι , περιγράφεται ως «αριστερό».
Το PDK που αιφνιδιάστηκε κατέφυγε καταρχήν σε «συνταγματικές ερμηνείες».
Το σύνταγμα του Κοσσόβου προβλέπει ότι ο Πρόεδρος δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε συνεννόηση με το κόμμα ή τον συνασπισμό που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός παρουσιάζει τη κυβέρνηση του στη Βουλή και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης. Αν η κυβέρνηση δεν λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας ,
ο Πρόεδρος οφείλει να διορίσει άλλον υποψήφιο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, εντός δέκα ημερών. Εάν και πάλι η κυβέρνηση δεν εξελέγη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ,
ο Πρόεδρος πρέπει να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές.
Ο κ. Χαραντινάι είπε στην «KlanKosova TV» ότι ο τρικομματικός συνασπισμός είχε κάθε δικαίωμα να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αντί του PDK.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Χαϊρεντίν Κούτσι, στενός συνεργάτης του Θάτσι, δήλωσε ότι , «αυτό αποτελεί παραβίαση του συντάγματος», και ότι «το σύνταγμα ορίζει σαφώς πως η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανήκει στο νικητή των εκλογών, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το PDK».
Ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσόβου Ενβέρ Χασάνι σε δήλωση   που μετέδωσε η τηλεόραση της Πρίστινα είπε,  «ότι η εντολή μπορεί να δοθεί μόνο σε μια συμμαχία που δημιουργήθηκε πριν από τις εκλογές και η οποία είχε κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων.» Άλλοι «συνταγματολόγοι» όμως συμπεριλαμβανομένου του και του τέως «Τιτοικού» μεγαλοδικηγόρου Αζέμ Βλάση, υποστηρίζουν ότι και ο μετεκλογικός συνασπισμός μπορεί να λάβει την εντολή.».
Οι αλβανικές εφημερίδες «Express» και «Gazeta Blic», επικαλούμενες «αξιόπιστες πηγές» έγραψαν ότι ο Θάτσι σε μια πρώτη προσπάθεια να διασπάσει τη συμμαχία των αντιπάλων του και να παραμείνει στην εξουσία «προσέφερε τη θέση του πρωθυπουργού στον Χαραντινάι, χωρίς ακόμα να υπάρξει αντίδραση στην προσφορά».
Το PDK πάντως ξεκαθάρισε ότι αν δεν λάβει από την πρόεδρο την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η διαδικασία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης θα είναι μακρά και αναμφιβόλως θα έχει αποφασιστικό λόγο ο διεθνής παράγων καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την παρουσία και την επιρροή των σαλαφιστών σουνιτών στο Κοσσυφοπέδιο, που μετατρέπεται σε ευρωπαϊκή βάση της Αλ Κάιντα.
Σε διάσκεψη για τον ισλαμιστικό κίνδυνο που έγινε στο Βελιγράδι  ο ισλαμολόγος Μίρολιουμπ Γιέφτιτς ,είπε ότι ο βαχαμπισμός είναι πολύ διαδεδομένος μεταξύ των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και ότι ο αλβανικός εθνικισμός σε σχέση με το ριζοσπαστικό Ισλάμ είναι δευτερεύον πρόβλημα.
«Όποιος νομίζει ότι το πρόβλημα είναι η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας», είναι αισιόδοξος είπε ο κ. Γιέφτιτς τονίζοντας ότι η Αμερική και η ΕΕ έδωσαν εκατομμύρια στο Κοσσυφοπέδιο και στον Θάτσι ενισχύοντας τον αλβανικό εθνικισμό ελπίζοντας ότι θα είναι σε θέση να ελέγξει τους ισλαμιστές, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος», διότι ο Χασίμ Θάτσι βρέθηκε σε δύσκολη θέση υπό την πίεση του ριζοσπαστικού Ισλάμ, που δεν θέλει την ένωση με την Αλβανία αλλά τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στην Ευρώπη.
Η Ρωσική δορυφορική τηλεόραση RT μετέδωσε ρεπορτάζ στο οποίο κατονομάζεται η φάρα των Κρασνίκι ως «έχουσα πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράνομη οργάνωση της Αλ Κάιντα στη Σερβία, τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο, και την ΠΓΔΜ, με έδρα στην Πρίστινα.»
Ο κ. Γιακούμπ Κρασνίκι είναι εκ των ηγετών του συνασπισμού κατά του Θάτσι, του οποίου ηγείται ο «μετριοπαθής μουσουλμάνος» κ. Χαραντινάι, που κατάγεται από οικογένεια καθολικών αλλά δηλώνει πως «δεν ξέρει πως του ήρθε και έγινε μουσουλμάνος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: