26/9/20

Η 26η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

1186 . Ο Μέγας Ζουπάνος της Ράσκας Στέφανος ο Φτωχός, (Νεμάνια), υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ντουμπρόβνικ.

1212. Υπογράφηκε στην Βασιλεία από τον Φρειδερίκο Β΄ Χοενστάουφεν η Χρυσή Σικελική Βούλα  (Bulla Aurea Siciliae) που επιβεβαίωσε τον βασιλικό τίτλο που χορήγησε στον  Πρίγκιπα της Βοημίας, Οτόκαρ Α ́ και  στους κληρονόμους του το 1198.

1345. Η μάχη του Στάβορεν μεταξύ των Φρισίων Γεωργών  και του Κόμη Γουλιέλμου Δ ́ της Ολλανδίας που διέθετε 18000 άνδρες. Ο κόμης Γουίλιαμ σκοτώθηκε στη μάχη. Μόνο ένα μικρό μέρος των αρχικών στρατευμάτων επέστρεψε στο Άμστερνταμ. Η νίκη των Φρισιανών τους επέτρεψε στους Φρισιάν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους για άλλα 150 χρόνια. 

1371. Η Μάχη  του Ορμενίου στον Εβρο μεταξύ των δυνάμεων των Οθωμανών ,με διοικητες τον Λάλα Σαχίν Πασά και τον Γαζή Αχμέτ Εβρενός και των Σέρβων με διοικητές, τον Βασιλέα Βουκάσιν Μαρνιάβτσεβιτς και τον  αδερφό του, Δεσπότη Γιόβαν Ούγκλιεσα Μαρνιάβτσεβιτς που επιθυμούσαν να επιτεθούν  στην τότε πρωτεύουσά των Οθωμανών  την Αδριανούπολη, ενώ ο Μουράτ Α΄ βρισκόταν στη Μικρά Ασία.  Οι Τούρκοι που διοικούσε ο Λάλα Σαχίν μπέης επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στο στρατόπεδο των Σέρβων τη νύχτα. Έπεσαν μαχόμενοι ο βασιλιάς των Σερβων Βουκάσιν και ο αδελφός του διοικητής των Σερρών, δεσπότης Ιωάννης Ουγκλέσης.Ο στρατός των Σέρβων αριθμούσε συνολικά 20.000. Εκατοντάδες Σέρβοι  σκοτώθηκαν, ενώ εκατοντάδες ήταν εκείνοι  που πνίγηκαν στον ποταμό Έβρο κατά τη διάρκεια της φυγής τους.Μετά τη μάχη, αναφέρεται ότι ο ποταμός Έβρος έρεε κόκκινος από το αίμα των νεκρών.  Μετά τη μάχη οι Τούρκοι κατέλαβαν  τη Δράμα, την Καβάλα και τις Σερρες. . Ακολούθησε η μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389.


1423. Κατά τον εκατονταετή πόλεμο σφαγή 2000 Άγγλοι  έπεσαν σε ενέδρα των Γάλλων, στην Μπουργκόν. Από τους Άγγλους σφάχτηκαν 1400.Οι Γάλλοι είχαν μόνο έναν νεκρό.

 1497. Οι Πολωνοί με επικεφαλής τον βασιλιά Ιωάννη Αλβέρτο άρχισαν την πολιορκία της πρωτεύουσας του Πριγκιπάτου  της Μολδαβίας Σουτσεάβα  που  διήρκεσε τρεις εβδομάδες. Το φρούριο πολιορκήθηκε  έως τις 19 Οκτωβρίου 1497 . Καμία από τις επιθέσεις δεν κατάφερε να οδηγήσει στην παράδοση του φρουρίου. Είχαν προηγηθεί δυο ανεπιτυχείς πολιορκίες από τους Οθωμανούς  το 1476, και το 1485.

1617. Mε τη Μεσολάβηση του Καρδιναλίου των Παρισίων Κλέσλ υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ του Φερδινάνδου των Αψβούργων και της Βενετίας, η οποία όμως άφησε έξω το ζήτημα των συνόρων και της ναυσιπολίας στην Αδριατική ενώ ο αυτοκράτορας υποσχέθηκε να καταστρέψει τα πλοία των Κροατών πειρατών.

1629. Μετά από 29 χρόνια πολέμου στις 16 (26)Σεπτεμβρίου 1629  υπογράφηκε κοντά στο Γκντανσκ με την μεσολάβηση της Ολλανδίας που ενδιαφερόταν γα την αναζωογόνηση του εμπορίου στην περιοχή της Βαλτικής που μαστιζόταν από τον πόλεμο  η Ανακωχή του Άλτμαρκ, με την οποία διακόπηκε  ο Πόλεμος  μεταξύ της Σουηδίας και της Πολωνολιθουανικής Κοινοπολιτείας, για μια περίοδο έξι ετών. Έβαλε τέλος στη σύγκρουση που διήρκεσε από το 1600 έως το 1629. Έχοντας εξασφαλίσει ανακωχή με την Κοινοπολιτεία, η Σουηδία το 1630 μπόρεσε να εισέλθει στον Τριακονταετήπόλεμο στο πλευρό των Προτεσταντών όπως επιθυμούσαν  η Γαλλία, και  η Αγγλία και η Ολλανδία.. Στο τέλος της Ανακωχής του Αλτμαρκ, το 1635, υπογράφηκε η συμφωνία Ειρήνης  μεταξύ της Σουηδίας και της Κοινοπολιτείας.


1687. Η καταστροφή του Παρθενώνα από τον Μοροζίνη. Κατά την πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών από τον Μοροζίνι , μια οβίδα χτύπησε τον Παρθενώνα τον οποίο οι πολιορκημένοι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν ως πυριτιδαποθήκη. Από τον βομβαρδισμό υπέστησαν σοβαρές ζημιές και τα Προπύλαια.




1706Κατά τον πόλεμο  της Ισπανικής Διαδοχής ,ο Πρίγκιπας Ευγένιος της Σαβοΐας κατέλαβε το Μιλάνο με τον  αυστριακό στρατό . Ο Ισπανός και  Δούκας  Κάρολος Ερρίκος της Λορένης του οποίου ο υιός παλεμούσε με τους Αυστριακός παρέδωσε τη Λομβαρδία στους Αυστριακούς.


1799. O Αντρέ Μασσενά με μια στρατιά 75.000 Γάλλων πέτυχε μια νίκη κλειδί στη μάχη της Ζυρίχης επί των Αυστριακών και τη Ρώσων που διοικούσε ο Αλέξανδρος Κόρσακοφ Η δεύτερη Μάχη της Ζυρίχης οδήγησε στην απόσυρση της Ρωσίας από το δεύτερο Συνασπισμού. Οι περισσότερες συγκρούσεις της μάχης έλαβαν χώρα και στις δύο όχθες του ποταμού Λίματ, μέχρι τις πύλες της Ζυρίχης, και μέσα στην ίδια την πόλη. Ρώσοι και Αυστριακοί είχαν 7000 νεκρούς και 6000 αιχμαλώτους.

1815. 
Η Ρωσία, η Αυστρία και η Πρωσία συνυπέγραψαν στο Παρίσι το πρωτόκολλο ίδρυσης της Ιεράς Συμμαχίας, της οποίας στόχοι ήταν  να διασφαλιστεί το απαραβίαστο των αποφάσεων του Συνεδρίου της Βιέννης , η καταστολή των  ιακωβίνικων κινημάτων στην Ευρώπη και η εισαγωγή στην ευρωπαϊκή πολιτική ζωή των Χριστιανικών αξιών της αγάπης και της ειρήνης. Λίγο αργότερα, η Γαλλία και σχεδόν όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη προσχώρησαν στην Ένωση. Εκτός Συμμαχίας έμειναν οι Βρετανοί , ο Πάπας και ο Σουλτάνος.

1821. Ναύαρχος των Σπετσών ανακηρύχθηκε  ο Γεώργιος Πάνου.

1830. Με αυτοκρατορικό Οκάζιο, ο Τσάρος της Ρωσίας χορήγησε  προνόμια σε Εβραίους που επιθυμούσαν να εγκατασταθούν στις πόλεις της Τσαρικής Βεσσαραβίας

1908. Η ληστεία στο  σταθμό της Μπεζνώνης στην Πολωνία  ενός ταχυδρομικού τρένου  από μαχητές του Πολωνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό την ηγεσία του μελλοντικού πολωνού εθνικού ήρωα και αρχηγού του κράτους Τζόζεφ Κλέμενς Πιλσούντσκι. Το ποσό που «απαλλοτριώθηκε» ήταν  ανήλθε σε 2.000.000 ρούβλια ένα τεράστιο ποσό εκείνη την εποχή.


1916 .Ο Βενιζέλος σχημάτισε κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη με το στρατηγό Δαγκλή και το ναύαρχο Κουντουριώτη και μπήκε στον Πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ. Στην Αθήνα ορκίστηκε η κυβέρνηση (Νοτίου Ελλάδος) υπό τον Σπυρίδωνα Λάμπρου. Στη Ρουμανία άρχισε  η Μάχη του Σίμπιου ανάμεσα στις δυνάμεις του 1ου Σώματος Στρατού της Ρουμανίας και τις δυνάμεις της 9ης Γερμανικής Στρατιάς. Η μάχη τελείωσε στις 29 Σεπτεμβρίου με τη νίκη των Κεντρικών Δυνάμεων.



1918. Άρχισε η μεγάλη επίθεση τω Συμμάχων σε όλο το Δυτικό Μέτωπο στην οποία συμμετείχαν οι Αμερικανοί. Κύριος στόχος η διέλευση του ποταμού Μόζα ή Μεύση και η κατάληψη της Αργκόν.
Στην επίθεση Μεύση-Αργκον, σκοτώθηκαν 26.000 Αμερικανοί, 70.000 Γάλλοι και 120.000 Γερμανοί.
Μετά από 47 ημέρες η Γερμανία ζήτησε ανακωχή στις 11 Νοεμβρίου.

1929. Στο Βερολίνο, συνελήφθησαν οι τρεις ιουδαίοι απατεώνες Μαξ, Λέο, και Βίλι  Σκλάρεκ που με τη μέθοδο των πλαστών τιμολογίων είχαν αποκομίσει από τον Δήμο του Βερολίνου 10 εκ. Μάρκα.

1932. Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε την Χαλκιδική. Μεγάλες  καταστροφές και στο Άγιον Όρος. 328 νεκροί.

1934. Το Αφγανιστάν εγινε το 60ό μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.

1936. Με την άφιξη των εθνικιστικών στρατευμάτων του  στρατηγού Χοσέ Ενρίκε ντε Βαρέλλα λύθηκε η πολιορκία των εθνικιστών και των οικογενειών τους στο  Αλκζάρ του Τολέδο από 8000 Κομμουνιστές Πολιτοφυλακές που  ξεκίνησε την επομένη του πραξικοπήματος της 21ης Ιουλίου 1936.

1939 . Στη Γαλλία εκδόθηκε το διάταγμα για τη διάλυση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος , επειδή κατήγγειλε τον  πόλεμος ως έργο του βρετανικού ιμπεριαλισμού. την καθαίρεση των αιρετών μελών του από τη Βουλή  και την απαγόρευση των κομμουνιστικών οργανώσεων στη Γαλλία.

1943 . Η Γερμανική αεροπορία βύθισε στη Λέρο το αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα.


1944. Υπογράφηκε η Συμφωνία της Καζέρτας, βάσει της οποίας ο ΕΛΑΣ τέθηκε ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ υπό τις διαταγές του Βρετανού στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι. Μετά από 9 ημέρες μαχών οι Γερμανοί ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι στο πεδίο της μάχης του ¨Αρνεμ. Μόνο 2.400 άνδρες της συμμαχικής δύναμης διασώθηκαν, αποφεύγοντας το θάνατο ή τη σύλληψη. Οι Βρετανοί είχαν 7000 νεκρούς.

1950. Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Έθνων ανακατέλαβαν τη Σεούλ.

1953. Η Ισπανία με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στο έδαφός της.

1958. Στην Λευκωσία,  ο Άγγλος υποστράτηγος Ντάγκλας Τζο Κέντριου,  Διευθυντής Επιχειρήσεων εναντίον της ΕΟΚΑ, επιβίωσε απόπειρας της ΕΟΚΑ. Η νάρκη που είχε τοποθετηθεί  στην λεωφόρο  προς το  Κυβερνείο εξερράγη , δευτερόλεπτα μετά τη διέλευση αλεξίσφαιρου αυτοκινήτου του.

1960.
 Η ομιλία του Πρόεδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κράτησε 4 ώρες και 29 λεπτά. Την ίδια ήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεμαχία στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ρίτσαρντ Νίξον αντιμετώπισε τον Τζων Κεννεντυ.


1963. Διαλύθηκε η Βουλή και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 3 Νοεμβρίου.

1964 . Απεσταλμένοι της Καθολικής Εκκλησίας παρέδωσαν στην Πάτρα, την (κλεμμένη) κάρα του Απόστολου Ανδρέα.

1967. Ο πρόεδρος των ΑΧΕΠΑ Α. Φασσέας, επισκέφθηκε την Ελλάδα συνοδευόμενος από τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή Τζον Μπρεδήμας, και επλεξε το εγκώμιο της στρατιωτικής κυβέρνησης, «η οποία μάχεται τον κομμουνισμόν και παραμένει πιστός σύμμαχος του δυτικού κόσμου».

1968. Η «Πράβντα» στη Μόσχα δημοσίευσε  το λεγόμενο «Δόγμα Μπρέζνιεφ» για την «περιορισμένη κυριαρχία» των σοσιαλιστικών χωρών. 

1983. Ο σοβιετικός αντιπτέραρχος Στάνισλαβ Πετρόφ απέτρεψε ένα πυρηνικό πόλεμο, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την αναφορά του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

1984. Υπογράφηκε  η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και του Πεκίνου, για τη μεταφορά της βρετανικής κυριαρχίας στο Χονγκ Κονγκ μετά τις 30 Ιουνίου 1997, ημερομηνία λήξης της συμφωνίας που υπογράφηκε το 1898 μεταξύ της Κίνας και της Βρετανίας. Το  Χονγκ Κονγκ, θα αποκτούσε μεγάλη αυτονομία, εντός της Κίνας ως ειδική διοικητική ζώνη.


1985. Η  Τυνησία διέκοψε  τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη

1989 .Η «17 Νοέμβρη» εκτέλεσε στο Κολωνάκι τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μπακογιάννη.
Η δολοφονία  έγινε το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου  στην είσοδο  πολυκατοικίας επί της οδού Ομήρου όπου στεγαζόταν το πολιτικό γραφείο του.

1990. Στο  Σπλιτ,  διακόπηκε  ο αγώνας μεταξύ της Χάιντουκ και της Παρτιζάν Βελιγραδίου, ενώ η γιουγκοσλαβική σημαία πυρπολήθηκε από τους Κροάτες οπαδούς.

1991.Στη Ρουμανία, παραιτήθηκε  ο πρωθυπουργός Πέτρε Ρόμαν, μετά τις βίαιες συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με απεργούς ανθρακωρύχους, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων.
 

1994. Διαγράφηκε από τη ΝΔ ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του κόμματος, επειδή σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι υπήρχε μυστική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το θέμα της ΑΓΕΤ.

1995. Στη Γερμανία, καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά η Σιγκλίντε Χόφμαν, μέλος της κομμουνιστικής τρομοκρατικής οργανώσεως RAF, ως ένοχη για πέντε δολοφονίες, μεταξύ αυτών και του επιχειρηματία Σλάγιερ. Ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Βίλι Κλαες διορίστηκε  νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

2000 .Το επιβατηγό πλοίο «Εξπρές Σαμίνα» βυθίστηκε στ’ ανοιχτά της Πάρου, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 80 άτομα.


2004 .Στην Eλβετία με δημοψήφισμα, απορρίφθηκε με 52% και για τρίτη φορά από το 1984 η προσπάθεια να διευκολυνθεί η απόκτηση της ελβετικής υπηκοότητας από τους μετανάστες.


2008. Κατέρρευσε το μεγαλύτερο ταμιευτήριο στις ΗΠΑ,  το «Washington Mutual Bank», με συνολικό ενεργητικό περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το Ουάσιγκτον Μιούτσουαλ Μπάνκ,  εξαγοράστηκε από την JP Morgan Chase.

2009.Στη Νήσο Μαργκαρίτα της Βενεζουέλας άρχισε η δεύτερη σύνοδος κορυφής των χωρών της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής, με τη συμμετοχή 30 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τις δύο Ηπείρους. Στη διάρκεια της συνόδου ανακοινώθηκε η  συμφωνία για την ίδρυση περιφερειακής τράπεζας για τη Νότια Αμερική, με αρχικό κεφάλαιο ύψους 20 δισ. δολ. Τη συμφωνία υπέγραψαν η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η  Βραζιλία,  το Εκουαδόρ, η Ουρογουάη και η Παραγουάη. Ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι πρότεινε τη σύναψη στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ των χωρών του νοτίου Ατλαντικού  και της Αφρικής, ως το 2011, αποκαλώντας την «NATO του Νότου».


2012. Το Κατάρ πρότεινε «αραβική επέμβαση» στη Συρία. Οι «ακτιβιστές» κατήγγειλαν   τη σφαγή  40 πολιτών από το συριακό στρατό στη Δαμασκό.
Οι εργατοσκώληκες στην Ελλάδα κήρυξαν γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας.

2013. Ιδρύθηκε η Δημόσια Ραδιοφωνία που διαχειριζόταν την Ελληνική κρατική ραδιοφωνία στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και ήταν στην λειτουργία μέχρι που άνοιξε η ΝΕΡΙΤ. 

Η Δημόσια Ραδιοφωνία επαναλειτουργούσε τους σταθμούς της πρώην ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα και Τρίτο Πρόγραμμα.

2016 .Υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και των ανταρτών. Το πραγματικό τέλος του εμφυλίου πολέμου της Κολομβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: