30/6/14

Το Γουάν γίνεται παγκόσμιο

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC), υπέγραψε χθες στη Βασιλεία της Ελβετίας στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών , (ΒΙS) , μνημόνια συνεργασίας με τις κεντρικές τράπεζες του Λουξεμβούργου και της Γαλλίας για την επιτήρηση, την συναλλαγών σε Γουάν.
Την περασμένη Τετάρτη η Kεντρική Tράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι η China Construction Bank θα αναλάβει την εκκαθάριση των συναλλαγών σε γουάν στο Λονδίνο και την επομένη όρισε την Bank of China για την εκκαθάριση στη Φρανκφούρτη.

Στις 27 Ιουνίου με δηλώσεις στο επίσημο όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τη «Λαϊκή Ημερησία», ο πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Tian Guoli , δήλωσε ότι η παγκοσμιοποίηση του Γιουάν,RMB), θα ωφελήσει όχι μόνο την κινεζική οικονομία, αλλά και θα συμβάλει στην παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.
Το γουάν δεν υποτιμήθηκε ούτε κατά τη διάρκεια της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης του 1997 ούτε το 2008 είπε ο πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας και τόνισε ότι το γουάν έχει τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει ένα διεθνές νόμισμα, διότι η οικονομία της Κίνας κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο και το εμπόριο της την πρώτη ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας αποτελεί 12,4 % του παγκόσμιου και το εξωτερικό της εμπόριο 11,4% του συνόλου του διεθνούς εμπορίου.
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η εκροή Γουάν από την Κίνα πρώτο τρίμηνο του 2014 έφτασε στα 340 δισεκατομμύρια (55.740.000.000 δολαρίων).

Τα πέντε βήματα για την διεθνοποίηση του γουάν είναι:1) κυκλοφορία στο εξωτερικό,2) χρησιμοποίηση στις συναλλαγές, 3) χρησιμοποίηση στους εμπορικούς διακανονισμούς , 4) χρησιμοποίηση στην κεφαλαιοποίηση και τις επενδύσεις, 5) παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Το πρώτο βήμα και το δεύτερο βήμα έχει ουσιαστικά επιτευχθεί.

Ήδη ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής είναι έτοιμες να κάνουν το γουάν επίσημο αποθεματικό τους νόμισμα.
Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Dai Xianglong, προέβλεψε ότι θα χρειαστούν περίπου 10 χρόνια για να επιτευχθεί ένα υψηλό επίπεδο διεθνοποίησης του Γουάν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=KPT6K_wlxQU