21/11/16

21 Νοεμβρίου 1940 -25η ημέρα του πολέμου

-Συνεχίστηκε η επιθετική προσπάθεια του Γ΄ Σ.Σ. κυρίως στον τοµέα της IX Μεραρχίας η οποία κατέλαβε τα υψώµατα βόρεια και δυτικά του Χότσιστε συλλαµβάνοντας πολλούς αιχµαλώτους. Έπειτα από αυτές τις ελληνικές επιτυχίες, τα ιταλικά τµήµατα που είχαν αποµείνει στην περιοχή υποχώρησαν άτακτα προς την κοιλάδα της Κορυτσάς, εγκαταλείποντας το πολεµικό τους υλικό στην Μόραβα. Συγχρόνως, το Απόσπασµα Μπεγέτη συνέχιζε την πίεσή στη διάβαση της Ντάρζας.

-Μετά από προπαρασκευή πυροβολικού μιας ώρας, στις δύο μετά το μεσημέρι της 21ης Νοεμβρίου, εκδηλώθηκε η επίθεση της Ομάδας Κ με στόχο την εγκατάσταση στη Μοράβα. Μετά από σκληρό αγώνα κατελήφθη το ύψωμα 1900 , που ήταν το κλειδί για όλη την αμυντική γραμμή της Μοράβας.
Η αντεπίθεση των Ιταλών αποκρούστηκε.

- Το 42ο Σύνταγμα Ευζώνων άρχισε από το πρωί της 21ης Νοεμβρίου να κινείται προς το Χάνι Δελβινάκι, βαλλόμενο συνεχώς με δραστικά πυρά από ιταλικά άρματα που κάλυπταν την ιταλική υποχώρηση. Μέχρι το βράδυ το σύνταγμα κατόρθωσε να καταλάβει τις νότιες κλιτείς του υψώματος Ρονίτσα και να προωθήσει τμήματα προς το Δελβινάκι. Ενέργεια ενός λόχου του ΙΙ/42 Τάγματος προς τα βορειοανατολικά αντερείσματα της Ρονίτσας, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 3 αξιωματικών και 260 Ιταλών οπλιτών αιχμαλώτων.
Οι Ιταλοί, μετά τα αποτελέσματα του αγώνα της 21ης Νοεμβρίου, άρχισαν τη νύκτα 21/22 Νοεμβρίου να συμπτύσσονται από τη στενωπό Χάνι Δελβινάκι προς τα υψώματα ανατολικά της διάβασης Κακαβιάς.

Το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου το Γενικό Στρατηγείο κοινοποίησε στο ΤΣΔΜ πληροφορία από γιουγκοσλαβική πηγή πως μια φάλαγγα ως είκοσι χιλιόμετρα μάκρος φάνηκε να οδεύει από την Κορυτσά στο Πόγραδετς. Ήταν φανερό πως οι Ιταλοί, που έχασαν τη Μοράβα, εγκατέλειπαν την Κορυτσά.
Αμέσως το Γ΄ Σώμα Στρατού προώθησε ομάδες αναγνωρίσεως στα πλάγια της Μαλίκης, διέταξε την XV Μεραρχία να πιάσει τη δυτική έξοδο του στενού Τσαγκόνι και την ΙΧ να στείλει προφυλακές στο ρέμα δυτικά της Κορυτσάς. Κ Ομάς Μεραρχιών Κ , διετάχθη να επιτεθεί.

Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 8/21 Νοεμβρίου θα το βρείτε εδώ…. http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2016/11/821.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (OKW) ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΩΝ,ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΦΡΗΝΤΡΙΧ ΦΟΝ ΜΠΑΙΤΙΧΕΡ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1939-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1940

1/10/1939:"Δεν υπαρχει προς το παρον καμμια ενδειξη για πιθανή εκστρατευτικη δυναμη στη Ευρωπη.Η πλειοψηφια του αμερικανικου λαου ειναι αντιθετη σε οτιδηποτε εχει να κανει με στρατιωτικη παρεμβαση στον παρόντα πολεμο και η κυβερνηση κραταει σταση αυστηρης ουδετεροτητας-τουλαχιστον φανερα"
1/12/1939:"Ο τωρινος αμερικανικος οπλισμος ειναι ακαταλληλος για μια επιθετικη πολεμικη πολιτικη.Το Γενικο Επιτελειο στη Ουασιγκτων-αντιθετως προς την στείρα πολιτικη μισους του ΥΠΕΞ και την παρορμητικη πολιτικη του Ρουζβελτ-δειχνει κατανοηση για την Γερμανια και για τη υπο αυτης διεύθηνση του πολεμου"
20/7/1940:"...Ως εκπροσωπος των Εβραιων,οι οποιοι ειδικοτερα δια μεσου της Μασονιας ελεγχουν τις ευρείες μαζες του αμερικανικου λαου,ο Ρουζβελτ θελει η Αγγλια να εξακολουθήση τον αγωνα και ο πολεμος να παραταθει...Ο κυκλος του Λιντμπεργκ
προσπαθει να εμποδισει τον μοιραιο ελεγχο της αμερικανικης πολιτικης απο τους Εβραιους...Εχω αναφερει πολλάκις περι της ευτελους και κακοήθους εκστρατείας εναντιον του συνταγματαρχη Λιντμπεργκ,τον οποιο οι Εβραιοι φοβουνται ως τον ισχυροτερο αντιπαλο τους..."
4/8/1940:"Στην ομιλια του στο ραδιοφωνο,ο Λιντμπεργκ τονισε οτι οι ΗΠΑ πρεπει να επιδιωξουν ειλικρινη συνεργασια με την Γερμανια για την διατηρηση της ειρηνης και του δυτικου πολιτισμου.Μερικες ωρες αργοτερα,ο γηραιος στρατηγος Περσινγκ,ο οποιος ειναι απο μακρου ανδρεικελο του Ρουζβελτ,δηλαδη των Εβραιων,απαντησε οτι η Αμερικη κινδυνευει απο μια ηττα της Αγγλιας και αποκαλεσε τον Λιντμπεργκ, προδοτη και πεμπτοφαλαγγιτη"
6/8/1940:"Το εβραικο στοιχειο ελεγχει τωρα ζωτικες θεσεις στις ααμερικανικες ενοπλες δυναμεις,αφου την τελευταια εβδομαδα κατελαβε τις θεσεις του υπουργου και υφυπουργου των Στρατιωτικων και του υπουργου των Ναυτικων.Γραμματεας του υπουργου Στρατιωτικων τοποθετηθηκε ο συντ.Γιουλιους Οξ-Αντλερ,Εβραιος με μεγαλη επιρροη..."

Ανώνυμος είπε...

Στς 12/3/1940 ο Χιτλερ δεχτηκε στην Καγκελαρια τον αμερικανο (γερμανικης καταγωγης) επιχειρηματια Κολλιν Ροςς.Επιχειρωντας να απαντησει στις ερωτησεις του Χιτλερ γιατι η Αμερικη ειναι τοσο αντι-γερμανικη,εδωσε μεταξυ αλλων τις κάτωθι απαντησεις:
"Οπωσδηποτε μια ιμπεριαλιστικη ταση επικρατει στις Ηνωμενες Πολιτειες...
"... Ενας επι πλεον παραγωντας μισους εναντιον της Γερμανιας...ειναι η τεραστια δυναμη των εβραιων,που διευθυνουν με μεγαλη οργανωτικη ικανοτητα την παλη εναντιον παντός γερμανικου και εθνικοσοσιαλιστικου...
Ο Ρουζβελτ ειναι εχθρος σας για λογους καθαρης προσωπικης ζηλοτυπιας,και ενεκα της δικης του αρχομανιας...Εχει καταλαβει την εξουσια το ιδιο ετος με εσας και σας παρακολουθησε να φερετε σε περας τα μεγαλα σας σχεδια,ενω αυτος δεν εχει πετυχει τους σκοπους του.Και αυτος επισεις εχει ιδεες περι δικτατοριας,οι οποιες απο καποιες αποψεις μοιαζουν πολυ προς τις ιδεες του εθνικοσοσιαλισμου.Εν τούτοις,αυτη ακριβως η διασπιστωση,οτι ο Φυρερ εχει πετυχει τον σκοπο του,ενω αυτος δεν τον εχει πετυχει,εδωσε στην παθολογικη φιλοδοξια του την επιθυμια να δραση επι της σκηνης της παγκοσμιας ιστοριας ως αντιπαλος του Φυρερ..."
"Ο Λιντμπεργκ και ο διασημος αεροπορος Ρικενμπακερ υποστηριζουν την παραμονη της Αμερικης εκτος του πολεμου.Παρ ολα αυτα,οι συμπαθειες της μεγιστης πλειονοτητας του αμερικανικου λαου ειναι υπερ των Συμμαχων καθως η εβραϊκη προπαγανδα εχει πεισει την κοινη γνωμη περι της ενοχης της Γερμανιας για τον πολεμο..."

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...