23/9/20

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τις σφαγές των Δεκεμβριανών στις 23 Σεπτεμβρίου 1944 από τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών φωνάζοντας «Ζήτω ο Τσώρσιλ»

 

Την επομένη της Σφαγής των Γαργαλιάνων, (22 Σεπτεμβρίου), το ΚΚΕ εισέβαλε στις 23 Σεπτεμβρίου 1944 στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών και μετέδωσε διάγγελμα, υπό την πλήρη αδιαφορία των Γερμανών, και ανακοίνωσε την προσεχή  σφαγή ταγματασφαλιτών, χωροφυλάκων , μπουραντάδων και των «κρυφών αρχηγών τους»

 

 Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 1944, επικρατούσε μέγας  Αναβρασμός στην Αθήνα που  μετρούσε μια-μια τις ώρες για να φύγουν οι Γερμναοί και την οποία την διοικούσε από το Παρασκήνιο η τριμελής επιτροπή,  αποτελούμενη από τους Φίλιππο Μανουηλίδη, Ιωάννη Ζεύγο και Θεμιστοκλή Τσάτσο, η οποία προετοίμαζε το έδαφος για την ασφαλή άφιξη ελληνικής κυβέρνησης και την τήρηση της τάξης.

 Ο στρατιωτικός Διοικητής Αττικής, Π. Σπηλιωτόπουλος, (Αρατος), έκανε επαφές με τους Γερμανούς για να αποφευχθεί η καταστροφή των Αθηνών, θέμα που διαχειριζόταν και το «συμμαχικόν στρατηγείον…», στο πλαίσιο της συμφωνίας Κυρίων της Λισσαβόνας για την ακώλυτη εκκένωση της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα και την παραμονή τους στην Κρήτη.

Παράλληλα συνεχιζόντουσαν οι διαπραγματεύσεις των Άγγλων με το ΕΑΜ που κατέληξαν στις 26 Σεπτεμβρίου στην Συμφωνία της Καζέρτας.«Διαχειριστής» το «Στρατηγείο».

 Ο Σπηλιωτόπουλος από την κατεχόμενη Αθήνα έστειλε στις 25 Σεπτεμβρίου αναφορά προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και έλεγε: «Αντιπρόσωπος Γερμανού Διοικητού έσχε δίωρον επαφήν μετά ημετέρου αντιπροσώπου. Γερμανοί είναι ευμενώς διατεθιμένοι αποφύγουν καταστροφήν Αθηνών …».

 Σε αυτό το κλίμα το διάγγελμα του ΚΚΕ  από τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών έλεγε: «Προσοχή, Προσοχή. Σας μιλάει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Έλληνες, όλοι επί ποδός πολέμου. Ο ηρωικός ΕΛΑΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Ήρθε η ώρα να λευτερώσει και την Αθήνα μας. Εμπρός όλοι να λευτερώσουμε τους φυλακισμένους αδελφούς μας. Φωτιά και τσεκούρι στους αμετανόητους ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες, μπουραντάδες και τους κρυφούς πολιτικούς αρχηγούς τους. Κλείστε τα’ αυτιά σας στις προδοτικές διαδόσεις. Όλοι επί ποδός πολέμου. Ζήτω το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ζήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι».

Η ουσία ήταν να βγουν οι κομμουνιστές από τις φυλακές και να εκτελεστούν οι ταγματασφαλίτες, οι χωροφύλακες, οι μπουραντάδες , (το μηχανοκίνητο) και οι «κρυφοί πολιτικοί αρχηγοί τους» που τους ήξερε η ΟΠΛΑ.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι το Σύνθημα «Ζήτω η Αγγλία». «Ζήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι», που προσέφεραν στους Κουμουνιστές το «φωτοστέφανο» του αντιστασιακού και του αντιφασίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1941. 18 Απριλίου .Η Μεγάλη Παρασκευή του ελληνικού Κράτους και του Ελληνικού Λαού. Στην Αθήνα μετά την εκτέλεση του Κοριζή ο έντρομος Γκλυξμπουργκ ανελαβε και Πεωθυπουργός και επέβαλε τον Στρατιωτικό Νόμο για να μην υπάρξουν διαδηλώσεις. Η 18η Απριλίου 1941, ήταν η 13η ημέρα της Γερμανικής Επίθεσης και η 173η συμμετοχής της Ελλάδας στον Πόλεμο. Η στρατιά της Ηπείρου υποχωρούσε υπό τα πυρά των Ιταλικών και Γερμανικών αεροπλάνων. Από ολόκληρο το αγγλικό εκστρατευτικό Σώμα, (40.000) που είχε έρθει να μας βοηθήσει, μόνο ένα τάγμα δυστυχισμένων νεοζηλανδικών πολεμούσε στα Τέμπη. Όλοι οι άλλοι έτρεχαν προς τις Θερμοπύλες. Ο Τσώρτσιλ απειλούσε τη Ρώμη γιοα να μην βομβαρδιστεί η Αθήνα. Ο Παπάγος έλεγε ότι συγκρατούσε επιτυχώς τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί βομβάρδισαν την Λαμία και την Χαλκίδα. Οι Ιταλοί ανακατέλαβαν την Χειμάρα, το Αργυρόκαστρο και την Πρεμετή. Το Ιταλικό ανακοινωθέν ανέφερε: Ο εχθρός, παντού καταδιωκόμενος από τα στρατεύματά μας, πολυβολημένος και βομβαρδισμένος από τις αεροπορικές μας μονάδες, υποχωρεί άτακτα, αφήνοντας στα χέρια μας πολλούς αιχμαλώτους και υλικά κάθε είδους. Οι Αγγλοι έλεγαν ψευδώς ότι οι Γερμανικές απώλειες είχαν φθάσει στις 50.000 Στη Γιουγκοσλαβία, τέθηκε σε ισχύ η άνευ όρων παράδοση του Γιουγκοσλαβικού Στρατού.

του Σπυρίδωνα Χατζάρα Η Στρατιά της Ηπείρου, (ΤΣΗ), περπατούσε πεινασμλενη, για πέμπτη ημέρα, και συχνά υπό βροχή. Δεχόταν τις επιθέσεις και...