29/9/20

Μετά από δυο ημέρες μαχών συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας ου ΟΗΕ με αίτημα των ευρωπαίων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολά Πασινγιάν κάλεσε την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας να" «περιορίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας». 
 Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Υπάρχει μόνο μία λύση σε αυτό το πρόβλημα. Η Αρμενία πρέπει να εγκαταλείψει το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Αν αυτό δεν συμβεί, το πρόβλημα δεν θα λυθεί», είπε .
 Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας Άρμεν Γκριγκoριάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Νικολάι Πατρούσεφ σχετικά με την κρίση. Ο Γκριγκοριάν ενημέρωσε τον Πατρούσεφ για τα σχέδια του Αζερμπαϊτζάν να μεταφέρει τη σύγκρουση σε αρμενικό έδαφος και να «στοχεύσει αμάχους», και τόνισε ότι «ο αρμενικός στρατός εκτελεί λαμπρά τα πολεμικά του καθήκοντα προστατεύει τις θέσεις του και διατηρεί την κατάσταση υπό τον πλήρη έλεγχό του». Ο Γκριγκοριάν σημείωσε τον καταστροφικό ρόλο της Τουρκίας, που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή ασφάλεια.
 Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ξανάδηλωσε ότι «Τουλάχιστον δέκα πολίτες του Αζερμπαϊτζάν έχουν σκοτωθεί από την έναρξη συγκρούσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ». Το ειχε πεί και την πρώτη ημέρα . 
Οι μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν σταματούν. Ο αριθμός των νεκρών και από τις δύο πλευρές αυξάνεται . 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση αργότερα σήμερα. για να συζητήσει την κρίση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 
 Η έκτακτη σύνοδος ζητήθηκε από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Εσθονία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας σχεδιάζουν να στραφούν σε συστήματα μεγάλης εμβέλειας ως απάντηση στις ενέργειες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, 
ο οποίος χρησιμοποιεί βαριά σοβιετικούς πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών «ΤΟΣ-1» και «ΣΜΕΡΤΣΗ» Νωρίς το πρωί. οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν με συστήματα TOS-1, Smerch και άλλους πυραύλους επιτέθηκαν κατά μήκος ολόκληρης της πρώτης γραμμής. Αυτές οι ενέργειες «δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να στραφούμε στη χρήση συστημάτων μεγαλύτερης εμβέλειας και καταστροφικής δύναμης» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας που επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό στρατοπέδου στην (αρμενική) πόλη Βαρντένις. 
 Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι τα τουρκικά τηλεκατευθυνόμενα «Μπαιρακτιάρ TB2» που τα χειρίζονται Τούρκοι στρατιωτικοί σύμβουλοι κατέστρεψαν τουλάχιστον έξι συστήματα αεράμυνας 9K33 «Osa» και τρία 9K35 «Strela-10 της σοβιετικής εποχής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Σουσάν Στεπάνγιαν ανακοίνωσε πριν λίγο ότι σήμερα κατατρίφθηκαν ακόμα δύο ελικόπτερα του Αζερμπαϊτζάν από τις δυνάμεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: