22/9/20

Η 22α Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

 967. Ο Βίχμαν ο πρεσβύτερος της Σαξωνίας νικήθηκε και σκοτώθηκε στη μάχη του Βόλιν της Πομερανίας. Οι νικητές ήσαν ο Μιέσκο Α΄ της Πολωνίας και ο Δούκας της Βοημίας Μπολέσλαος Α΄



1040. Ο Ερρίκος Γ΄ ο Ευσεβής, της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, νικήθηκε στη μάχη του Κουλμ στη Βόρεια Βοημία, από τον στρατό του Δούκα της Βοημίας , Βρετίσλαο Α΄ (Μπρέτισλαβ) που προηγουμένως είχε λεηλατήσει την Κρακοβία. 

1236. Οι Εσθονοί Σαμογίτες υπό τον Δούκα Βύκιντας και οι Λιθουανοί Σεμιγάλλιοι ,υπό τον Δούκα Μιντάουγκας κατεσφαξαν το Τάγμα των Αδελφών του Ξίφους στη μάχη του Σιαουλάι και οι εναπομείναντες Αδελφοί του Ξίφους αφομοιώθηκαν από το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών. 

1499 . Μετά από τη νίκη των ελβετικών καντονιών στον πόλεμο της Σουαβίας, επί του αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού Α΄, υπογράφηκε η συνθήκη της Βασιλείας, ανάμεσα στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την Ελβετική Συνομοσπονδία με την οποία ο Αυτοκράτορας αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ελβετών.

1586. Ο Άγγλος Λυρικός ποιητής Φίλιπ Σίντνεϋ σκοτώθηκε στη μάχη του Ζούτφεν, στην Ολλανδία κατά την οποία οι ισπανοί νίκησαν τις δυνάμεις της Δημοκρατίας των Επτά Ηνωμένων Επαρχιών και τους Άγγλους συμμάχους των.

1735. Ο Ρόμπερτ Γουόλπολ ήταν ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός που απέκτησε ως επίσημη κατοικία την Ντάουνιγκ Στριτ 10 που ηταν δώρο του βασιλιά Γεωργίου Β. 

1784. O Γκριγκόρι Σέλιχοφ ίδρυσε το πρώτο ρωσικό οικισμό εμπόρων και ναυτικών στην νήσο Κόντιακ της Αλάσκας.
1789. Κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1787-1792, οι Ρώσοι υπό τον Αλεξάντερ Βασίλεβιτς Σουβαρόφ συνέτριψαν παρά τον ποταμό Ρίμνικ της Ρουμανίας τετραπλάσια τουρκική δύναμη υπό τον Μεγάλο Βεζύρη Γιουσούφ-πασά στις 11/22 Σεπτεμβρίου 1789. Οι Τούρκοι προχωρούσαν προς την Φωξάνη που την κατείχαν οι Αυστριακοί, και ο Σουβαρόφ, αφού διέσχισε 100 χιλιόμετρα σε 2-3 μέρες, στις 11/ 22 Σεπτεμβρίου 1789, πέρασε στις 6 το πρωί με 25.000 στρατιώτες, τον ποταμό Ρίμνικ και επιτέθηκε σε 100.000 Τούρκους. Η μάχη του Ρίμνικ διήρκεσε 12 ώρες, και οι Τούρκοι είχαν 20.000 νεκρούς ενώ οι Ρώσοι μόνο 600 . Άλλοι 2000 Τούρκοι πνίγηκαν στον Ποταμό κατά την άτακτη υποχώρηση. Ο Ρώσοι δεν έπιαναν αιχμαλώτους. Μόνο 400 κράτησαν. Για την νίκη στο Ρίμνικ ο Σουβαρόφ έλαβε από την Αικατερίνη Β' το τίτλο του κόμη του Ρίμνικ το παράσημο του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου Α' Τάξης. Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ενθουσιασμένος συνέθσετον αντικριστό χορό «Η Νίκη των Ηρώων» (Der Sieg vom Helden K.587) προς τιμήν του Αυστριακού στρατηγού Ιοσία φον Κόμπουργκ.


1792. Η Γαλλικη Εθνοσυνέλευση μία ημέρα μετά την ανακήρυξη της πρώτη Γαλλικής Δημοκρατίας αποφάσισε να εισαγάγει ένα νέο επαναστατικό ημερολόγιο και η 22α Σεπτεμβρίου ήταν η 1η Βαντεμιαίρ του πρώτου έτους του Γαλλικού Δημοκρατικού Ημερολογίου. Την 1η Βαντεμιαίρ τα γαλλικα επαναστατικά στρατεύματα εισέβαλαν χωρίς κήρυξη πολέμου στη Σαβοΐα, η οποία ανήκε στο Βασίλειο της Σαρδηνίας-Πεδεμοντίου.


1812.Στην Ισπανία, το  Κορτέζ ντε Κάντιθ ανέθεσε στον Δούκα του Γουέλινγκτον την υπέρτατη διοίκηση των Ισπανών στρατευμάτων κατά τον Πόλεμο εναντιων των Γάλλων.

1839. Αφιερωμένος στην Νίκη στον πόλεμο του 1812, θεμελιώθηκε στη Μόσχα ο ναός του Σωτήρος Χριστού. 

1862 .Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν υπέγραψε τη Διακήρυξη της Χειραφέτησης , σύμφωνα με την οποία όλοι οι σκλάβοι στην Αμερική θα απελευθερώνονταν από την 1η Ιανουαρίου. Στην Πρωσία ο Ότο φον Μπίσμαρκ διορίστηκε καγκελάριος και  ταυτόχρονα υπουργός των εξωτερικών.


1908. Στις 22 Σεπτεμβρίου/5 Οκτωβρίου, ο Πρίγκιπας Φερδινάνδος της Βουλγαρίας ανακήρυξε την Ανεξαρτησία της Βουλγαρίας και στέφθηκε Βασιλιάς της στο Βελίκο Τίρνοβο, για να δείξει την ιστορική σύνδεση μεταξύ του Δεύτερου και του Τρίτου Βουλγάρικου Βασιλείου. Ο Βασιλιάς έφτασε στον σταθμό Τραπέζιτσα του Βελίκο Τίρνοβο από το Ρούσε με το βασιλικό ατμοκίνητο τραίνο «Κορόνα Εξπρές». Μέσα στο τραίνο, έγραψε το Μανιφέστο, με το οποίο προκήρυξε την Ανεξαρτησία της Βουλγαρίας μπροστά στην εκκλησία των «Σαράντα Μαρτύρων». Η κυβέρνηση που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Βουλγαρίας. Από αριστερά προς τα δεξιά: Αντρέι Λιάπτσεφ, στρατηγός Νταναήλ Νικολάεφ, Νικόλα Μουσάνοφ, Αλεξάνταρ Μαλίνοφ, Τόντορ Κράστεφ, στρατηγός Στέφαν Πάπρικοφ, Ιβάν Σαλαμπάσεφ και Μιχαήλ Τάκεφ
1914. Το γερμανικό υποβρύχιο U-9 που περιπολούσε στα νότια της Βόρειας Θάκασσς με πλοίαρχο τον Οτο Βέντιγκεν βύθισε ανοικτά των ολλανδικών ακτών ,σε λιγότερο από μια ώρα, τρία βρετανικά καταδρομικά, (HMS Aboukir, HMS Hogue, και HMS Cressy), από μία ώρα. 1.459 Βρετανοί ναύτες έχασαν τη ζωή τους. Είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες επιτυχίες υποβρυχίου. δράσεων όλων των εποχών. 

1915. 
Η συνάντηση του Βενιζέλου με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, κατέληξε για άλλη μια φορά σε διάσταση απόψεων και ο Βενιζέλος, υπέβαλλε την ίδια μέρα την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο βασιλιάς, αφού συγκάλεσε το «Συμβούλιο του Στέμματος», αποφάσισε να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε μια τύπου «οικουμενική» κυβέρνηση, πρόεδρος της οποίας θα ήταν ο Αλέξανδρος Ζαΐμης 
 στρατεύματα της Αντάντ αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες μετά την παραίτηση Βενιζέλου, παραβιάζοντας την ουδετερότητα της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1921. Η Κοινωνία των Εθνών, δέχθηκε τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία. 


1923. Σχηματίστηκε η 43η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Αλεξάνταρ Τσάνκοφ. Στη Λιουμπλιάνα πραγματοποιήθηκε η φεμινιστική συνέλευση του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, και ιδρύθηκε η  Φεμινιστική Συμμαχία. 

1933. Με διάταγμα του Υπουργού Διαφωτισμού και Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς που δημοσιεύθηκε στις 22 του Σεπτέμβρη 1933 ιδρύθηκε το Επιμελητήριο Πολιτισμού του Ράιχ (Reichskulturkammer) για το συντονισμό όλων των τομέων της πολιτιστικής ζωής και των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών του πολιτιστικό τομέα.


1935. Στη Μόσχα , το Συμβούλιο των Κομισάριων  της Σοβιετικής Ένωσης δημιούργησε τον στρατιωτικό βαθμό του Στρατάρχη της Σοβιετικής Ένωσης.


1937. Κατά τον Ισπανικό Πόλεμο, έληξε η μάχη για τον έλεγχο της ορεινής διάβασης Ελ Μαθούκο, που κράτησε 16 ημέρες. (6-22 Σεπτεμβρίου) και στην οποία ενεπλάκησαν 30.000 άνδρες του Φράνκο και της Λεγεώνας Κόνδορ. Ο στόχος των εθνικιστών ήταν να ανοίξουν το δρόμο για τις Ανατολικές Αστούριες. Αν και οι δυνάμεις τους ήταν επτά φορές υψηλότερες, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να σταματήσουν την προέλαση των εθνικιστών για δύο εβδομάδες..
Βρέθηκε νεκρός στο  ξενοδοχείου «Κεντρικόν» της Κορίνθου Ιωάννης Συκουτρής . Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι πέθανε από συγκοπή, αλλά αργότερα έγινε γνωστό ότι είχε δηλητηριαστεί. Πιθανότατα τον δολοφόνησε η SoE . Είχε μεσολαβήσει ταξίδι του στη Γερμανία, όπου ήλπιζε να δει την ανασύσταση του αρχαιοελληνικού πνεύματος από τους Ναζί.

1939 . Οι Σοβιετικοί και οι Γερμανοί συναντήθηκαν στο Βιστούλα. Πραγματοποιήθηκε κοινή παρέλαση της Βέρμαχτ και του Κόκκινου Στρατού στο Μπρεστ μετά το τέλος της εισβολής στην Πολωνία. 

1940 .Τα Ιαπωνικά στρατεύματα εισήλθαν στη γαλλική Ινδοκίνα.Υπογράφηκε  μεταξύ της Φινλανδικής κυβέρνησης και  Γερμανίας στρατιωτική συμφωνία για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

1943. Το γερμανικό θωρηκτό «Τίρπιτς» που βρισκόταν σε φιόρδ  Κάα στη Βόρεια Νορβηγία, δέχθηκε επίθεση από βρετανικά υποβρύχια "μίνι" και υπέστη σοβαρές ζημιές αλλά δεν βυθίστηκε.

1944 . 
Οι Ελασίτες μπήκαν στους Γαργαλιάνους. Ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε το Ταλίν.

1946. Οι Κομμουνιστές, μετά από ολοήμερο αγώνα  κατέλαβαν  τη Δεσκάτη.
 1947Τις  πρώτες πρωϊνές ώρες τής 22-9-1947 πολυμελέστατη συμμορία επετέθη έξ όλων των σημείων, κατά του Δυρραχίου Μεγαλοπόλεως υποστηριζόμενου υπό 23 Χωροφυλάκων και Διμοιρίας ΜΑΥ. Μετά πολύωρο μάχη, οι συμμορίτες κατεβαλαν τη φρουρά. Εφονεύθησαν επτά  Χωροφύλακες και έξ άνδρες ΜΑΥ. Οι αντάρτες μία γραία και έν επταετές παιδί, και έκαψαν 18 σπίτια εθνικοφρόνων και λεηλατήθησαν τα υπόλοιπα.

1955. Στην Κύπρο επίθεση ομάδας της ΕΟΚΑ υπό τον Ρένο Κυριακίδη, στο μεταλλείο στο Μιτσερό.. Εξουδετέρωσαν τους φρουρούς και αποκόμισαν εκρηκτικές ύλες.

1958. Δήλωση του Μακάριου στη βουλευτή των Εργατικών Μπάρμπαρα Κασλ ότι είναι πρόθυμος να δεχτεί μετά από μια περίοδο αυτοκυβέρνησης τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, εάν η βρετανική κυβέρνηση αποσύρει το σχέδιο Μακμίλαν.

 1961
 Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή σήραγγας εκτροπής των υδάτων του Αχελώου, μεταξύ της Δ.Ε.Η. και της Αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρίας Κάιζερ.Άρχισαν στο Ηράκλειο Κρήτης οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση 1.000 χρόνων από την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες από το Νικηφόρο Β' Φωκά. 


1964. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου δήλωσε ότι προτίθεται να ενοποιήσει το Ι.Κ.Α. με διάφορα άλλα ασφαλιστικά ταμεία εργατοϋπαλλήλων. Οργή των τραπεζοϋπάλληλων και άλλων εργαζόμενων σε δημόσιους οργανισμούς.

1965. Το Συμβούλιο Ασφαλείας  των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε  την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο  μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για την κατοχή του Κασμίρ.

1971.  O γενικός γραμματέας του σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Λεονίντ Μπρέζνιεφ,  έφθασε στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Γιόζιπ Μπροζ Τίτο.

1972. Στη Χιλή, ο Πρόεδρος  Σαλβαδόρ Αλιέντε εθνικοποίησε την πολυεθνική εταιρεία ΙΤ. Στην Αργεντινή,  για Τρίτη φορά από το 1955  απαγορεύτηκε  στον Χουάν Ντομίνγκο Περόν να μετάσχει στις προεδρικές εκλογές.

1974. Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέγραψε στην ημερήσια διάταξη για πρώτη φορά το «παλαιστινιακό ζήτημα», αναγνωρίζοντας ντε φάκτο την ΟΑΠ και τον ηγέτη της Γιάσερ Αραφάτ, ως εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους του παλαιστινιακού λαού.

 1975. Η Σάρα Τζέιν Μουρ στο Σαν Φρανσίσκο προσπάθησε να σκοτώσει τον Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ. 

1980 . Το Ιράκ εισέβαλε στο Ιράν σε μια προσπάθεια να πάρει τον έλεγχο του δίαυλου Σατ αλ-Αράμπ, η σύγκρουση Ιράκ-Ιράν κλιμακώθηκε σε πόλεμο, που διήρκεσε οκτώ χρόνια και προκάλεσε τουλάχιστον 1.000 000 νεκρούς. 


1984. Ο Γερμανός  Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν τίμησαν μαζί στο Βερντέν τους νεκρούς της μάχης του Βερντέν.


1985. Οι υπουργοί Οικονομικών των  ΗΠΑ, της Βρετανίας, τη Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας υπέγραψαν στο Ξενοδοχείο Πλάζα της Νέας Υόρκης τη συμφωνία για παρέμβαση στις αγορές για να  υποτιμηθεί το δολάριο   των ΗΠΑ σε σχέση με το γιεν της Ιαπωνίας και  το γερμανικό Μάρκο της Γερμανίας. Στη συνέχεια δολάριο ΗΠΑ υποτιμήθηκε σημαντικά,
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιούς παραδέχθηκε ότι οι Γάλλοι μυστικοί πράκτορες, βούλιαξαν στη Νέα Ζηλανδία το πλοίο της «Γκρηνπις».


1991. Στο Τατζικιστάν τέθηκε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.

 1992 .Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας δεν μπορεί να πάρει αυτόματα την θέση της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας και ότι και αυτή όπως και άλλες πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα για τη δημιουργία μιας επιτροπής για τη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. 

1993 . Κατά τον υπερπληθωρισμό στην Γιουγκοσλαβία, ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο από την 1η Οκτώβριου θα κυκλοφορούσε το Ισχυρό δηνάριο, με ισοτιμία 1 εκατομμύριο πληθωρικά δηνάρια    θα αντιστοιχούσαν με ένα νέο δηνάριο.

Κατά την προσγείωση στο Σουχούμι ένα Γεωργιανό Τουπόλεφ 154 καταρρίφθηκε από τους Αμπχάζιους αυτονομιστές. 

1996. Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ, με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Σημίτη, ελαβε 41,49% και 162 έδρες, έναντι 38,12% και 108 έδρες της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, ΚΚΕ ΑΕ  5,6% και 11 έδρες,  Συνασπισμός 5,1% και 10 έδρες,  ΔΗΚΚΙ 4,4% και 9 έδρες, ενώ η Πολιτική Άνοιξη με 2,94% δεν μπήκε  στη Βουλή. Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ.
Ο Λεβόν Τερ-Πετροσιάν εξελέγη πρόεδρος της Αρμενίας.


 
1998 . Στο όρος Τσιτσεβίτσα στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο, άρχισε εκκαθαριστική Στο επιχείρηση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των Αλβανών Τρομοκρατών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Ντράγκολιουμπ Γιάνκοβιτς ανακοίνωσε ότι εναντίον 178 Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου είχαν ασκηθεί διώξεις για τρομοκρατία, ότι βρίσκονταν προφυλακισμένοι  και ανακρίνονταν 927 και ότι 538 Αλβανοί είχαν καταδικαστεί και εξέτιαν ποινές για τρομοκρατία.

1999. Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν  αυλούς φτιαγμένους από οστά πουλιών  που τα χρονολόγησαν ως 9.000 ετών

2002.Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Κερδισε τις Γερμανικές εκλογές. 

2004. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέπεμψε για λόγους ηθικής τάξεως τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος επί σειράν ετών υπήρξε εκ των θερμοτέρων υποστηρικτών του. Αιτία αποπομπής του υπουργού ήταν η μετεγγραφή του φοιτητή γιου του από Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας για «λόγους προσωπικής του ασφαλείας».

2011.Μεγάλη πτώση στις  παγκόσμιες χρηματαγορές, εν μέσω φόβων για επερχόμενη  ύφεση.

2012. Ο υπουργός Σιδηροδρόμων του Πακιστάν, Γκουλάμ Αχμάντ Μπιλούρ, προσέφερε  αμοιβή 100.000 δολαρίων για όποιον θα σκότωνε τον Κόπτη σκηνοθέτη  της ταινίας «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων» Νακούλα Μπασελέι Νακούλα, της οποίας η Πρώτη Προβολή έγινε τον Ιούλιο  του 2012  και που εμφάνιζε τον Μωάμεθ, ως μπάσταρδoς, ομοφυλόφιλος, παιδόφιλος, άρπαγα και κλέφτη.
2013. Στις εκλογές για το 18ο γερμανικό Κοινοβούλιο η CDU/CSU υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έλαβε τις περισσότερες ψήφους αλλά έχασε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Οι Φιλελεύθεροι απότυχαν για πρώτη φορά να περάσουν το 5%.
Στην Ελβετία στο  δημοψήφισμα για κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, το 73% ψήφισε ΟΧΙ.

2015.Πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο

Δεν υπάρχουν σχόλια: