5/4/12

Όλα ανοιχτά για Τράπεζες και νέα χρεοκοπία

Ο Μάριο Ντράγκι, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης αποκάλυψε την πρόθεση της Φρανκφούρτης να προχωρήσει σε διαχωρισμό των ελληνικών τραπεζών σε βιώσιμες και μη. Έχοντας εστιάσει το πρόβλημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μια ενδεχόμενη κατάρρευση του οποίου θα οδηγούσε την Αθήνα σε χρεοκοπία, και την ευρωζώνη σε διάλυση, ο Μάριο Ντράγκι θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις διεθνείς αγορές. Και να… υποχρεώσει την Ελλάδα να θωρακιστεί πίσω από ένα υγιές και παρεμβατικό τραπεζικό σύστημα, διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση λειτουργεί, αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και ανταποκρίνεται με ρυθμούς πολύ κατώτερους των περιστάσεων και των πραγματικών αναγκών της χώρας.
Από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα κάνει πράξη την… απειλή της, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ήδη προχωρήσει στην επανακεφαλαιοποίησή τους, από το Μνημόνιο ΙΙ. Μια διαδικασία που θα φέρει εκ των πραγμάτων πιο κοντά το… Μνημόνιο ΙΙΙ, για το οποίο μιλούν σχεδόν όλοι στο εξωτερικό, και με… υπονοούμενα ο Λουκάς Παπαδήμος. Εν τω μεταξύ, σε φιάσκο εξελίσσεται η όλη διαδικασία, ΡSI me διαρκείς παρατάσεις για την συμμετοχή των ομολογιούχων, που είναι κυρίως hedge funds. Ομολογιακός τίτλος 450 εκατ. ευρώ που λήγει στις 15 Μαΐου «αρνείται» να συμμετάσχει στη διαδικασία της ανταλλαγής των ομολόγων καιθα με βάση την απόφαση της ISDA στις 9 Μαρτίου θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός που θα σημάνει νέα χρεοκοπία για τη χώρα μας. Ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι προέκυψε πρόβλημα σε συνολικά 18 σειρές ομολόγων ξένου δικαίου.
Αρχικά είχε δοθεί παράταση για τις 4 Απριλίου, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν σε νέα παράταση για ορισμένους κατόχους ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου, μέχρι τις 18 Απριλίου. Όπως είχε ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των κατόχων ομολόγων ξένου δικαίου που δεν θα πάρουν μέρος στο PSI+. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker έχει δηλώσει πως δεν συνιστά χρεοκοπία η μη έγκαιρη αποπληρωμή των ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο.
Άγνωστη παραμένει και η στάση που θα τηρήσουν οι οίκοι αξιολόγησης απέναντι στην χώρα μας, υπο το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στη διαδικασία της ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.
Νέο "αγκάθι" αποτελεί ομάδα Ελλήνων μικροομολογιούχων που αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία που ίδρυσαν Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου που κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης. Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Κώστας Χρυσόγονος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ακόμα η υπόθεση με τους λίγους ομολογιούχους που είχαν "χαρτιά" υπο ξένο Δίκαιο.
Ο κ. Χρυσόγονος ανέλαβε την υπεράσπιση των ομολογιούχων έναντι του ελληνικού κράτους, το οποίο με την απόφαση του αυτή «αυτοκτόνησε», καθώς αποτρέπει τους αποταμιευτές και όχι επενδυτές -όπως χαρακτήρισε τα φυσικά πρόσωπα- να αγοράζουν στο μέλλον κρατικά ομόλογα της πατρίδας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Τουρκόσπορος δεν περιμένει να μάθει από τον Λαφαζάνη. Εχει πληροφορίες από πρώτο χέρι. Του τα λέει η Σκύλα που έχει άνθρωπο μέσα στο Λάγκλέϋ

 Και τα σκυλάκια της Σκύλας ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για αυτά που τους είπε το Λάγκλεϋ οτι πρέιει οπωσδήποτε να μάθουμε Ε! Αφού το είπε ...