27/9/20

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Ο Αλίεφ πήγε για Μαλί και μάλλον βγαίνει κουρεμένος

 Η «μυστική» επίθεση που ετοίμαζε το ΝΑΤΟ με τον Ερντογάν στην Αρμενία, και η μεταφορά των μισθοφόρων από τη Συρία, τελικά δεν ήταν και τόσο μυστική. Το Εριβάν και γνώριζε και ανέμενε. Η επίθεση δεν αιφνιδίασε. 

Η κυβέρνηση της Αρμενίας επέβαλε τον στρατιωτικό νόμο, και κήρυξε Γενική Επιστράτευση. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αραγίτικ Χαρουτιουνιάν, που ανακοίνωσε την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο και Επιστράτευση. 

 Το ΝΑΤΟ ζήτησε κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 Πάντως, εκτός από τις πραγματικές μάχες μαίνεται και ο επικοινωνιακός πόλεμος. 

Το πρωί της Κυριακής, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι η Αρμενία ξεκίνησε εντατικούς βομβαρδισμούς στις θέσεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και μίλησε για 14 θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. 

Με τη σειρά του, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν επίθεση προς την κατεύθυνση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ότι οι Αρμένιοι αμύνονται του πατρίου εδάφους. 

 Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας πρώτο έδειξε στην τηλεόραση τον βομβαρδισμό και την καταστροφή των αρμάτων μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στη γραμμή αντιπαράθεσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Σύμφωνα με την αρμενική πλευρά, το Αζερμπαϊτζάν έχασε τέσσερα ελικόπτερα, 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 10 άρματα μάχης και ΤΟΜΑ στις συγκρούσεις στο Καραμπάχ. 

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν διέψευσε την καταστροφή τριών αρμάτων μάχης και δύο ελικοπτέρων από τον αρμενικό στρατό. Η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν δημοσίευσε πλάνα από επίθεση στις θέσεις ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας «Osa» Το βίντεο εμφανίστηκε στο κανάλι youTube και δείχνει «τη στιγμή της καταστροφής του εχθρικού στρατιωτικού εξοπλισμού». 

 «Καλώ την Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθούν στη σοβαρότητα της κατάστασης. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας στον Νότιο Καύκασο, ο οποίος μπορεί να έχει τις πιο απρόβλεπτες συνέπειες. Ο πόλεμος μπορεί να ξεπεράσει την περιοχή και να είναι πιο διαδεδομένος. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να χρησιμοποιήσει όλους τους μοχλούς και να αποτρέψει την Τουρκία από το να εμπλακεί στη σύγκρουση», δήλωσε ο Πασινιάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας προς τους πολίτες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 29η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 29η Μαρτίου είναι η 89η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατά το   Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 277 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.  1430.  Η ά...