27/9/20

Η 27η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

 



1130. Η Νότια Ιταλία και η Σικελία συγχωνεύθηκαν σε ένα ενιαίο σικελικό βασίλειο.Ο Ρογήρος Β ' της Αλτάβιλλα έλαβε σαν ανταμοιβή για την υποστήριξη στον Πάπα Ανάκλητος Β το στέμμα του βασιλιά της Σικελίας. Το στέμμα παραδόθηκε στον Δούκα της Απουλίας στην πόλη Αβελίνο, στις 27 Σεπτεμβρίου Η στέψη του Rex Siciliae, ducatus Apuliae et principatus Capuae πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο, στις 25 Δεκεμβρίου 1130.
1331. Οι Πολωνοί του Βασιλιά Λαδίσλαου Α΄ του Βραχύ νίκησαν το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών στην ολοήμερη και πολύνεκρη μάχη του χωριού Πιόβτσε , 29 χλμ νότια του Τορούν. Ο γερμανικός στρατός είχε 7.000 άνδρες και οι Πολωνοί ήσαν 5.000  . O διοικητής των Γερμανών Ρόις φον Πλάουεν και άλλοι 40 ιππότες αιχμαλωτίστηκαν . 73 Ιππότες σκοτώθηκαν. Οι Τεύτονες ιππότες αποσύρθηκαν στο Τορούν. Στο πεδίο της μάχης έμειναν 2600 από τους Γερμανούς και 1700 από τους Πολωνούς.

1422 . Ο Μέγας Δάσκαλος του Τευτονικού Τάγματος Πολ φον Ρούσντορφ, ο βασιλιάς της Πολωνίας και Λαδοσλάβος  Β' Γιάγκελον, και ο Μέγας Δούκας της Λιθουανίας Βυτάτας, υπέγραψαν τη Συνθήκη  Ειρήνης της λίμνης Μέλνο.

1480. Οι Ισπανοί ηγέτες Ισαβέλλα της Καστίλης και Φερδινάνδος της Αραγονίας, με την έγκριση του Πάπα Σικστ Δ', καθιέρωσαν την Ισπανική Ιερά Εξέταση.
1529.Άρχισε η Πρώτη πολιορκία της Βιέννης από τον Σουλεϊμάν Α΄ τον Νομοθέτη. 

1540. Ο Πάπας Παύλος Γ ́ ενέκρινε  το καταστατικό του μοναχικού «Τάγματος των Ιησουϊτών», που δημιουργήθηκε έξι χρόνια νωρίτερα με Γενικό Ηγούμενο τον Ιγνάτιο Λογιόλα


1557. Τρομακτική πλημμύρα στο Παλέρμο .Περισσότερα  από 7.000 θύματα.

1567. Στη Γαλλία, οι δυνάμεις των Ουγενότων προσπάθησαν με τη λεγόμενη «Έκπληξη του Μω», να απαγάγουν τον ανήλικο βασιλιά, Κάρολο Θ, προκαλώντας την αναζωπύρωση του εμφύλιου πόλεμου. Οι αυλικοί υποχώρησαν άτακτα στο Παρίσι.

1590 .Ο Πάπας Ουρβανός Ζ΄ πέθανε 12 ημέρες μετά την εκλογή του.

1605 .Οι Σουηδοί νικήθηκαν από την Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία στη μάχη του Κίρχολμ.

1650.Έκρηξη του ηφαιστείου Κολούμπος βορειανατολικά της Σαντορίνης και σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από αυτήν και σε βάθος 500 μέτρων.

1669. Μετά την αποτυχία του Μοντσενίγου να ανεφοδιάσει τον Χάνδακα τον Αύγουστο, ο καπετάνιος των Ενετικών δυνάμεων Φραντσέσκο Μοροζίνι, απέμεινε με 3.600 άνδρες και λιγοστά εφόδια για να υπερασπιστεί το φρούριο. Επομένως, αποδεχθεί τους όρους και παραδόθηκε στον Μεγάλος Βεζίρη Αχμέτ Κιοπρουλή, της στις 27 Σεπτεμβρίου 1669. Με τη συνθηκολόγηση οι Χριστιανοί είχαν τη δυνατότητα να φύγουν με ό, τι θα μπορούσαν να μεταφέρουν ενώ Βενετία διατήρησε τη Γραμβούσα, τη Σούδα και τη Σπιναλόγκα.

 1791. Κατά την Γαλλική Επανάσταση  η  «Συντακτική» μετά από πρόταση του Αντριέν Ντουπόρτ ψήφισε με συνοπτική «διαδικασία» τη «χειραφέτηση των Εβραίων» και έκανε όλους τους Εβραίους,  Γάλλους πολίτες.

1810. Στον Πόλεμο της Ιβηρικής έγινε η Μάχη του Μπουζάκο ανάμεσα σε 25000 Αγγλους και 25000 Πορτογάλους που διοικούσε ο Άρθουρ Γουέλσλι  Ουέλινγκτον

και 65.000 Γάλλους του Αντρέ Μασένα και του Μισέλ Νεύ. Νίκησαν οι     Αγγλο-πορτογάλλοι που ειχαν1.250 νεκρούς.  Οι Γάλλοι είχαν 4.500 νεκρούς ή τραυματίες.
1821. Στο Μεξικό, ο Τριγκαράντε στρατός υπό τον Αγκουστίν ντε Ιούρμπάντ μπήκε θριαμβευτικά στην πόλη του Μεξικού. Το Μεξικό απέκτησε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1822. Ο Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν ανακοίνωσε  την αποκρυπτογράφηση της Στηλης της Ροζέτας.

1831.Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου/9 Οκτωβρίου. Η δολοφονία στο Ναύπλιο του Εθνάρχη Ιωάννη Καποδίστρια, από ανθρώπους των Ρότσιλντ, της Στοάς της Ζακύνθου, και τους Υδραίους της Εταιρίας της Ανατολής.

1864 . Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια δολοφονίας του Έλληνα Μητροπολίτη Τάρνοβου.Ο βούλγαρος δολοφόνος Χατζή Ντιμίταρ δραπέτευσε στην Βλαχία.



1905. Εκτελέστηκε με απαγχονισμό, στις φυλακές του Μοναστηρίου, ο μακεδονομάχος Καπετάν Κώτας που είχε συλληφθεί στις 9 Ιουνίου 1904, από τους Τούρκους , κατόπιν προδοσίας των κομιταζήδων της ΕΜΕΟ. Οι τελευταίες λέξεις του Καπετάν Κώστα Χρήστου που ήταν αγράμματος, μπροστά στην αγχόνη ήταν ,«Ζήτω ο Ελληνισμός!». Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, το χωριό του Ρούλια ονομάσθηκε στη μνήμη του Κώτας.

1915. Το ιταλικό θωρηκτό Μπενεντέτο Μπριν βυθίστηκε στο λιμάνι του Μπρίντιζι, από έκρηξη που σημειώθηκε στην πυριτιδαποθήκη του. Έχασαν τη ζωή τους 21 αξιωματικοί και 433 υπαξιωματικοί  και ναύτες.

1922. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ παραιτήθηκε από το θρόνο του υπέρ του μεγαλύτερου γιου του, Γεώργιου Β'.

1923. Αποχώρησαν οι ιταλικές δυνάμεις από την Κέρκυρα.



1936.  Στην Ισπανία έληξε η πολιορκία του  Αλκαζάρ ντε Τολέδο με την κατάληψη της; Πόλης από την  5η  ισπανική Λεγεώνα,  υπό τον στρατηγό Χοσέ Βερέλα.Έναρξη των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

1939. Μετά από τρεις ημέρες βομβαρδισμών, η πόλη Βαρσοβία παραδόθηκε στους Γερμανούς.


1940 .Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία υπέγραψαν στο Βερολίνο το Τριμερές Σύμφωνο του Άξονα Βερολίνου-Ρώμης-Τόκιο.

1941.Ιδρύθηκε από την SoE, το Κ.Κ.Ε. και άλλους συνοδοιπόρους το ΕΑΜ.

1943. Στην Νάπολη άρχισε η τεραημερη  εξέγερση της Καμόρα "Αντίστασης" κατα των Γερμανών.

1944. Μυστική Συνάντηση Μπελογιάννη Κανελλόπουλου στα Κύθηρα .


1947. Στην Αθήνα, συνεδρίασε το  νόμιμο κλιμάκιο  της ΚΕ του ΚΚΕ που ενημερώθηκε για το σχέδιο «Λίμνες».  Πήραν μέρος οι: Στέργιος Αναστασιάδης, Χρύσα Χατζηβασιλείου, Μήτσος Βλαντάς, Παναγιώτης Μαυρομάτης, Κώστας Καραγιώργης, Σωτήρης Σουκαράς και Αχιλέας Μπλάνας. Ο Νίκος Πλουμπίδης παρόλο που βρισκόταν την Αθήνα δεν πήρε μέρος στη συνεδρίαση. «Επίτηδες δεν ήταν παρών», έγραψε ο Στέργιος Αναστασιάδης στην έκθεσή του προς το κλιμάκιο του ΠΓ που βρισκόταν στο εξωτερικό.
Στη Βαρσοβία, ιδρύθηκε Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων , Κομινφόρμ. Η Κομινφόρμ δημιουργήθηκε από τα ΚΚ Σοβιετικής Ένωσης,ΚΚ Βουλγαρίας, το Κόμμα Εργαζομένων Ουγγαρίας, το Ενιαίο Εργατικό Κόμμα Πολωνίας, το Εργατικό Κόμμα Ρουμανίας, το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας και τα ΚΚ Ιταλίας και Γαλλίας, και ήταν η απάντηση στην αμερικανική ιμπεριαλιστική επίθεση στην Ευρώπη με τη διακήρυξη του δόγματος Τρούμαν και του σχεδίου Μάρσαλ. Μέχρι την άνοιξη του 1948 η έδρα της Κομινφόρμ ήταν στο Βελιγράδι, στη συνέχεια, στο Βουκουρέστι.



1951. Ο ιρανικός στρατός κατέλαβε το βρετανικό διυλιστήριο πετρελαίου στο Αμπαντάν, η οποία στη συνέχεια εθνικοποιήθηκε επίσημα.

1952.Η Σοβιετική Ένωση απέρριψε την συνθήκη με την Αυστρία.


1955. Οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες κατακτητές δολοφόνησαν στη Λεμεσό, στη μεγάλη μαχητική διαδήλωση για την Ένωση τον 16χρονο Ανδρέα Γεωργίου. Στόχος των διαδηλώσεων της ΕΟΚΑ κατα το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 1955, ήταν να καταδειχθεί ότι ο αγώνας για την Ένωση ήταν καθολικός και ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα αντιμετώπιζε τους Άγγλους με όλα τα μέσα. Στη μεγάλη μαχητική διαδήλωση που έγινε στη Λεμεσό, στις 27 Σεπτεμβρίου 1955, ο Ανδρέας Γεωργίου βρισκόταν στην πρωτοπορία.. Σε κάποια στιγμή ο Ανδρέας ξέκοψε από το ρεύμα των διαδηλωτών και οι Άγγλοι στρατιώτες τον πυροβόλησαν θανάσιμα. Ήταν ο πρώτος νεκρός του αγώνα στη Λεμεσό. Σε αντίποινα για τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου Ανδρέα, ο Διγενής διέταξε την εκτέλεση του Άγγλου πράκτορα Χόλλοουντεϊ, αρχιμηχανικού του μεταλλείου Αμιάντου, ο οποίος εκτός από την εργασία του, ανέλαβε και τις μυστικές υπηρεσίες των Άγγλων στην περιοχή και οργάνωσε στα χωριά της περιοχής δίκτυα κατασκοπίας, με τη συνεργασία στρατού και αστυνομίας. Η διαταγή που δόθηκε από τον Αρχηγό ήταν να αφήσουν οι αντάρτες το εξής σημείωμα στο χώρο επίθεσης : «H EOKA τιμωρεί την άνανδρον δολοφονία του Ανδρέα Γεωργίου».

 1962. Στην Υεμένη, ο στρατός ανέτρεψε τη μοναρχία και ανακήρυξε τη δημοκρατία με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Αμπντουλάχ αλ Σαλάλα.


1963.Παραιτήθηκε η υπηρεσιακή η κυβέρνηση Πιπινέλη και η εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης δόθηκε στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Στυλιανό Μαυρομιχάλη.

1964 . Η Επιτροπή Γουώρεν, μετά από έρευνα δέκα μηνών ανακοίνωσε ότι Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ ήταν ο μοναδικός δολοφόνος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζων Κεννεντυ.

1967. Ο κ . Παναγιώτης Κανελλόπουλος έκανε δηλώσεις στους ξένους ανταποκριτές.

1972. Θεμελιώθηκαν δύο μονάδες του θερμοηλεκτρικού σταθμού της Δ.Ε.Η. στην Πτολεμαΐδα. Είκοσι επτά χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία και η Κίνα, τερμάτισαν  την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ τους  ανταλλάσσοντας πρεσβευτές.

1988. Στο κεντρικό  Κοσσυφοπεδίο στο χωριό Γκράτσαμ οι Αλβανοί για να τρομοκρατήσουν τους Σέρβους ξέθαψαν και διαμέλισαν δυο παιδάκια που είχαν ταφεί στο νεκροταφείο του χωριού μερικές ημέρες πριν. Οι κομμουνιστικές αρχές στο Κόσσοβο δεν συνέλαβαν κανέναν.

1989 . Βρόμικο 89. Η Βουλή την επομένη της δολοφονίας Μπακογιάνη αποφάσισε με 166 υπέρ, 121 κατά, και 7 λευκά την παραπομπής στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά του Ανδρέα Παπανδρέου .

1991 . Στη Σοβιετική Ένωση το  22ο  έκτακτο συνέδριο της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών αποφάσισε τη διάλυση  « της Κομσομόλ».

1993. Στην Αμπχαζία οι αντάρτες κατέλαβαν  το Σοχούμι.

1995. Η Βρετανία και Αργεντινή, 13 χρόνια μετά τον πόλεμο των Φόκλαντ, υπογράψαν συμφωνία για την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο νοτιοδυτικό Ατλαντικό. Τα Σκόπια έγιναν δεκτά στο Συμβούλιο της Ευρώπης με το όνομα πΓΔΜ.

1996. Οι φονταμενταλιστές ισλαμικού κ Ταλιμπάν κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα, Καμπούλ, και απαγχόνισαν τον κομμουνιστή πρώην αρχηγός του κράτους Νατζιμπουλά. Την εξουσία ανέλαβε ντε φάκτο ηγέτης ο Μουλάς Μοχάμετ Ομάρ.

1998. Στις γενικές εκλογές στη Γερμανία, έχασαν μετά από 16 χρόνια οι Χριστιανοδημοκράτες και Κολ και νέος καγκελάριος ανεδείχθη ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ που υποσχέθηκε να δώσει δουλειά στους άνεργους.

2001. Ο ηγέτης των αλβανών ανταρτών στα Σκόπια, Αλί Αχμέτι ανακοίνωσε τη διάλυση του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού.

2003 . Σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ στη Δημοκρατία της Αλτάι, στη Ρωσία 

2004.Τραγωδία στα Καμένα Βούρλα, Λεωφορείο με μαθητές από το Λύκειο Φαρκαδώνας Τρικάλων συγκρούστηκε με νταλίκα στο πέταλο του Μαλιακού.7 Νεκροί.

2006. Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Μομτσίλο Κράισνικ καταδικάστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης σε 27 χρόνια φυλάκισης.

2015. Στις βουλευτικές εκλογές   της Άνω Αυστρίας, το Κόμμα της Ελευθερίας έλαβε 30,4% . Στην  Καταλονία οι αυτονομιστές κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο, αλλά με ποσοστό κάτω του 50%. Η Γαλλία πραγματοποίησε τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εντός της Συρίας. Αεροπορικές επιθέσεις των σαουδαραβικών αεροσκαφών με στόχο της Υεμένης, στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία. Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://www.ert.gr/frontpage/ekdilosi-timis-mnimis-gia-ti-vythisi-toy-antitorpilikoy-vasilissa-olga/

κλασική ΕΡΤ ,

έχουν γεμίσει την Ελλάδα μνημεία με τους πεσόντες του Β' παγκοσμίου πολέμου, και το επισημοποιούν με εκδηλώσεις.
Κανείς μα κανείς σοβαρός στρατιωτικός - ιστορικός δεν έχει δηλώσει το τραγικό της Ιστορίας , δλδ ότι οι Άγγλοι μας επέβαλλαν και μας τράβηξαν σε μια μάχη με οδυνηρές απώλειες, χρησιμοποίησαν το ναυτικό μας, και το ναυτικό μας υπέστει αχρείαστες ζημιές και ανθρώπινες απώλειες.

Αυστηρή ουδετερότητα όφειλε η Ελλάς να απαιτήσει, αυτό πρέπει να μαθαίνουν οι νεώτεροι, και όχι τις πολιτικές - προπαγανδιστικές τελετές των φιλο-μπολσεβίκων κρατούντων.

Γιατί δεν έχουν γεμίσει με μνημεία και τελετές μνήμης τους τόπους μαρτυρίου Ελλήνων από τους κομμουνιστές ? . Και θεσμικά προπάντός, να αποδείξουν ότι τα έχουν ξεπεράσει. Και ότι μπορούν να προχωρήσουν μελλοντικά.

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...