2/11/16

2 Νοεμβρίου 1940. 6η ημέρα του πολέμου. Ο Δαβάκης και ο ταγματάρχης Ιωάννης Καραβίας

Στις 2 Νοεμβρίου το μεσημέρι, Ιταλός ελεύθερος σκοπευτής από απόσταση περίπου 400 μέτρων τραυμάτισε στον πνεύμονα τον συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη διοικητή του νοτίου τομέα της Πίνδου, ενώ εκείνος είχε ανέβη στην κορυφή του υψώματος «Προφήτης Ηλίας», και παρακολουθούσε με τις διόπτρες τις κινήσεις των Ιταλών. 

Την διοίκηση του αποσπάσματος ανέλαβε ο υποδιοικητής ταγματάρχης Ιωάννης Καραβίας, ο οποίος αφού έδωσε εντολή να μεταφερθεί στο ορεινό χειρουργείο στο Επταχώρι ο τραυματίας Συνταγματάρχης , από τον Λαρισαίο έφεδρο ανθυπολογαγό Ν. Χατζηευθυμίου , προχώρησε έρποντας, λόγω των δραστικών πυρών του εχθρού προς τη κορυφή του υψώματος, και διαπίστωσε ότι σε απόσταση 500 μέτρων, ανάμεσα στα υψώματα «Προφήτης Ηλίας» και «Ταμπούρι», υπήρχε ακροβολισμένη με εφ΄όπλου λόγχη ιταλική δύναμη, 1500-2000 ανδρών που είχε ξεκινήσει για να επιτεθεί και να καταλάβει τα υψώματα που κατείχε το απόσπασμα των 500 ανδρώντου Δαβάκη, ώστε να εξασφαλίσει τα νώτα και τα πλευρά της μεραρχίας «Τζούλια», της οποίας η εμπροσθοφυλακή είχε φτάσει στη Σαμαρίνα, 25 χιλιόμετρα από το Μέτσοβο.

Ο ταγματάρχης Καραβίας, σκέφτηκε ότι αν έμενε στο ύψωμα, αμυνόμενος, 
ο εχθρός, που ήταν τετραπλάσιος, θα ανέτρεπε την ελληνική δύναμη και αν υποχωρούσε νοτιότερα, θα έκανε εκείνο που ήθελαν οι Ιταλοί: να καταλάβουν το ύψωμα. Οπότε αποφάσισε αντεπίθεση. 

Ο ταγματάρχης Καραβίας, μίλησε σε όλους τους συμπολεμιστές του, αξιωματικούς και στρατιώτες , τους τόνισε τη σημασία του υψώματος και ότι εάν οι Ιταλοί το πάρουν, τους ανοίγει ο δρόμος για την κατάληψη του Μετσόβου και αμέσως προχώρησε πρώτος προς την κορυφή του υψώματος, ακολουθούμενος από τους γενναίους του αξιωματικούς και στρατιώτες μου. Έφτασαν στην κορυφή του υψώματος και ξεχύθηκαν φωνάζοντας «αέρα – αέρα». 

Οι Ιταλοί που είχαν φτάσει περί τα 200 – 250 μέτρα από την κορυφή, αιφνιδιάστηκαν. Η μάχη υπήρξε πεισματώδης και οι Ιταλοί έπειτα από τέσσερις ώρες κάμφθηκαν και υποχώρησαν προς Πυρσόγιαννη – Αλβανία. Εγκατέλειψαν αρκετούς τραυματίες, άφθονο πολεμικό υλικό, αιχμαλώτους και περί τα 150 μεταγωγικά».

Στη συνέχεια τη διοίκηση του Νοτίου Συγκροτήματος ανέλαβε ο ταγματάρχης Ιω. Καραβίας, αντικαθιστώντας τον Κ. Δαβάκη, ενώ τη διοίκηση του 51 ΣΠ ανέλαβε ο αντισυνταγματάρχης Θεμιστοκλής Κετσέας. Σ' αυτό εντάχτηκαν το Ι/2 και το Ι/4 Τάγματα συγκροτώντας το Απόσπασμα Κετσέα.
Τμήματα της ΤΖΟΥΛΙΑ που συνέχιζαν τη διείσδυση τους στην Πίνδο  κατέλαβαν το γραφικό «βλαχοχώρι», τη Σαμαρίνα, γύρισαν προς το νότο και κατέλαβαν το Δίστρατο.

Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 20ης Οκτωβρίου/2ας Νοεμβρίου θα το βρείτε εδω
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2015/11/2.html

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εχω παππου με αρχιδια


Αντωνης Καραβιας

Ανώνυμος είπε...

Ότι οι πρόγονοι ημών είχαν αρχίδια είναι αποδεδειγμένο. Για εμάς τους απογόνους τους, ακόμη χρήζει αποδείξεως...

Ανώνυμος είπε...

εμεις οι απογονοι γιναμε ολοι χρυσογονοι