7/4/14

Το Ουκρανικό σε Νέα φάση

Βαρυσήμαντη δήλωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών
Φωτογραφία του ΙΤΑΡ-ΤΑΣ από τη σημερνή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου του Ντόνετσκ

Το περιφερειακό συμβούλιο του Ντόνετσκ υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα για την ανακήρυξη της ανεξάρτητης και κυρίαρχης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στις 11 Μαίου, ενώ ζήτησε από τη Ρωσία την αποστολή κυανοκράνων για την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Αργότερα σήμερα καταλείφθηκε και το κτήριο της τηλεόρασης του Ντόνετσκ.

Ο προσωρινός δοτός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εφαρμόζει «σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας»,
ενώ ο ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ο Πούτιν και ο Γιανουκόβιτς υποκινούν τις ταραχές.
Κι ενώ το Κίεβο ψηφίζει σήμερα νέα αυστηρή νομοθεσία για τους αυτονομιστές και τους οπαδούς της απόσχισης, κάνοντας ποινικό αδίκημα τις πολιτικές πεποιθήσεις το Ρωσικό υπουργείο εξωτερικών με ανακοίνωση του ,επανέλαβε
την πρόταση της Μόσχας για «διεθνή βοήθεια» για την έναρξη «ενός πραγματικού εθνικού διαλόγου όλων των πολιτικών και περιφερειακών δυνάμεων» της Ουκρανίας.

Η Μόσχα είναι έτοιμη να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή σε συνεργασία με τους εταίρους της , συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που επικύρωσαν τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου.

Ενώ δηλαδή το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν την Ουκρανία ενιαία υπό την διακυβέρνηση των «προσωρινών Αρχών» που έχουν εγκαταστήσει στο Κίεβο, η Ρωσία επιμένει να μην αναγνωρίζει τη νομιμότητα της προσωρινής κυβέρνησης που προέκυψε από πραξικόπημα, επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου, την οποία διαπραγματεύτηκαν οι υπουργοί εξωτερικών της Γερμανίας , της Γαλλίας και της Πολωνίας και επιμένει στον πολιτικό διάλογο να αντιπροσωπεύονται και οι περιφερειακές πολιτικές δυνάμεις.

Η Ρωσία επιμένει στην διεθνή πολιτική κηδεμονία της Ουκρανίας, στην παρουσία ειρηνευτικής δύναμης κυανόκρανων και στην τελική λύση μιας αποστρατικοποιημένης Συνομοσπονδίας.

  «Αν οι πολιτικές δυνάμεις στο Κίεβο, που αυτοαποκαλούνται κρατική εξουσία, συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν με απόλυτη ανευθυνότητα τη μοίρα της χώρας και του λαού τότε το μέλλον θα φέρει αδιέξοδα και κρίσεις και νέες ταραχές», τονίζει το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών, και επισημαίνει: «Είναι καιρός να σταματήσουν να κατηγορούν τη Ρωσία για τις συμφορές της Ουκρανίας . Οι άνθρωποι στην Ουκρανία θέλουν να ακούσουν σαφείς απαντήσεις από εκείνους που βρίσκονται στο πηδάλιο της εξουσίας στο Κίεβο . και έφτασε η ώρα οι ουκρανικές αρχές να εισακούσουν τις λαϊκές απαιτήσεις» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...