2/11/16

2 Νοεμβρίου 1940 6η ημέρα του πολέμου. Οι αερομαχίες.

Το πρωί ιταλικό Σμήνος αποτελούμενο από πέντε βομβαρδιστικά, συνοδευόμενα από ένα καταδιωκτικό, επιχείρησε να βομβαρδίσει της Θεσσαλονίκης. Από το σφοδρό αντιαεροπορικό φράγμα πυρός, κατερρίφθη το ένα βομβαρδιστικό. Οι υπόλοιποι έριξαν τις βόμβες τους και έφυγαν προς τον Λαγκαδά, όταν δέχτηκαν την επίθεση τριών ΡΖL 24 της 22ας Μοίρας Διώξεως που απογειώθηκαν από το Αεροδρόμιο της Μεγάλης Μίκρας. Ένα από τα 4 ιταλικά βομβαρδιστικά Savoia Marchetti επλήγη στο ντεπόζιτο της βενζίνης, και κατέπεσε κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα επιτίθενται. Από τους έλληνες πιλότους ο Μεσσήνιος Υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης, επειδή του τελείωσαν οι σφαίρες εφόρμησε εναντίον ενός ιταλικού Savoia Marchetti σε ύψος 7.000 ποδών, και με την έλικα του αεροσκάφους του, κατέστρεψε το ουραίο πηδάλιο του ιταλικού, το οποίο δεν μπορούσε πλέον να ελεγχθεί. Το πλήρωμα το εγκατέλειψε και έπεσε με αλεξίπτωτα σε ένα χωράφι στην περιοχή του Λαγκαδά.
Ο Υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης, δεν σκοτώθηκε στον πόλεμο αλλά σκοτώθηκε το 1948 όταν έπεσε στο Αιγαίο το αεροπλάνο του .
Την ίδια ημέρα έγιναν αερομαχίες πάνω από τα Ιωάννινα, μεταξύ τριών PZL24, της 21ης Μοίρας Διώξεως με έδρα το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, με 15 Ιταλικά.
Ο βομβαρδισμός των Ιωαννίνων ήταν ο ισχυρότερος μετά των βομβαρδισμό των Πατρών, που είχε γίνει την πρώτη ημέρα του πολέμου.
Οι ιταλοί κατέρριψαν το αεροπλάνο 1940 του Επισμηνία Χρήστου Παπαδόπουλου, ενώ ο Σμηναγός Ιωάννης Σακελλαρίου που κατέρριψε ένα ιταλικό όταν διαπίστωσε ότι δεν είχε άλλα πυρομαχικά όρμησε ακάθεκτος στο αντίπαλο αεροπλάνο και πέρασε στην αθανασία πέφτοντας μαζί με τον Ιταλό.
Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε τις ελληνικές θέσεις στον τομέα Νεγράδων- Σουδενών .
Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 20ης Οκτωβρίου/2ας Νοεμβρίου θα το βρείτε εδω
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2015/11/2.html΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: