30/9/20

Η 30η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

489. Οι Οστρογότθοι υπό τον Θεοδώριχο το Μέγα, που είχαν εισβάλει στην βόρειο Ιταλία σε συμφωνία με τον αυτοκράτορα της Ανατολής Ζήνωνα , νίκησαν τις δυνάμεις του Οδόακρου, στη μάχη της Βερόνα. Μετά τη μάχη, ο Οδόακρος κατέφυγε στη Ραβέννα και 
ο Θεοδώριχος κατέλαβε το Μιλάνο και την Πάβια.

1139. Ισχυρός νυκτερινός σεισμός στον Καύκασο  κατέστρεψε την Γκαντζά , τώρα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Σκοτώθηκαν πάνω από 200.000 .

1190.Ο Ριχάρδος Α΄ της Αγγλίας που έφθασε στη Σικελία οδηγώντας το πρώτο τμήμα της Γ΄ Σταυροφορίας , κατέλαβε το κάστρο της Μπανάρα ως προειδοποίηση προς τον α τον Ταγκρέδος της Σικελίας . Ο Ριχάρδος απαιτούσε την απελευθέρωση της αδελφής του Ιωάννας, συζύγου του Γουλιέλμου Β' που ο Ταγκρέδος την είχε φυλακίσει, για την απόδοση της προίκας της ώστε να εκπληρώσει τις οικονομικές υποσχέσεις του προκατόχου του προς τους Σταυροφόρους, και ο Ταγκρέδος αρνήθηκε.

1399. O Ερρίκος Δ’ ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Αγγλίας.


1439. Επιδρομή Τούρκων Ιππέων  στην Βόρεια Ιταλία που έφθασε μέχρι το Φριούλι.

1499. Τούρκοι επιδρομείς κατέστρεψαν την Κάσαρα κοντά στο Ούντινε.

1520. Ο Σουλεϊμάν ο πρώτος που είναι γνωστός ως Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής από τους Γάλλους και ως Νομοθέτης από τους Οθωμανούς ανέβηκε στο θρόνο.

1636. Ισχυρός σεισμός μεγέθους πιθανώς 7,1 Ρίχτερ έπληξε την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Πολλοί Νεκροί και οι τραυματίες.

1681.Ο Λουδοβίκος ΙΔ ' της Γαλλίας προσάρτησε  στη Γαλλία το Στρασβούργο, που ήταν  «ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη» της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας επιβάλλοντας έτσι  τον γαλλικό έλεγχο της διέλευσης στον Ρήνο. Επίσης προσάρτησε το Καζάλε Μονφερράτο, που το απέσπασε από τον Δούκα της Μάντοβα.
1744. Κατά τον πόλεμο της Αυστριακή διαδοχής οι δυνάμεις του βασιλείου της Σαρδηνίας με τις οποίες συνεπραταν και 4000 Αυστριακοί ηττήθηκαν από τους Γάλλους και Ισπανούς στη μάχη της Μαντόνα ντελ Ολμο.

1745.Κατα τον δεύτερο πόλεμο για τη Σιλεσία μεταξύ του πρωσικού στρατού υπό τον Φρειδερίκο Β΄ και του ενωμένου αυστρο-σαξωνικού στρατού, υπό τον Κάρολο Αλέξανδρο της Λωρραίνης έγινε η Μάχη του Σορ, το σημερινό Τρουτνόφ στην Τσεχία, κατά την οποία ηττήθηκαν οι Αυστριακοί και οι Σάξωνες.

1772. Ο Πρώτος διαμελισμός   της Πολωνίας. Η Πολωνική  Δίαιτα αποδέχθηκε τη συνθήκη  της 5ης Αυγούστου 1772, που υπέγραψαν στην Αγία Πετρούπολη η Ρωσίας, η Αυστρίας και η Πρωσία με την οποία η Πολωνο-λιθουανική κοινοπολιτεία έχανε  το  30% της επικράτειάς της  και 4.500.000 κατοίκους .

1791 .Στο Παρίσι έγινε η τελευταία συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης. Οι βουλευτές επεφήμησαν τον βασιλιά. Ο λαός τον Μαξιμιλιανό Ροβεσπιέρο. Η όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Ο Μαγικός Αυλός» έκανε  πρεμιέρα στη Βιέννη.

1822. Ο Τουρκικός στόλος αποβίβασε στρατό στη Σούδα.

1858. Σεισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές στη Σόφια.

1876 . Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου ενέκρινε τη σύσταση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

1879. Στη Βουλγαρία έγιναν οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές.

1884. Υπογράφηκε τελωνειακή συμφωνία μεταξύ του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας και της Ανατολικής Ρωμυλίας.

1899. Ιδρύθηκε η Τράπεζα Κρήτης με έδρα τα Χανιά.


1911. Ο μητροπολίτης Γρεβενών,
Αιμιλιανός (Λαζαρίδης),
δολοφονήθηκε
από τους Βουλγάρους , ενώ πήγαινε
για να λειτουργήσει
στο χωριό Γκριντάδες.
Μαζί του δολοφονήθηκαν 
από τους κομιτατζήδες ο διάκονος Δημήτριος
και ο αγωγιάτης Αθανάσιος.
Μετά από έρευνες των κατοίκων
βρέθηκε το σώμα του Αιμιλιανού
μέσα στο δάσος στις 6 Οκτωβρίου 1911. Κηδεύτηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 1911 στα Γρεβενά.




1912. Η Σερβία και η Βουλγαρία ανακοίνωσαν επιστράτευση ενόψει του Βαλκανικού Πολέμου.

1915. Ο Σερβος στρατιώτης Ράντογιε Λιούτοβατς έγινε ο πρώτος στρατιώτης που κατέρριψε αεροπλάνο με πυρά εδάφους-αέρος.

1916. Στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης έληξε η πολυήμερη μάχη του Καϊμακτσαλάν κατέλαβε την κορυφή του Προφήτη Ηλία αναγκάζοντας τους Βούλγαρους να υποχωρήσουν στο Μορίχοβο.
 Οι Σέρβοι έχασαν 4.643 νεκροί άνδρες που είναι θαμμένοι κάτω από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν .Οι βουλγαρικές απώλειες κατ εκτίμηση ήταν 3.000 άνδρες. Μετά από 45 ημέρες μαχών την ιδια ημερα απελευθερώθηκε από την βουλγαρικη κατοχή το Μοναστήρι.

1922. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε τη συμφωνία των Αγγλων, τωμ Γάλλων και των Ιταλών με τον Ινονού στη Διάσκεψης των Μουδανιών, με την οποία δόθηκε στους Τούρκους η Ανατολική Θράκη .

1923. Στη Βουλγαρία συνετρίβη  η κομμουνιστική εξέγερση.

1928. Στην «Πράβντα» δημοσιεύθηκε  το άρθρο του Νικολάι Μπουχάριν, « Σημειώσεις ενός Οικονομολόγου» που επέκρινε  την οικονομική πολιτική του Στάλιν. 

1938 . Έληξε η διάσκεψη του Μονάχου .Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας συμφώνησαν με τις απαιτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ να προσαρτήσει τη Σουδητία για να αποτρέψει το μεγάλο ευρωπαϊκό πόλεμο. Κάτω από την πίεση των ευρωπαϊκών δυνάμεων, η Τσεχική κυβέρνηση αναγκάστηκε να συμφωνήσει.


1939.
 
Ο Πλοίαρχος  του Γκραφ Σπέε Χανς Λάνγκσντορφ, βύθισε  το πρώτο του εμπορικό πλοίο του, το βρετανικό φορτηγό πλοίο «SS Clement» ενώ βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας.  Οι γαλλικές δυνάμεις στα γαλλογερμανικά σύνορα συγκεντρώθηκαν στα οχυρά της γραμμής «Μαζινώ»  γραμμή εν αναμονή μιας γερμανικής εισβολής.Ο Βλάντισλάβ Σικόρσκι διορίστηκε πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης της Πολωνίας.

1941. Το Σώμα Πάντσερ 2 υπό τον Χάιντς Γκουντέριαν εξαπέλυσε τη γερμανική επίθεση για την κατάληψη της Μόσχας.  

1949 .Έληξε η «αερογέφυρα» προς το αποκλεισμένο από τους Σοβιετικούς Δυτικό Βερολίνου κατά την οποία αμερικανικά και η βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 277.264 πτήσεις μεταφέροντας 2.323.738 τόνους τροφίμων.

1954. Ματαιώθηκε η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άμυνας, διότι η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε να υποβάλει το γαλλικό Στρατό σε Ανώτατη Ευρωπαϊκή Διοίκηση.

1960 . Η κυβέρνηση της ΕΡΕ ανακοίνωσε την έκδοση λαχειοφόρου ομολογιακού δανείου 750.000.000 δραχμών, με ρήτρα δολαρίου και με επιτόκιο 5%.

1965. Οι κομμουνιστές επεχείρησαν πραξικόπημα για την κατάληψη της εξουσίας στην Ινδονησία, το οποίο συνετρίβη από τον στρατηγό Σουχάρτο και οδηγεί σε μία μαζική αντικομμουνιστική εκκαθάριση, με περισσότερους από 500.000 νεκρούς.

1966. Αποφυλακίστηκαν από τις φυλακές Σπαντάου ο μεταμεληθείς αρχιτέκτονας του Γ.Ράιχ Άλμπερτ Σπέερ και ο επικεφαλής της Νεολαίας του Χίτλερ Μπάλντουρ φον Σίραχ, που εξέτισε όλη την ποινή του. Στην Αθήνα δημοσιεύτηκε το βούλευμα για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.28 αξιωματικοί παραπέμφθηκαν σε δίκη, με τις κατηγορίες της ενώσεως προς στάση και συνωμοσίας προς εκτέλεση πράξεων εσχάτης προδοσίας. Κατά το βούλευμα, εντοπίστηκαν « επιβαρυντικά στοιχεία» για τους πολιτικούς Ανδρέα Παπανδρέου, Παύλο Βαρδινογιάννη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και Στυλιανό Χούτα.

1969. Η Αθήνα αρχίζει να υδροδοτείται από το Μόρνο.

1970. Ο Ρίτσαρντ Νίξον έφτασε στο Βελιγράδι, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στη Γιουγκοσλαβία.

1974. Στην Πορτογαλία παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της «Χούντας του Απρίλη» στρατηγός  γΑντόνιο Ριμπέιρο ντε Σπίνολα. Και τον διαδέχτηκε στην  «Προσωρινή Πρόεδρία ο στρατηγός Φρανσίσκο ντα Κόστα Γκομές».

1979 . Ο Παναμάς ανέλαβε από τις ΗΠΑ τον έλεγχο της Ζώνης της Διώρυγας.

1982. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εξήγγειλε  μέτρα για τον Σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της  Δικαιοσύνης, με αύξηση των δικαστών, εθελουσία έξοδο από το Σώμα και νέες προσλήψεις.

1986. Ισραηλινοί πράκτορες απήγαγαν από τη Ρώμη τον ισραηλινό πυρηνικό επιστήμονα Μορντεχάι Βανούνου.

1988 . Ο Ανδρέας Παπανδρέου υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς στο νοσοκομείο «Χέρφιλντ» του Λονδίνου.

1989.Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, ανακοίνωσε από το μπαλκόνι της γερμανικής Πρεσβείας στην Πράγα πως ήρθε σε συμφωνία με τη κομμουνιστική κυβέρνηση και χιλιάδες πρόσφυγες της Ανατολικής Γερμανίας στις γερμανικές πρεσβείες της Πράγας και της Βαρσοβίας θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.


1991. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπέδιου σε παράνομο δημοψήφισμα τάχθηκαν υπέρ ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους του Κοσσυφοπεδίου.
Στη Δυτική Σλαβονία δολοφονήθηκε από Κροάτες ο  Σέρβος ακτιβιστής Μόμτσιλο  Ντέβρνια. Στο Βούκοβαρ, απήχθηκε ο  Σέρβος ακτιβιστής σ Νεντέλικο Τούρκλαλο (33 ετών). Το σώμα του βρέθηκε στο Δούναβη, λίγες μέρες αργότερα. Στο Ζάγκρεμπ, στους στρατώνες του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού, ( JNA) δολοφονηθηκε ο στρατιώτης Μάρκο Ούτρζαν από  παραστρατιωτικό των Κροατών με το παρατσούκλι «Ράνκο», που ήταν αλβανικής καταγωγής.
Την ίδια ημέρα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αϊτή ανέτρεψε τον Πρόεδρο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ.


1992. Οι πρόεδροι της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας Ντόμπριτσα Τσόσιτς και Φράνιο Τούτζμαν αναλάβαν τη δέσμευση να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιλύσουν τα επίμαχα ζητήματα μεσω διαπραγματεύσεων. Την ίδια ημέρα στη Μόσχα μπήκε σε εφαρμογή το εβραϊκό σχέδιο για ιδιωτικοποίηση με «κουπόνια».

1999. Άρχισε ο δεύτερος Πόλεμος της Τσετσενίας. Μονάδες του  ρωσικού  στρατού   από την περιοχή της Σταυρούπολης και το Νταγκεστάν εισήλθαν στο έδαφος της Τσετσενίας στην περιοχή Σελκόφσκι Νάουρ.

2000 . Η Ρωσία προειδοποίησε  τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να μην χρησιμοποιήσει βία για να παραμείνει στην εξουσία.

2002. Υπογράφηκε  συμφωνία «διπλής υπηκοότητας» ανάμεσα στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς και την  (μητέρα) Τουρκία.

2003. Δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος όμιλος αερομεταφορών στην Ευρώπη και ο τρίτος στον κόσμο, με τη συγχώνευση της Ολλανδικής KLM και της Γαλλικής Air France. Οι μέχρι τότε μέτοχοι της K.L.M. πήραν το 19% του μετοχικού κεφαλαίου του διευρυμένου ομίλου ενώ η συμμετοχή του Γαλλικού κράτους μειώθηκε στο 44%, από το 54%, που ήταν μέχρι τότε. Το υπόλοιπο 37% πέρασε  στους σημερινούς μετόχους της Γαλλικής αεροπορικής εταιρίας

2004 . Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε το πράσινο φως για την ψήφιση από τη ρωσική Δούμα  του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

2005. Στην Ισπανία, το Καταλανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 120 ψήφους υπέρ και 15 κατά, το σχέδιο του νέου καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας. Εφημερίδα της Δανίας δημοσίευσε  σκίτσα που απεικόνιζαν  τον Μωάμεθ. 

2007. Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, το Κόμμα των Περιφερειών του Βίκτορ Γιανουκόβιτς έλαβε το 34,4% και εξέλεξε 175 βουλευτές στην Ράντα. Το μπλόκ της Γιούλιας Τιμοσένκο  πήρε 30,7% και εξέλεξε 156 βουλευτές. Τρίτο κόμμα ήταν «η Ουκρανία μας», που σχημάτισε κυβέρνηση με την Τιμοσένκο.

2009. Η Επιτροπή της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γεωργία ξεκίνησε τον πόλεμο στη Νότια Οσετία, αλλά κατηγόρησε  τη Ρωσία  για υπέρμετρη αντίδραση και για «πρόκληση της σύγκρουσης».

2010. Στον Ισημερινό κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έπειτα από την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου και την εισβολή αστυνομικών  στο Κογκρέσο. Ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορρέα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, όπου τον έπιασαν όμηρο οι πραξικοπηματίες, Τον απελευθέρωσε ο στρατός.   
Στην Ολλανδία η νέα κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του Κόμματος των Ελευθερίας συμφώνησε στην απαγόρευση της μπούρκας και όλων των υπολοίπων ισλαμικών ενδυμάτων σε δημοσίους χώρους.

2015. Η ρωσική Άνω Βουλή , έπειτα από αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ψήφισε  νόμο που επιτρέπει τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας εκτός των συνόρων της και η Ρωσία ξεκίνησε  τα αεροπορικά πλήγματα  εναντίον του Ισλαμικού Κράτους της Συρίας έπειτα από αίτημα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Τα Ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν εν συνεχεία τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία 

2018. Στα Σκόπια έγινε δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας στο οποίο μαζί με το «παραφούσκωμα» της Κάλπης  η προσέλευση  ήταν 36,9%, ενώ ο νόμος προβλέπει συμμετοχή 50% για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα. Το 91,5% του 36,9%, ψήφισε ΝΑΙ.

2019. Στη Γαλλία, κηρύχθηκε ημέρα  εθνικού πένθους που μετά το θάνατο του Ζακ Σιράκ. Στο Περού, ο πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα διέλυσε το Κογκρέσο του Περού απαιτώντας μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

βλεπω τωρα το pbs boston με την εκπομπη newshour που ειναι επαναληψη και προβαλλει τη
προεδρικη συζητηση debate δοναλτιου και γιανη

οι σχολιαστες καλεσμενοι της γουντγουορφ στη δημοσια τηλεοραση των ηπα ειναι 5

απο αυτους 4 γυναικες ενας αντρας !

απο τις 4 γυναικες σχολιαστριες

οι δυο ειναι μαυρες

και η 1 απο τις δυο εχει σε εμφανη θεση πισω της στο φοντο ενα βιβλιο που γραφει με μεγαλα γραμματα στο πλαι γυρισμενο ... mandela

η 1 λευκη γυναικα

και η τεταρτη λευκη λεσβια (εμφανως λεσβια).