7/4/17

Πανταμόνιο

Η Φιλανδία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία για τον δανεισμό δυο Πάντα του Tao-Sauli και της Tao-Jenni, για τα 100 χρόνια της Φιλανδίας.
Ο δανεισμός τους ζεύγους των αξιαγάπητων Πάντα ήταν υπόσχεση του κινέζου Πρόεδρου Xi Jinping κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ελσίνκι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η λεγόμενη «διπλωματία των Πάντα » πιστεύεται ότι ξεκίνησε τον 7ο αιώνα, όταν
η Κνεζα αυτοκράτειρα Wu Zeitan της δυναστείας Tang έστειλε ένα ζευγάρι Πάντα στην Ιαπωνία.
Στη σύγχρονη εποχή, αναβίωσε το 1941, όταν ο Τσιαν Κάι-Σεκ έστειλε ως δώρο στο ζωολογικό κήπο του Μπρονξ δύο Πάντα ως «ευχαριστώ» στις ΗΠΑ. Κατά την κομμουνιστική εποχή, ο Πρόεδρος Μάο έστειλε τα αξιολάτρευτα Πάντα ως δώρα στους συμμάχους στη Σοβιετική Ένωση, τη Βόρεια Κορέα, αλλά και στον Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον.
Στη δεκαετία του 1980, η Κίνα αποφάσισε να στέλνει τα Παντα αποκλειστικά ως δάνειο, απαιτώντας όλα τα Πάντα ανεξάρτητα από τον τόπο γέννησης να ανοίκουν στην Κίνα. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2008 στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, η οποία ειναι ο βιότοπος των Παντα η Κίνα αποφάσιζε να δανείζει τα ΄ζωα σε ζωολογικούς Κήπους και για αναπαραγωγή αλλά και βιολογική έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: