8/6/14

Νοβορωσσία και ευρω-εξελίξεις

Μόσχα: Αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία …μέχρι νεωτέρας

Μετά τα ραντεβού στην Νορμανδία η Ρωσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ψύχραιμα την κατάσταση, παρά τις προβοκάτσιες όπως η σύλληψη ενός ρωσικού τηλεοπτικού συνεργείου, και να μην αντιδρά στις αμετροεπείς απειλές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που δίνουν «τελεσίγραφα» και προθεσμίες ενός μηνός στον Πούτιν.

Εκ μέρους της Ρωσικής ηγεσίας η πρόεδρος της Άνω Βουλής , κ.Βαλεντίνα Ματβιένκα, απάντησε στις απειλές για νέες κυρώσεις και για απομόνωση, λέγοντας ότι, «σύμφωνα με όλους τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς οι κυρώσεις που επιβάλλονται κατά της Ρωσίας είναι παράνομες.Μόνο τα Ηνωμένα Έθνη, μπορούν να επιβάλουν τέτοιες κυρώσεις» , ενώ τόνισε ότι, «η Ρωσία είναι τόσο έντονα ενσωματωμένη στην παγκόσμια πολιτική και την παγκόσμια οικονομία, που είναι αδύνατο να απομονωθεί».

Η κ. Ματβιένκα εξήγησε ότι «αν και ο κατάλογος με τα ρωσικά αντίμετρα είναι έτοιμος, η Ρωσία δεν θεωρεί αναγκαίο να ανακοινώσει ακόμα αντίποινα για τις κυρώσεις», αν και «μπορεί να έρθει ο χρόνος όταν η Ρωσία θα προβεί αναγκαστικά σε αντίποινα», παρόλο που, «δεν θα ήθελε ένα τέτοιο σενάριο να υλοποιηθεί».
Η κ. Ματβιένκα μάλιστα προειδοποίησε τους ευρωπαίους τι σημαίνουν τα αντίποινα. «Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», ειπε, «ενδιαφέρονται για συνεργασία με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Το εμπόριο της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές χώρες αποτιμάται στα 450 δισεκατομμύρια δολάρια, και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα».

Παράλληλα ο επικεφαλής των «Σιλόβικι» Σεργκέι Πατρούσεφ, δήλωσε ότι η στάση της Ρωσίας για τον Πορόσενκο θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες ενέργειές του, και ότι «πρώτα πρέπει να σταματήσει την αιματοχυσία».
Εκ μέρους της Νέας Ρωσίας, ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Ντένις Πουλίσιν, απαντώντας στην πρόταση του Πορόσενκο να παραδώσουν τα όπλα και να λάβουν αμνηστία, πρόσθεσε τα υπόλοιπα.
«Διάλογος θα υπάρξει όταν αποσυρθούν τα στρατεύματα από τα εδάφη μας και εφόσον πραγματοποιηθεί ανταλλαγή των κρατούμενων και από τις δύο πλευρές. Αφού συμβεί αυτό τότε ίσως είναι πιθανή μία συνομιλία με τον Ποροσένκο», ο οποίος, «σίγουρα δεν είναι πρόεδρός μας, γιατί δεν τον εκλέξαμε».
Η Νέα Ρωσία που ανέλαβε τον έλεγχο τριών μεθοριακών διαβάσεων, έχει πλέον άμεση οδική επικοινωνία με την Ρωσία.
Έκκληση προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας να επιδείξει μεγάλη προσοχή στη χρήση στρατιωτικής ισχύος εναντίον των αντιαμερικανων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Μεγάλη προσοχή στη χρήση στρατιωτικής ισχύος ζήτησε και όχι διακοπή της.Ενω ο βασιλιάς της σοκολάτας δήλωσε. «Δεν επιθυμώ πόλεμο, αλλά ειρήνη».

Μαρίν Λεπέν: Η ΕΕ έχει αναθέσει την εξωτερική της πολιτική στις ΗΠΑ

Η ΕΕ έχει χάσει τον έλεγχο της εξωτερικής της πολιτικής της την οποία έχει παραχωρήσει στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στο ρωσικό κανάλι RT, η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν.
«Η Διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η απόλυτη καταστροφή. Καμία ανεξάρτητη φωνή της λογικής δεν ακούγεται. Όποτε η ΕΕ μιλάει για τις εξωτερικές υποθέσεις, είτε θα δημιουργήσει νέα προβλήματα είτε θα κάνει τα πράγματα χειρότερα», είπε η κ. Λεπέν, και τόνισε: «Έχουμε κάνει μεγάλα λάθη εξωτερικής πολιτικής υπό την επιρροή της Ουάσιγκτον, και το χειρότερο από αυτά είναι η Συρία».

Για την κρίση στην Ουκρανία είπε ότι η Ευρώπη δεν είχε κανένα δικαίωμα να εκβιάζει το Κίεβο γα να διαλύσει τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, προσφέροντας μια συμφωνία εταιρικής σχέσης με την Ουκρανία - που θα σήμαινε διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία. Η ΕΕ ξεκίνησε σαφέστατα τον εκβιασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο, και έκτοτε δεν έχει κάνει τίποτα προς τη σωστή κατεύθυνση για να καταλήξουμε σε μια ειρηνική και λογική λύση, αλλά κάνει τα πράγματα χειρότερα, με απειλές, εκβιασμούς και τις κυρώσεις.

Η κ. Λεπεν χαρακτήρισε ευγενώς «παραμύθια» τις κορώνες από το Κίεβο για ένταξη στη ΕΕ διότι η Ουκρανία «δεν έχει το οικονομικό επίπεδο να ενταχθεί στην ΕΕ», και πρόσθεσε ότι είναι προσωπικά αντίθετη σε κάθε διεύρυνση της ΕΕ, και δεν θα ήθελα τα προβλήματα της Ένωσης να εξαχθούν και να επιβαρύνουν χώρες οικονομικά υποβαθμισμένες όπως η Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: