25/9/20

Ο Νικηταράς , ο Μακρυγιάννης , ο Ξάνθος και η Στοά

 

Σαν σήμερα , το 1849 πέθανε ο «Τουρκοφάγος». Ο εθνικός ήρωας. Ο μέγας Πατριώτης . Ο  Νικήτας Σταματελόπουλος. 

Ο  Νικηταράς, πέθανε ως πάμφτωχος, τυφλός και  επαίτης. Η σύνταξη του  είχε κοπεί από τους συνταγματικούς» «μεταρρυθμιστές» του μνημονίου του 1843. Από τον  Μαυροκορδάτο, και τον  Μακρυγιάννη τους υπαλλήλους του Μαξ Ρότσιλντ

Οι ίδιοι , όμως, και η Στοά, έδωσαν τιμητική  σύνταξη στον  ψεύτη πλαστογράφο και απατεώνα Μανολάκη Ξάνθο, επειδή «θυμήθηκε» ότι ο Καποδίστριας αρνήθηκε να αναλάβει την αρχηγία που του προσέφερε ο λαδέμπορας.

 Ο Μανωλάκης Ξάνθος, ο άκαπνος, ο ψεύτης και πλαστογράφος,  ήταν Μασόνος για αυτό οι «Μεταρρυθμιστές» του Μνημονίου του 1943, του έδωσαν τιμητική σύνταξη αν και έκοψαν όλες τις συντάξεις των Αγωνιστών, για να υπάρξει πρωκτογενές πλεόνασμα και να πληρωθούν οι τόκοι στους δανειστές.

Ο Νικηταράς ήταν Πατριώτης και πολεμιστής, και δεν ήταν Μασόνος. Για αυτό του έκοψαν τη σύνταξη. Αλλά επειδή οι «μεταρρυθμιστές» και η Στοά νοιάζονται για τον άνθρωπο, του έδωσαν άδεια επαίτου στον Πειραιά. Και μετα από 6 χρόνια επαιτείας πέθανε .

 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άγιο το χώμα που τον σκέπασε ! Πού να φανταστούν τα σημερινά παιδιά, τι εστί Νικηταράς, Τουρκοφάγος και τι εστί μάχη με σπαθί, που σε δέκα λεπτά είσαι πτώμα και δεν μπορείς να σηκώσεις ούτε το χέρι σου....

Ανώνυμος είπε...

Εσένα Χατζάρα σε έχουν προσεγγίσει ποτέ οι μασόνοι για να σε κάνουν μέλος στη Στοά;

Ανώνυμος είπε...

Προδομένος και παραμελημένος, όπως πολλοί μεγάλοι άνδρες μέχρι σήμερα -, από το ελλαδικό και τότε νεοσύστατο, αλλά πάντα υπό κατοχή – κράτος, ο Νικηταράς έφτασε μέχρι του σημείου να καταστεί ζητιάνος και τυφλός από τις διώξεις που του επεφύλαξε η κυβέρνηση του Βασιλέα Όθωνα.

Ο Νικηταράς φυλακίστηκε το 1839 με την ανυπόστατη κατηγορία ότι επιθυμούσε την αντικατάσταση του Όθωνα από έναν Ρώσο πρίγκιπα. Παρέμεινε στην φυλακή επί 18 μήνες όπου και έχασε την όραση του από τα βασανιστήρια και το ζάχαρο από το ποίο έπασχε. Στην συνέχεια του δόθηκε μία «άδεια επαιτείας», ώστε να μπορεί να ζητιανεύει στον ναό της Ευαγγελίστριας κάθε Παρασκευή. Μετά το 1843 του δόθηκε μία πενιχρή σύνταξη, η οποία δεν αρκούσε καν για να του εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Μυήθηκε στην Φιλική Εταιρία στις 18 Οκτωβρίου του 1818 και στις 23 Μαρτίου του 1821 εισήλθε στην Καλαμάτα μαζί με τους άλλους στρατιωτικούς αρχηγούς, σε μία από τις πρώτες πράξεις της Επαναστάσεως. Πήρε μέρος στην Μάχη του Βαλτετσίου και την Μάχη των Δολιανών όπου με μία ισχνή δύναμη 200 ανδρών κατάφερε να αποκρούσει χιλιάδες τούρκων, κερδίζοντας έτσι το προσωνύμιο του Τουρκοφάγου. Οι συγκεκριμένες μάχες αποτέλεσαν το ουσιαστικό προοίμιο της Άλωσης της Τριπολιτσάς που αποτέλεσε σταθμό για την εδραίωση και την εξέλιξη της Επανάστασης του 1821, στην οποία όχι μόνο πήρε μέρος ο Νικηταράς, αλλά και διακρίθηκε.Στις 26 Ιουλίου του 1822 οι τούρκοι αρχίζουν να μπαίνουν στα στενά των Δερβενακίων και η θηριώδης σε μέγεθος στρατιά του Δράμαλη απειλεί να πνίξει την Επανάσταση. Μετά από λίγο άρχισαν να δέχονται πυρά από τον Αντώνη Κολοκοτρώνη και τους άνδρες του. Εν τέλει οπισθοχώρησαν και αποφάσισαν να πάρουν το πέρασμα προς τον Άγιο Σώστη.

Όμως ο Νικηταράς και ο Παπαφλέσσας είχαν ήδη ειδοποιηθεί και βρίσκονταν στην περιοχή. Η τουρκική πομπή βρέθηκε περικυκλωμένοι και υπό διασταυρούμενα πυρά. Από τα ανατολικά βρισκόταν ο Νικηταράς και ο Παπαφλέσσας και από τα δυτικά οι άνδρες του Αντώνη Κολοκοτρώνη. Οι τούρκοι πέφτουν ενώπιον της Ιεράς Μανίας των Ελλήνων που πολεμάνε για Πατρίδα, Πίστη και Ελευθερία. Η νύχτα έσωσε τους τούρκους, οι οποίοι μέχρι εκείνη την ώρα είχαν μετρήσει ήδη 4500 νεκρούς και η στρατιά του Δράμαλη διασπάστηκε με λίγους να καταφέρνουν να φτάσουν στην Κόρινθο και το κύριο μέρος του στρατεύματος να επιστρέφει στην Τίρυνθα.

Δύο μέρες μετά στις 28 Ιουλίου ο Δράμαλης επεχείρησε δεύτερη φορά να φτάσει στην Κόρινθο, όμως γνώρισε και άλλη μία πανωλεθρία, μικρότερης βέβαια εμβέλειας και εν τέλει αποκλείστηκε στην Κόρινθο, όπου βρήκε το αρμόζον τέλος του μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της στρατιάς του, υποκύπτοντας στην πείνα τις αρρώστιες.Σε κεντρική μορφή της Μάχης των Δερβενακίων αναδείχθηκε ο Νικήτας Σταματελόπουλος, ο επονομαζόμενος και Νικηταράς ο Τουρκοφάγος. Στην μάχη αυτή σύμφωνα με ιστορικές πηγές έσπασε τρία σπαθιά κατά τη διάρκεια της μάχης, σκοτώνοντας τούρκους, ενώ στο τέλος της μάχης το χέρι του είχε αγκυλωθεί και δεν άφηνε με κανέναν τρόπο το σπαθί.

Αυτό το σπαθί υπήρξε και ο τελευταίος πλειοδότης όταν το, στην πραγματικότητα πάντοτε ανελεύθερο, ελλαδικό κράτος έβαλε σε πλειστηριασμό το σπίτι του Ήρωα Νικηταρά, ο οποίος πέθανε πάμπτωχος. Στις 24 Ιουλίου 1825 ένα έγγραφο έθετε την ελευθερία του Έθνους στην δικαιοδοσία της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό το έγγραφο δεν το υπέγραψαν ο Υψηλάντης και ο Νικηταράς. Ο μεν πρώτος τέθηκε γρήγορα στο περιθώριο και ο δεύτερος είχε την μοίρα που προαναφέραμε. Η εποχή της ξενοκρατίας είχε ξεκινήσει και κρατάει μέχρι τις μέρες μας.

102 χρόνια από την Προδοσία στην Μικρά Ασία. Η 26η Μαίου 1022

 Απόσπασμα από το Κύριο άρθρο    του "ΕΜΠΡΟΣ" της 26/05/1922